Kuusmaa sepistab Kalevist võimsa eesliiniga klubi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Mõne kuu pärast on näha, kas Aivar Kuusmaa peab ka uuenenud koosseisuga Kalev/Cramo treeneripingil end hingetuks karjuma.
Mõne kuu pärast on näha, kas Aivar Kuusmaa peab ka uuenenud koosseisuga Kalev/Cramo treeneripingil end hingetuks karjuma. Foto: Margus Ansu

Eesti klubikorvpalli lipulaeva Kalev/Cramo mängijad osalevad juba ühistreeningutel ning peatreener Aivar Kuusmaa ootab pikisilmi lepingu allkirjastamist kahe leegionärist tsentriga.



Aastaid on Kalevit kirutud, et klubi juhtkond ei suuda õigeks ajaks meeskonda komplekteerida. Tänavu on aga jää liikuma hakanud. «Asjad lähevad paremuse poole,» oli Kuusmaa esimene lause vastuseks küsimusele, kuidas edeneb leegionäride värbamine.

Treeneri optimismil on alust – juba poolteist nädalat tagasi ilmus meediasse uudis, et Eesti meistermeeskond soovib palgata Bulgaaria koondise keskmängijat Nikolai Varbanovit, ent sama kiiresti sai selgeks, et mehe eest küsitakse ülejõukäivat hinda.

Nüüd ollakse läbirääkimiste tulemusena lepingule väga lähedal. Kuusmaa sõnul võidakse kontraht 26-aastase ja 209 cm pikkuse vägilasega allkirjastada juba lähipäevil. Olulisemates lepingupunktides on juba jõutud kokkuleppele, kuid mõned detailid vajavad veel täpsustamist.

Toome saab oma kohale

«Tegemist pole küll mingi imemehega – selliste palkamiseks pole meil raha –, kuid korvi all on ta kõva jõud,» märkis Kuusmaa. «Möödunud hooaja statistika näitab, et ta võttis keskmiselt mängus üle kümne lauapalli, see on hea tulemus.» Möödunud hooajal Jamboli meeskonnas pallinud Varbanov oli selle näitaja poolest Bulgaaria meistriliigas esimene.

Kui leping saab sõlmitud, liitub Varbanov Kaleviga alles septembris, pärast EMi lõppu. Seda mõistagi juhul, kui tal õnnestub murda EM-finaalturniiril mängivasse koondisse. «See pole probleem, ettevalmistuse teeb ta ju igal juhul koondise juures,» sõnas Kuusmaa.

Lisaks Varbanovile on Kalevi silmapiiril veel üks keskmängija, kellega soovitakse sõlmida pikaajalisem leping. Jutt käib 24-aastasest ja 216 cm pikkusest Senegali tsentrist Bamba Fallist. Kalevi treenerite sõnul oleks ta esimesel aastal oma positsioonil siiski teine number, kuid temast püütakse kasvatada tulevast põhimeest.

Kahe keskmängija palkamine võimaldaks seni olude sunnil tsentri kohal pallinud Joosep Toomel siirduda jõulise ääremängija positsioonile. «Vahetuse võimalused oleksid päris head ja sellisel juhul poleks vaja tunda hirmu ka korvialuste meeste vigastuste ees,» tõdes Kuusmaa ja lisas, et sugugi võimatu pole seegi, et leegionär palgatakse ka Rait Keerlesest vabaks jäänud kohale.

Võõrjõudude koondamine korvi alla tähendab aga seda, et Kalevil pole ilmselt jõudu tuua veel ühte leegionäri tagaliini. Seega tuleb mängujuhi kohal ajada läbi eestlaste Reimo Tamme ja Tanel Sokuga. Ründava tagamängija positsiooni peavad aga jagama lätlane Armands Škele ja Gert Dorbek.

Kuigi Škele unistas veel kevadel pääsust EMil mängivasse Läti koondisse, ei arvatud teda isegi kandidaatide hulka. Juba kevadel Kaleviga sõlmitud leping kohustab teda aga sellisel juhul juba lähiajal Eestisse tulema ja klubi treeningutega ühinema.

Neli meest teevad trenni

Esialgu tähendavad kalevlaste ühistreeningud metsajooksu ja jõusaalis rassimist. Seltskondki on üsna ahtake: tagamehed Sokk, Tamm ja Marko Riis ning nooruke keskmängija Mihkel Schleicher. Seejuures pole viimasele uuel hooajal ilmselt meeskonnas kohta ning suure tõenäosusega leitakse talle mänguvõimalus mõnes teises meeskonnas.

Suve hakul silmalõikusel käinud ja seepärast Eesti koondise tegemistest eemale jäänud Sokk võib Kuusmaa sõnul juba kergelt harjutada.

Kalevi peatreeneri hinnangul võib ta eelolevaks hooajaks saada oma käe alla meeskonna, kel ei tohiks koduliigas tekkida suuri probleeme – tähelepanu on suunatud Ühisliigale ja Balti liigale.

Tagasi üles