Tiitlita jäänud Tänak liitub uuel aastal WRC-sarjaga

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak
Ott Tänak Foto: Ray Põder


Kuigi Ott Tänakul ei õnnestunud võita SWRC-sarja maailmameistritiitlit, pole 24-aastase rallimehe tulevik tume. Fordi tiimi pealik Malcolm Wilson andis mõista, et järgmisel aastal istub eestlane WRC-autos. 



Pärast Hispaania MM-ralli lõppu ilmusid rahvusvahelisse meediasse Wilsoni ütlused, kus ta kordas juba teada fakti, et Tänak sõidab hooaja viimasel rallil Suurbritannias WRC-autoga. Tähelepanuväärne oli aga Wilsoni märkus, et see on kasulik just vaadates tuleva hooaja suunas. «Usun, et on hea idee anda talle võimalus proovida WRC-autot enne tema järgmist hooaega sellisel masinal,» lausus ta.

Sarnase mõttekäiguni jõudis Wilson ka autospordiuudiste portaali ruudulipp.ee Hispaanias viibinud toimetaja Margus Kiivriga vesteldes. «Ideaalis näeksin ma Tänakut järgmisel aastal WRC-autoga sõitmas, kuid enne on meil vaja veel palju asju ära kinnitada,» vahendas Kiiver Wilsoni sõnu. Ilmselt pidas ta kinnitamise all silmas raha, mida Tänak peaks tiimi tooma.

Suure tõenäosusega ei käi jutt siiski Fordi esindusmeeskonnast, vaid sama marki autosid kasutavast B-tiimist. Samas pole veel selge, millise nime all see meeskond tuleval hooajal sõidab. Viimased kuus aastat B-meeskonna peasponsoriks olnud Stobartiga lõpeb leping tänavuse hooajaga.

Ei maksa kahelda, et Wilson otsib ja leiab järelkasvumeeskonnale uue toetaja. Sõidab seal ju ka tema poeg Matt­hews Wilson. Tänavu sõitsid seal ka norralased Henning Solberg ja Mads Østberg. Väga edukaks pole aga neist keegi osutunud.

Kolme nädala pärast sõidetaval Suurbritannia rallil ei oota Wilson Tänakult imesõitu. «Soovin, et ta lõpetaks selle ralli ja saaks kogemusi WRC-autoga. Seda selleks, et tal oleks järgmiseks aastaks arusaam, mida see auto endast kujutab,» rääkis Wilson ruudulipp.ee veebilehele.

Maxiralli.com vahendab aga Wilsoni mõttekäiku, kus ta räägib eestlase võimalustest jõuda debüütvõistlusel esikuuikusse. «Minu hinnangul on see täiesti reaalne, kuid ma ei soovi talle vähimatki survet avaldada,» rääkis rallimaailma üks võtmeisikuid. Wilson on Tänakut jälginud juba pikka aega ning tänavuse hooaja eel sõlmis ta Eesti rallimehega viieaastase lepingu. «Ta on osa minu pikaajalistest plaanidest,» lisas ta.   

Kuigi eilne õhtu tõi Tänaku jaoks positiivseid sõnumeid, kulges kogu Hispaania ralli nädalavahetus kaardilugeja Kuldar Sikuga sõitnud mehele vaevaliseks. Pärast reedel esimesel kiiruskatsel vastu kivi põrutamist ja auto vedrustuse lõhkumist polnud neil laupäeval ja pühapäeval teha muud, kui lõpuni sõita ja loota, et soomlane Juho Hänninen jääks punktideta.

Hänninen tüüris aga oma Škoda kindlalt finišisse ja triumfeeris SWRC-sarja tšempionina. Tänak teenis hooaja kokkvõttes hõbeda ja tšehh Martin Prokop pronksi. Teine eestlane, Karl Kruuda lõpetas 6. kohaga.
Õiget sõidutuju Tänakul polnud. Mehe enda sõnul oli tegemist rohkem treeninguga ja asfaldikogemuste saamisega. Nii näitaski ta kiiruskatsetel vaheldumisi oma klassi viiendaid-kuuendaid kohti ja kiiremaid tulemusi.

«Rallit saime sõita tegelikult 15 kilomeetrit, siis oli asi kahjuks otsustatud,» rääkis Tänak kohapeal viibinud ajakirjanikele. «Tuleviku mõttes oli vaja selle ralli kiiruskatsed kindlasti läbi sõita. Tõsist kihutamist polnud, üritasime enda jaoks tekitada arusaama, mida need katsed endast kujutavad, aegu me eriti ei jälginud.»

Tänaku õpetaja ja tiimipealik Markko Märtin tõdes ruudulipp.ee ajakirjanikuga vesteldes, et õpilase hooaeg koosnes tõusudest ja mõõnadest. «Vahepealset väga polnudki, kuid kahjuks ei vedanud sedasi tiitlit välja,» lausus ta.

Ralli
Hispaania MM-ralli


1. Sebastien Loeb (Citroën), 2. Mikko Hirvonen (Ford) +2.06,9, 3. Jari-Matti Latvala (Ford) +2.32,4.

MMi üldseis: 1. Loeb 222, 2. Hirvonen 214, 3. Sebastien Ogier 193.

SWRC lõppseis: 1. Juho Hänninen 133, 2. Ott Tänak 113, 3. Martin Prokop 106 … 6. Karl Kruuda 64
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles