Tänak lustib Saaremaal Märtini lemmikautoga

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak
Ott Tänak Foto: Ray Põder

Ott Tänak oli alles tehnikahuviline teismeline poiss, kui Markko Märtin Ford Focus WRCga maailma ralliradadel hiigeltegusid tegi. Reedel ja laupäeval istub aga Eesti autoralli esinumbriks tõusnud Tänak täpselt samasugusesse autosse ja püüab kodusel Saaremaa rallil võitu.



Tänak teab, et tegemist on tema õpetaja lemmikmasinaga, mis MM-sarjast juba ammu kadunud. Ta teab ka seda, et selle ajastu Ford on väga hea ja hinnatud ralliauto. Mõne aasta eest õnnestus tal selle masinaga isegi Soomes ühel talvisel kihutamisel startida ja sellest ajast pärineb mälestus kui piloodi jaoks mugavast ja kuulekast sõiduvahendist. See kõik eeldab sõidumõnust pakatavat nädalavahetust.

«Ma ei paina ennast eesmärkide püstitamisega, küllap meil tuleb Georg Grossiga korralik võidusõit,» rääkis Tänak. «Tuleb, mis tuleb, kuid teiseks või kolmandaks ei tahaks ka jääda.»

Võistluse eel plaanib ta läbida autoga ka paarkümmend testikilomeetrit. Aastatetagusest katsetusest polevat suurt kasu, kuna Tänaku enese sõnul oli ta siis alles poisike.

Ilmselt ei kahtle keegi, et Tänak on Saaremaal suursoosik, kelle ainus võimalik konkurent on pisut uuemat sorti Ford Focus WRCga sõitev Gross.

Tänaku sõnul polnud Saaremaal võistlemine kohe hooaja alguse plaanides, starti pääseb ta tänu kodusaare sponsorite toele. «Paljuski on need samad inimesed, kes rallit korraldavad. Eks see ole pisut imelik, kui Saaremaa praegune kiireim sõitja rallil ei stardiks,» nentis ta. «Kui minu sõit valmistab pealtvaatajatele rõõmu, on kõik hästi.»

Kuigi Eesti rallisõbrad pole Tänakut WRC-auto roolis näinud, on peatselt 24-aastaseks saav kihutaja tegelikult juba tipptasemel masinaga kohanenud. Tõsi, viimasel ajal on tal õnnestunud testida uuema põlvkonna WRC-autosid. «Lisaks autode erinevusele on vahe ka selles, et enamik teste sõitsime asfaldil,» märkis Tänak ja lisas, et lähiajal pole Euroopas testimist ette näha.

«Graafik on niigi tihe: nüüd võistlen Saaremaal, järgmisel nädalavahetusel Kehalas ja seejärel juba Hispaanias MMi viimasel etapil.»

Reedel kell 17.20 Kuressaare keskväljakult startival Saaremaa rallil tuleb rajale 148 autot. Kahe WRC-masina järel läheb kolmandana rajale tänavu juba N-rühma meistri tiitli kindlustanud Kaspar Koitla. Eesti parimate vahel segavad vett ka lätlane Janis Vorobjovs ja leedulane Vytautas Švedas.

Reedel sõidetakse kolm kiiruskatset, neist viimane on traditsiooniliselt publikumagnetiks olev Kuressaare linnakatse. Ühtlasi on see ka ainus kiiruskatse, mida näeb tasuta. Laupäeval minnakse esimesele kiiruskatsele kell 9.12. Kokku sõidetakse sellel päeval kaheksa kiiruskatset ning võitja veereb Kuressaare kesklinnas poodiumile kell 18.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles