Mae meelitab Ansipit Otepääle võistlema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu käis peaminister Andrus Ansip Otepää MK-etapil võitjaid autasustamas. Kas ta tänavu tõmbab ka ise võistlusvormi selga, näitab aeg.
Mullu käis peaminister Andrus Ansip Otepää MK-etapil võitjaid autasustamas. Kas ta tänavu tõmbab ka ise võistlusvormi selga, näitab aeg. Foto: Priit Simson

Suuri tippsuusatajaid Eestil enam pole, aga publikut oleks Otepää MK-etapile siiski tarvis. Seega – mida teha? Jaak Mae ja Otepää etapi korraldusmeeskond tulid hiilgavale ideele, kuidas olukorrast puhtalt välja tulla.


Mõelgem end hetkeks talvisesse Otepääle. Ränkraske Tehvandi tõus, mida võrreldakse piinapingiga, Eesti lipud lehvimas ja … meie tipp-poliitikud tõusust üles rassimas. Milline magus vaatemäng pealtvaatajatele!

Loomulikult ei võistle poliitikud oma ala tippudega. Nende jaoks korraldatakse laupäeval oma «Tähtede sõit». Võistlus peetakse meeste ja naiste klassikasõidu vahel viiekilomeetrisel ringil ning kaasa teeb umbes 30 tuntud tegijat.

Oma nõusoleku on andnud suusaliidu president Sandor Liive, läbirääkimisi on peetud ka Jürgen Ligi ja peaminister Andrus Ansipiga.

Viimane olevat ettepanekusse esialgu siiski võrdlemisi kõhklevalt suhtunud. «Oleme sel teemal juba mõtteid vahetanud,» avaldas Mae ja lisas: «Ta on siiski teada-tuntud harrastussuusataja. Aga olgem ausad – graafik on tal oluliselt tihedam kui teistel.»

Tuntud harrastussuusataja

Ansip olevat Maele öelnud, et ei oska nii kaugele ette midagi ära öelda. Seetõttu ei öelnud ta Maele ka konkreetset jah-sõna. Tähtede sõidule on aga lubanud lisaks Liivele tulla ka Allar Levandi. Lisaks sellele üritatakse kutsuda ka võimalikult palju poliitikuid.

Mae ise suuski alla panema ei kipu. «Seekord loobun sellest. Aga huvitavaid inimesi, kes võivad kaasa teha, peaks leiduma küll,» tõdes ta. Peale «Tähtede sõidu» on Otepää MK-etapi kavas tehtud teisigi muudatusi. Vast suurim on see, et sprindivõistlus tuuakse esimesele võistluspäevale, 21. jaanuarile.

Teisel võistluspäeval sõidavad mehed 15 km ja naised 10 km klassikat. Eelkõige olevat muudatus tehtud seetõttu, et Eesti suusasprinterid tahavad edukalt kaasa teha mõlemal distantsil. «Idee tuli sportlaste ja korraldajate koostööst. Seda sai juba eelmise hooaja lõpus arutatud,» kinnitas Mae, kelle hinnangul peaksidki just Eesti suusasprinterid täitma kolmest suurest suusatajast jäänud tühimiku.

Kuna laupäeviti on publikuhuvi suurem, toodi sprindivõistlus sellele päevale. Võrreldes mullusega tehti sprindirada ka oluliselt raskemaks. «Kuna eelmisel aastal tegid kohtunikud väikse märkuse, et sprindiraja tõusu võiks rohkem olla, lisasime rajale lumest lisatõusu. Kui keegi läheb klassikasprinti sõitma uisusuuskadega, siis sealt tõusust paaristõugetega end üles tõugata pole võimalik,» rääkis võistluse peakohtunik Vahur Leemets.

Tegelikult on tänavuse Otepää MK-etapi korraldamine äärmiselt tähtis. Kuna 2012/2013. aasta hooaja kalendris Eestit pole, tuleb näidata, miks see peaks MK-sarja kuuluma. Ainuke võimalus ongi teha hiilgav korraldustöö. Ja seda kümme protsenti väiksema eelarvega kui mullu.

Tingimused täitmata

Seda enam, et kalendrid kinnitatakse hooaja lõppedes FISi kongressil. «FIS eelistab riike, mis MK-sarja kokkuvõttes kümne hulgas oleksid. Samuti on eelistatud need riigid, millest on FISi üldsponsorid huvitatud. Ja lisaks tahetakse suusatamist laiendada ja tuua juurde riike, kus MK-etappe seni pole korraldatud,» rääkis Mae ja tõdes, et Eesti neid tingimusi paraku täita ei suuda. «Meie pluss ongi olnud väga hästi korraldatud võistlus. Loodame samamoodi jätkata.»

Samas nentis Mae, et midagi hullu pole lahti ka siis, kui Otepää MK-etapp üle aasta kalendrisse kuuluks. «Korraldajana tahaksin muidugi, et etapp oleks igal aastal kavas. Aga tuleb realist olla – kui soovijaid on nii palju, siis pole midagi teha,» nentis ta.

Seda, et publikut tuleb võrreldes mullusega tunduvalt vähem, Mae ei karda. Unetuid öid tal seetõttu olnud pole. «Suusatamises on tõsiseid fänne päris palju. Eelmisel aastal oli 15 000 pealtvaatajat ja pooled neist on kindlasti sellised, kes naudivad suusatamist,» kinnitas Mae, kelle sõnul on, kellele seegi kord kaasa elada. «Meil on suusamehi, kes on aasta-aastalt paremaks läinud, ja usun, et nad suudavad eestlastele positiivset emotsiooni pakkuda. Ma ei näe ühtki põhjust, miks Kein Einaste ja Peeter Kümmel ei võiks A-finaalis sõita.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles