Skandaalne prantslane tembeldati kergejõustikuajaloo kõige häbiväärsemaks sportlaseks (8)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahiedine Mekhissi-Benabbad.
Mahiedine Mekhissi-Benabbad. Foto: John Sibley/REUTERS/Scanpix

Prantsusmaa takistusjooksja Mahiedine Mekhissi-Benabbad sattus taas kergejõustikusõprade põlu alla, kui nõudis Londoni MMil medalikohal lõpetanud ameeriklase Evan Jageri diskvalifitseerimist. Väidetavalt oli Jager astunud kahel korral keelatud kohas kõrvalrajale.

Ameeriklase eemaldamine andnuks 3000 meetri takistusjooksus neljandana lõpetanud Mekhissi-Benabbadile pronksmedali. Kohtunikud pidasid prantslaste protesti aga alusetuks ja pronks jäi Jagerile – ameeriklane astus tõesti kõrvalrajale, kuid seda sirgel, kus niisugune käitumine on igati lubatud. Lisaks ei seganud ta sellega ühtegi kaasvõistlejat.

USA kergejõustikufännid olid varmad meelde tuletama, et prantslane on varemgi ebasportlike lüketega silma paistnud, sestap tembeldati ta otsesõnu kehvaks kaotajaks. «Selline p*sk on hullem kui doping,» leidis üks spordisõber, teine lisas aga: «Mekhissi-Benabbad kindlustas oma esikohta kõige ebasportlikuma käitumisega kergejõustiklasena.­»

Juba 2011. aasta suvel läks Mekhissi-Benabbad Monacos peetud Teemantliiga etapil pärast 1500 meetri jooksu lõppu kättpidi kokku konkurendi ja kaasmaalase Mehdi Baalaga. Mõlemad mehed said Prantsusmaa kergejõustikuliidult võistluskeelu ja rahatrahvi ning pidid tegema ühiskondlikult kasulikku tööd.

2012. aastal sai Mekhissi-Benabbad aga kurikuulseks sellega, et tõukas Helsingis peetud EMil pärast kullavõitu ilma vähimagi põhjuseta võistluste maskotti. Õnneks ei saanud maskotikostüümi sees olnud 14-aastane tüdruk viga. Seejuures oli Mekhissi-Benabbad ka 2010. aasta EMil maskotiga ebaviisakalt käitunud, kui lasi tal esmalt enda ees põlvitada ja tõukas siis maskotti.

Kaks aastat hiljem Zürichis Mekhissi-Benabbad aga diskvalifitseeriti, sest ta tõmbas jooksu ajal särgi seljast. Karistuse tõttu jäi prantslane ilma ka EM-kullast.

Mullu suvel riputati Mekhissi-Benabbadile Rio olümpiamängudel kaela pronksmedal, kuid sellegi sai ta tänu protestile – toona leidsid kohtunikud, et keenialane Ezekiel Kemboi astus veetakistuse järel korraks rajalt kõrvale.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles