Varbanovit saab voolida, vana Škele on lõpuks tagasi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Bulgaaria koondises leppis Nikolai Varbanov vahetusmehe rolliga.
Bulgaaria koondises leppis Nikolai Varbanov vahetusmehe rolliga. Foto: AP/Scanpix

Korvpalli EMi järel levis korvpallisõprade hulgas kulutulena kartus, et Kalev/Cramo keskmängijaks palgatud Bulgaaria koondislase Nikolai Varbanovi tase pole Ühisliigas mängimiseks vastav.



26-aastane Varbanov ei mänginud EMil Bulgaaria koondises sugugi esimest viiulit.

Vahetusmehena sai ta küll esimestes kohtumistes palju mänguminuteid, kuid skooris vähe ja ka lauapalle noppis ta oma pikkuse ja kogukuse kohta vähe. Lõpuks kahanesid ka minutid ning mehe roll muutus marginaalseks.

Kalevis peab aga Varbanov vedama hoopis olulisemat vankrit, sest vähemalt esialgu näevad treenerid just temas põhikeskmängijat. Peatreener Aivar Kuusmaa hinnangul pole 209 cm pikkuse mehe võimed sugugi viletsad. «Ta on suur ja tugev mees, kel olemas ka teatud oskused, pealegi paistab ta olevat treenitav mees,» hindas ta.

Varbanov on meeskonnaga koos treeninud nädal aega. Kuna ühtegi tõsist mängu pole selle ajaga peetud, võtab ka treeneritel temast pildi saamine aega. Kuusmaa loodab, et nädalavahetusel Tartus toimuv Balti liiga karikaturniir toob paljuski selgust.

«Praegu võib öelda, et nagu enamikul mängijatel, on temalgi omad plussid ja miinused,» sõnas Kuusmaa ja märkis, et tegemist ongi umbes sellise mängijaga, nagu ta teda värvates ette kujutas. Seejuures ei lasknud ta end videokokkuvõtetest pimestada. «Need on ju peamiselt tipphetked.» Võrreldes videotel nähtuga on Varbanov aga tegelikult pisut kohmakam ja aeglasem.

Vaatamata Varbanovi ümber tekkinud kõmust on Kuusmaa veendunud, et mullust katastroofilist hooaja algust suudab Kalev seekord vältida. Kui laupäeval liitub meeskonnaga ka neljas leegionär, Senegalist pärit keskmängija Bamba Fall, on 12 korralikku mängijat koos. Lisaks kahele tsentrile tugevdavad neid ka valgevenelasest ääremängija Pavel Uljanko ja lätlasest tagamees Armands Šakele.

28-aastast Škelet vaadates on aga Kuusmaal põhjust hirmu tunda – mees olevat nii heas vormis, et võib juba lähiajal saada mõnelt Kalevist märksa tugevamalt ja rikkamalt klubilt vägeva pakkumise.

«Vana Škele on tagasi!» teatas Kuusmaa. See lause ei saa tähendada muud kui seda, et mees on taastanud mõne aasta eest Riia Baronsis ja Läti koondises näidatud mängutaseme. Mäletatavasti oli toonast Škelet ülikeeruline pidurdada.

«Vähemalt trennis teeb ta küll hulle asju – tõmbab mängu lahti ja käima ning viskab ise kõik sisse,» kirjeldas Kuusmaa juba augustist meeskonna juures harjutava lätlase tegutsemist. «Ta on kõigile suureks eeskujuks, ka meie poisid näevad, kuidas võib ja peab töötama. Võimalik, et Škele kavatseb Balti liigas kõvasti mängida ja tõestada, et koondisest väljajätmine oli viga.»

Kuid ei maksa unustada, et Kalev osaleb Ühisliigas ja sealtkaudu on võimalik teenida endale magus pakkumine. Juhul kui Škelele peakski kosilasi ilmuma, ei hakka Kalev kätt ette panema. «Meie klubi ei hoia kinni ühtegi välismaalt pakkumise saanud mängijat,» kinnitas Kuusmaa. «Škelelgi on lepingus punkt, mis lubab teatud väljaostusumma korral lahkuda.»

Juba paar nädalat Kalevis treeniva Uljanko kohta ütles Kuusmaa, et rünnakul on tegemist väga hea mängijaga, kuid siinse kaitsemänguga harjumine võtab tal veel aega. «Ma ei ütleks, et ta ei oska kaitses mängida, kuid esialgu ununevad tal platsil mõned asjad ära,» selgitas Kuusmaa.

Pärast nädalavahetuse Balti liiga karikavõistlusi läheb Kalevi jaoks käima mängude tulevärk. Teisipäeval mängitakse Eesti karikavõistluste veerandfinaali, neljapäeval alustatakse Tallinnas Ühisliigat Kaunase Žalgirise vastu ja laupäeval rassitakse Balti liigas KK Kaunasega.

Tagasi üles