Ainult Postimehes: Andi Noot selgitab, miks ta Mukunga kätt ei surunud (8)

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andi Noot ja Ibrahim Wachira Mukunga.
Andi Noot ja Ibrahim Wachira Mukunga. Foto: Postimees

Laupäevase Jõhvi rahvajooksu järel esikoha võitnud Keenia jooksja Ibrahim Mukunga Wachira käesurumisest loobunud Andi Noot selgitab eksklusiivselt Postimehele, miks nõnda juhtus.

Laupäeval toimus 32. korda Jõhvi rahvajooks (9 km), mille võitis viimase paari aasta jooksul Eesti palju võistelnud ja rohkesti võistlusi võitnud Keenia sportlane Mukunga, kes on Eesti pikamaajooksja Tiidrek Nurme treeningpartner.

Võistlusele järgnenud autasustamisel võttis kolmanda koha võitnud Dmitri Aristov viimasena poodiumile kutsutud Mukunga käepigistuse vastu, aga Noot mitte. Videot juhtunust saab vaadata siit.

Video kohepeal jäädvustanud ERRi Virumaa korrespondent Rene Kundla ütles Postimehele, et tema hinnangul ei jätnud Noot keenialase kätt kogemata surumata. «Ma ei usu, et Noot ei näinud Mukunga pakutud kätt,» sõnas Kundla.

Postimees võttis Noodaga ühendust ja palus tal selgitada, kas ta keeldus Mukunga käepigistusest meelega ning kui jah, siis miks?

«Asi kukkus tõepoolest halvasti välja ja tahan Ibrahim Mukunga ees vabandada, et tema käesurumise pakkumist vastu ei võtnud. Olin jooksu lõppedes sedavõrd pettunud, sest mind viimasel paaril aastal vaevanud hingamiskramp lõi taas välja. Pidin viimastel kilomeetritel ja peale finišit kõigepealt tegelema hingamise taastamisega ja kõik see häiris mind veel ka pjedestaalil seistes,» selgitas Noot eksklusiivselt Postimehele.

«Kinnitan südamest, et minu reaktsioon ei olnud mitte kuidagi seotud ei Mukunga nahavärvi, tema isiku või faktiga, et ma talle jooksus alla jäin. Möönan, et lisaks pettumusele oma tervises, häiris mind üks kaudselt keenialasega seotud detail, kuid see on Eesti spordi siseasi ja ma ei taha seda avalikult lahkama hakata.

Oma väidete tõestuseks ütlen, et olen sageli välislaagrites treeninud koos mustanahaliste jooksjatega. Samuti olen alati olnud seisukohal, et kes finiši joone esimesena ületab, on parim ja väärib tunnustust,» sõnas Noot, kes võitis tänavustel Eesti meistrivõistlustel 10 000 ja 1500 meetri distantsil kuld- ning 800 meetri jooksus hõbemedali.

Mukunga võiduaeg 9 km distantsil oli 27.20. Noot kaotas talle 49 sekundiga ja Aristov 2.03-ga.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles