Suur ülevaade: algav spordiaasta pakub hulgaliselt tippvõistlusi

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerd Kanter Pekingi olümpiamängudel.
Gerd Kanter Pekingi olümpiamängudel. Foto: SCANPIX

Spordiaasta 2012 tõotab juba eos hulganiselt põnevust ning suurimad võistlused ootavad ees eelkõige suvel, kus on kavas nii olümpiamängud kui ka jalgpalli EM-finaalturniir.

OLÜMPIAMÄNGUD

2012. aasta on taas olümpiaasta – Londoni OMi avatseremoonia peetakse 27. juulil ning lõputseremoonia 12. augustil. Suurima medalilootusena sõidab eestlastest olümpiamängudele tõenäoliselt kettaheitja Gerd Kanter, kes Pekingi OMilt naasis mäletatavasti kuldse autasuga.

Eesti spordipublikule huvi pakkuvatest aladest on meeste kettaheite finaal kavas 7. augustil (eelvõistlus 5. augustil), naiste kaugushüppe finaal 8. augustil (eelvõistlus 6. augustil) ning meeste kümnevõistlus 8. ja 9. augustil.

Meeste paarisaerulise kahepaadi finaal on kavas 2. augustil ja paarisaerulise neljapaadi finaal 3. augustil, meeste jalgratta grupisõit 29. juulil ning eraldistart 1. augustil.

Meile varasemalt edu toonud vehklemise individuaalvõistlus on naistele kavas 30. juulil ning meestele 1. augustil. Judo raskekaalus jagatakse medaleid 3. augustil. Naiste tenniseturniiriga tehakse algust 28. juulil ning finaal peetakse 5. augustil. Tutvu olumpiamängude ajakavaga.

JALGPALLI EM

Suve teiseks suursündmuseks on kahtlema Poolas ja Ukrainas toimuv jalgpalli EM-finaalturniir, mis toimub 8. juunist kuni 1. juulini. Mäletatavsti oli finaalturniirile lähedal ka Eesti koondis, kes jäi play-off’is alla Iirimaale.

EMi alagrupid. A-alagrupp: Poola, Kreeka, Venemaa, Tšehhi. B-alagrupp: Holland, Taani, Saksamaa, Portugal. C-alagrupp: Hispaania, Itaalia, Iirimaa, Horvaatia. D-alagrupp: Ukraina, Rootsi, Prantsusmaa, Inglismaa. Ajakava.

U19 JALGPALLI EM

Tuleval suvel võib kõrgel tasemel jalgpalliturniiri näha ka Eestis, kui 3.-15. juulini toimub siin U19 Euroopa meistrivõistluste finaalturniir. Kaheksa osaleja seas on korraldajana esindatud ka Eesti koondis.

JALGRATTASPORT

Loomulikult on suvel veel mitmeid võistlusi, millele eestlased hakkavad tõenäoliselt tuliselt kaasa elama. 30. juunist kuni 22. juulini on kavas järjekordne jalgratturite suurtuur Tour de France, kus oodatakse suuri tegusid tänavu kokkuvõttes 12. koha saanud Rein Taaramäelt. Ajakava.

Teistest suurtuuridest on Giro d’Italia kavas 5. – 27. maini ning Vuelta 18. augustist kuni 9. septembrini.

KERGEJÕUSTIK

Kergejõustiklased saavad 2012. aastal lisaks olümpiamängudele tippvormi timmida veel kaheks suurvõistluseks. 27. juunist kuni 1. juulini on Helsingis kavas Euroopa meistrivõistlused ning 9.-11. märtsini jagatakse Istanbulis siseMMi medaleid. EMi ajakava. SiseMMi ajakava.

TENNIS

Tennisesõprade uue aasta esimene maiuspala hakkab pihta juba 16. jaanuaril, kui tehakse algust aasta esimese suure slämmi turniiri Australian Openiga. Viimane mäng peetakse Melbourne Parkis 29. jaanuaril.

Ülejäänud suure slämmi turniiridest on järgmisel aastal Prantsusmaa lahtised kavas 28. maist kuni 10. juunini, Wimbledonis peetakse mänge 25. juunist kuni 8. juulini ning US Openi võitja selgitatakse 27. augustist kuni 9. septembrini.

Loomulikult loodavad eestlased nendel turniiridel näha häid esitusi Kaia Kanepi poolt. Samas üritab esmakordselt kindlasti põhitabelisse pääsu ka Jürgen Zopp.

TALISPORT

Kui murdmaasuusatajd järgmisel aastal tiitlivõistluste medaleid ei jaga, siis laskesuusatamise MM on siiski kavas. Järjekordsed maailmameistrid selgitatakse Ruhpoldingus 1.-11. märtsini. Ajakava.

Medaleid jagavad sel talvel veel ka suusahüppajad, kellel on 23.-26. veebruarini Vikersundis kavas lennumäe MM. Ajakava.

Iluuisutamise MM on järgmisel aastal kavas 25. märtsist kuni 1. aprillini Nice’is. Ajakava.

EMi medaleid jagatakse tuleval aastal 23.-29. jaanuarini Sheffieldis. Ajakava.

UJUMINE

Lõppeval aastal eestlastele medalirõõmu pakkunud lühirajaujumises on tuleval aastal kavas MM, kui maailma parimad kogunevad 12-16. detsembrini Istanbuli. Ajakava.

SUMO

Kohe aasta alguses saab juba kaasa elama hakata Eesti sumovägilasele Barutole. Esimene turniir Tokyos läheb lahti juba 8. jaanuaril ning kestab kuni 22. jaanuarini. Kokku on koos Tokyo võistlusega aasta jooksul kavas kuus turniiri (lisaks veel Osakas 11.-25. märtsini, Tokyos 6.-20. maini, Nagoyas 8.-22. juulini, Tokyos 9.-23. septembrini ja Fukuokas 11.-25. novembrini). Ajakava.

MOOTORISPORT

Kõrgesse mängu üritavad kindlasti tuleval hooajal sekkuda ka meie mootorisportlased. Tulevaks hooajaks Suzuki Rockstar Energy tiimiga käed löönud Tanel Leokit ootab esimene MM-etapp MX-1 klassis 9. aprillil Valkenswaardis. MM-sarja ajakava.

Autoralli MM-sarjas peaks Ott Tänak Ford Fiesta WRC masina roolis kaasa tegema kõik 13 MM-rallit. Esimesena on kavas Monte Carlo etapp, mis toimub 17.-22. jaanuarini. MM-sarja ajakava.

Käimasoleva aasta lõpus vormel-1 masinat testinud Kevin Korjus jätkab ka tuleval hooajal vormel Renault 3.5 sarjas, kus ta jätkab Tech 1 meeskonnas. Esimene etapp on kavas 5. ja 6. mail Hispaanias Alcanizis. Ajakava.

PALLIMÄNGUD

Loomulikult ooatavad spordisõbrad ka Eesti pallimängukoondiste järjekordseid etteasteid. Aasta parimaks võistkonnaks valitud jalgpallimeeskond alustab septembris heitlust MMi valiksarjas, kui 7. septembril minnakse avamängus Lilleküla staadionil vastamisi Rumeeniaga. 11. septembril mängitakse võõrsil Türgiga, 12. oktoobril kodus Ungariga ning 16. oktoobril võõrsil Andorraga. Ajakava.

Korvpallikoondist ootab ees tihe suvi, kui ajavahemikus 15. august kuni 11. september peetakse EM-valiksarjas kümme kohtumist. Avamängus minnakse 15. augustil koduväljakul vastamisi Slovakkiaga. Ajakava.

Pallimängukoondistest asub esimesena võistlustulle käsipallimeeskond, kes alustab jaanuaris 2013. aasta MMi valikmänge. 5. jaanuaril võõrustatakse Soomet, 7. jaanuaril sõidetakse samale meeskonnale külla, 11. jaanuaril mängitakse võõrsil Hollandiga ning 14. jaanuaril oodatakse omakorda hollandlasi külla. Ainult alagrupi võitja pääseb juunis toimuvatele play-off’i mängudele. Valikturniiri süsteem.

Võrkpallikoondist ootavad EM-valiksarjas mängud Belgia ja Hollandi koondistega. Lisaks liitub B-alagrupiga Andorra ja Iisraeli vahelise duelli võitja. Kvalifikatsiooni esimene turniir toimub tuleva aasta 6.-9. septembril Belgias, teine turniir aga 13.-16. septembril Eestis. Ajakava.

 

Kommenteeri, millist spordivõistlust ootad tuleval aastal kõige rohkem? Milliseid põnevaid spordivõistlusi lisaks nimetatutele veel ootate?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles