Port Veerpalu juhtumist: ainuke seletus on, et kasvuhormooni on tulnud väljastpoolt juurde

Oliver Lomp
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Port.
Kristjan Port. Foto: Priit Simson

Sihtasutuse Eesti Antidoping nõukogu liige Kristjan Port leiab, et Andrus Veerpalu dopinguproovi tulemuste näitajad on sellised, et tundub igati loogiline, et kasvuhormoon sattus organismi väljastpoolt.

«Ainuke seletus on, et seda kasvuhormooni on tulnud väljastpoolt juurde. Kui ka inimene on stressiseisundis – olgu selle põhjuseks alpimaja, raske treening, toitumine või mingi haigusseisund – siis ta toodab kasvuhormoon erinevas koguses, kuid selle hormooni spekter – isovormide suhe - püsib enam-vähem teatud piirides. Pole toodud ühtegi sellist argumenti, et need piirid või suhtarv ei toimiks,» vahendab ERR Porti antud intervjuud Vikerraadiole

Lisaks ei pea Port tõenäoliseks, et lubatust kõrgem näit võis tulla sellest, et proovid olid külmunud.

«Metoodika eeldab seda, et kasvuhormooni analüüs sooritatakse nelja ööpäeva jooksul. Samuti on võimalik proov teele saata jahutatuna või külmutatuna - seega viited, et proov võis olla külmunud, ei oma erilist mõju. Seda enam, et ka laboris need proovid külmutatakse ja sulatatakse mitu korda,» ütles Port.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles