Välismaalased tõstavad Rally Estonia taset

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi neljakordne meister Jimmy Joge.
Rootsi neljakordne meister Jimmy Joge. Foto: Toomas Huik

Sellel reedel alguse saaval Rally Estonial stardivad eestlase Markko Märtini kõrval ka mitmete teiste riikide tipud.



Rally Estonia on toonud võistlustulle nii Rootsi neljakordse meistri Jimmy Joge, norralase Mads Østbergi kui ka briti esindaja Kris Meeke.

Meeke, kes Soomes testisõitu tehes oma auto puruks kihutas, loodab ralli peakorraldaja Urmo Aava sõnul täna Eestis kohal olla. «Meeke pole veel öelnud, et ta rallil ei osaleks. Praeguse seisuga teame, et autot üritatakse võistluskorda seada ning meie andmetel peaks Meeke homseks (tänaseks – toim) siin olema,» kinnitas Aava.

Esimest korda Eestis

Britt, kes sõidab WRC sarjas Mini roolis, ei ole ainuke tuntud nimi, kes Rally Estonial osaleb. Kaasa teeb ka neljakordne Rootsi meister Jimmy Joge, kes maikuus Lätis Talsi rallil osales ja seal viienda koha saavutas. Reedel istub Joge Peugeot 207 S2000 rooli.

«Eestis olen esimest korda. Mul on väga hea meel, et saan siin rallil osaleda,» sõnas rootslane. «Hea on taas Peugeot’ roolis olla. Eestlased on kiired sõitjad ja konkurents on tihe, eks ole näha, kuidas ralli kulgeb. Üritan olla nii kiire kui võimalik, kas sellest piisab, näeme ralli lõppedes.»

Rally Estonia tase on selleks aastaks kindlasti tõusnud, ja seda tänu Aavale, kes välismaalased siia tõi.

«Lihtne selliseid nimesid rallile tuua ei ole. Suuresti tänu kontaktidele ja tutvustele on nad siia meelitatud. Aitab muidugi ka see, et ise rallisarjas võistelnud olen,» sõnas Aava. «Samuti on olnud eelmise aasta ralli vastukaja väga positiivne. Sõna levib kiiresti.»

Märtin tagasi rallirajal

Lisaks praegustele osalejatele üritati rallile saada ka Soome WRC tiim ning Ott Tänaku konkurent SWRC sarjast, Katari rallisõitja Nasser Al-Attiyah, kuid mõlemad jäid siiski tulemata. «Tipptiimide toomine sõltub suuresti rahakotist. Finantspool peab olema väga võimekas,» sõnas Aava.

Sellegipoolest on Rally Estonia tänavune tase väga tugev ning tänu heale konkurentsile on roolis ka Eesti parim rallisõitja Markko Märtin. «Kui ma temaga sügisel rääkisin, ei osanud ta mulle veel midagi vastata. Talvel ütles ta, et tal pole enam soovi ralliautosse istuda,» avaldas Aava. «See, et osalemisotsus siiski tuli, on suurepärane. Usun, et heatasemelised sõitjad Märtini rallirajale tagasi tõidki. Taas on tal võimalus oma võimed proovile panna.»

Küsimusele, kas Aava ise rallil osalema ei kipu, vastas Rally Estonia peakorraldaja, et keskendub pigem ühele asjale. «Kui ma võistluse korraldamise kõrvalt veel ka osalema peaksin, tõmbaksin ennast lõhki. Mõistlik on teha ühte asja korraga ning hästi. Rooli ma ei kipu, pusimist on mul niigi,» nentis Aava.

Tagasi üles