Skandaal: Mexico City maratonil diskvalifitseeriti 5806 jooksjat

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maratoni 21. kilomeeter. Jooksurajal on eliitjooksjad, kuid kuidagi on neist vahepeal möödunud ka amatöörid, kes raja kõrval neid ergutavad.
Maratoni 21. kilomeeter. Jooksurajal on eliitjooksjad, kuid kuidagi on neist vahepeal möödunud ka amatöörid, kes raja kõrval neid ergutavad. Foto: Facebook

Möödunud kuul joostud Mexico City maratonilt diskvalifitseeriti koguni 5806 jooksjat. Kokku osales maratonil veidi üle 29 000 jooksja, mis tähendab, et võistlustel tühistati 20 protsendi osalejate tulemused.

Põhjus, miks jooksjate tulemused tühistati, oli raja lõikamine. Maratonirajal oli viis ajavõtupunkti, mis olid paigutatud iga viie kilomeetri järele. Uurimisrühm leidis, et 36 protsenti osalejatest ehk 10 044 jooksjat jättis vahele vähemalt ühe ajavõtupunkti. Paljud jooksjad ei alustanud võistlust üldse stardist, vaid hüppasid rajale suvalises punktis.

Kohe pärast võistlust hakkasid sotsiaalmeedias levima pildid, mis tõestasid, et jooksjad lõikasid rada. Jooksjaid süüdistati sotsiaalmeedias lisaks raja lõikamisele veel ühistranspordi kasutamises.

Kuna petturitest 1296 lõpetas maratoni ajaga, mis lubaks neil kvalifitseeruda ka Bostoni maratonile, andsid uurijad sellest Bostoni maratoni korraldajatele teada. Üheks põhjusteks, miks maratonil sedavõrd palju pettureid oli, oligi Bostoni maratoni kvalifikatsiooninorm. Kuid mitte ainult, kirjutab portaal Marathon Investigation.

Nimelt teenitakse igal aastal Mexico City maratoni lõpetamise eest medal, kus on kirjas üks täht. Maratoonarite eesmärgiks on kokku saada kuus tähte, mis teeks kokku «Mexico». Tänavusel aastal said jooksjaid C-tähelise medali.

Üks näide petturist. Tähelepanu pöörake punases särgis joosjale, kes on eksinud eliitide hulka:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles