Publik tulemustes pettunud, aga ikka platsis

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui laupäeval kogunes sprindidistantse jälgima arvestatav hulk publikut, siis eilsete tavadistantside ajal leidis tee Tehvandi staadionile vaid käputäis inimesi.
Kui laupäeval kogunes sprindidistantse jälgima arvestatav hulk publikut, siis eilsete tavadistantside ajal leidis tee Tehvandi staadionile vaid käputäis inimesi. Foto: Raigo Pajula


Suusaliidu president Sandor Liive oli just lõpetanud oma eilse etteaste harrastajate 5 km sõidus, olles näidanud suurel staadioniekraanil kurikuulsast Tehvandi tõusust isegi suusatajalikku ülesminekut, aga hõiskas mulle hoopis muust: «Tead, eile tegime Otepää MK-etappide sprindivõistluste pealtvaatajate rekordi!»




Seda hõiset arvestades – ja arvestades, et Eesti suusatamise parimad päevad on möödas – oli, Peep, sinu antud ülesanne uurida, miks inimesed ikka Nuustakule kohale tulevad, isegi põhjendatud. Rakendasin selleks omal ajal ülikoolis õppejõud Peeter Vihalemma juhendamisel kogutud parimaid teadmisi sotsioloogiliste küsitluste läbiviimise kohta.

Kahekümne inimese (mehi-naisi täpselt pooleks) küsitlus näitas, et ega ühest peapõhjust Otepääle saabumiseks olnudki. Iga neljas väitis, et tuli nautima melu ja saama emotsioone. Kaks noormeest tulid hoidma pöialt Siim Vinterile, kes lõpetas harrastajate võistluse teisena, ja kaks küpses eas naist sprinter Kein Einastele – selgus, et nad olid tema tädid.

Kaks tunnistasid, et said korraldajailt kutse, ja veel kaks avaldasid kahtlust, et äkki toimubki Otepää MK-etapp viimast korda – ja seda ei saa jätta oma silmaga nägemata. Üks noormees kinnitas surmtõsiselt, et tuli oma silmaga proffidelt suusatehnikat õppima, ja üks isa tõi oma 11-aastase tütre staadionile selleks, et talle suusapisikut edasi anda.

Enamik neid vastuseid on ju endastmõistetavad. Palju põnevam, ent ka raskem olnuks ülesanne selgitada välja, miks need, kes on varem MK-etapil käinud, seekord tulemata jätsid. Ja neid pidi olema palju, sest meeste 15 km sõidu ajal oli peatribüün pooltühi ja naiste 10 km sõidu ajal juba hõredamast hõre.

Sedasi, Peep, otsustasin tööpäeva ergastamiseks ­uurida, kas melu- ja suusa­huvilised usuvad pigem, et Andrus Veerpalu on tarvitanud keelatud aineid või mitte. Tulemus tuli selline: 11 usuvad, et pigem ei ole, ja seitse usuvad, et pigem on. Kaks inimest ei osanud vastata.

Veerpalu süütusse uskujad tõid põhjenduseks, et seda ütleb nende sisetunne, sest ta on tõsine eesti spordimees, kes lollusi ei teeks; et ta jätab mulje siirast ja usaldusväärsest inimesest, kes rahvale ei valetaks; et tal on eripärane organism ja kui ta oleks tõesti dopingut tarvitanud, oleks ta juba palju varem vahele jäänud. «Kui talle otsa vaadata, siis ta ei ole üldse sellist tüüpi,» lausus Veerpalust kümmekond aastat noorem naine. – «Äkki petab ära?» torkas sõbranna vahele. – «Ei, ta on korralik poiss.»

Paljud neist, kes Veerpalu puhtust pigem ei usu, kinnitasid, et nende usu aluseks on faktid: kaks positiivset dopinguproovi. «Selliseid asju ei imeta pastakast välja,» nentis Veerpalu-ealine mees. Kaks noormeest tunnistasid, et ega nemadki tahtnud algul uskuda, et Veerpalu võis tarvitada keelatud aineid, aga nüüd arvavad teisiti. «Ta oli naiivne, ei tajunud keelatu ja lubatu piiri,» pakkus üks noorukeist. «Soov võita oli suur ja reaalsustaju kadus ära.»

Aga see teema on siiski mullune lumi. Hoopis päevakohasem on ju selgitada, mis hinnangu annavad Eesti suusatajate tänavustele tulemustele need, kes nädalavahetusel neile Otepääle kaasa läksid elama.
Kahekümnest vastajast kaks panid hindeks nelja miinuse, üks kolme plussi ja üks rahuldava, sest MK-etapil 30 sekka mahtumine ei saa ju olla kehv tulemus. Üks noorem naine pakkus, et suusatajad on olnud päris tublid, ent lisas, et võiks siiski paremad olla.

Ülejäänute hinnang Eesti suusatajaile oli kriitilisem: «Mitterahuldav. Tulemusi pole.» «Kesine. Halvem, kui ma arvasin. Pettumus.» «Väga jama.» «Viiepalliskaalal kaks miinus.» «Ei arva hästi, pigem negatiivselt.» «Keskmisest madalam.» «Tulemused on kehvemad, kui oleks oodanud.» «Kahjuks ootuspärane. Lootus on alati suurem.»

Siin, nagu mõned Eesti suusakoondise juhid armastavad öelda, on analüüsi koht. Kindlasti võib mu küsitlusest leida ka midagi positiivset. Nagu Sandor Liive leidis eile, et mitte kunagi varem polnud Otepää MK-etapi teisel päeval olnud Tehvandi tõusul nii palju pealtvaatajaid.

Ja tead, Peep, kuidas? Sest mitte kunagi varem polnud Tehvandi tõusuga distantsid MK-etapi teisel päeval kavva kuulunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles