Jalgpall ja alkohol alustasid sõda!

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlle keelamine MMi staadionidel muudaks Inglismaa ja paljude teiste jalgpallifännide meele pea sama kurvaks kui lemmiku väljalangemine.
Õlle keelamine MMi staadionidel muudaks Inglismaa ja paljude teiste jalgpallifännide meele pea sama kurvaks kui lemmiku väljalangemine. Foto: AFP / Scanpix

Kui 2010. aasta 2. detsembril kuulutati välja, et 2022. aasta maailmameistrivõistlusi korraldab esimese araabia riigina Katar, tekkis jalgpallimaailmal kohe kaks suurt küsimust.


Esimene murekoht oli suviti riigis valitsev tappev palavus, kuid õige pea tuldi välja ideega pidada suurturniir talvel või kui see ei peaks sobima, hoolitsegu rahapakkide otsas mõnulevad kohalikud šeigid selle eest, et jahutussüsteemid oleksid tipptasemel, et nii mängijatel kui pealtvaatajatel oleks mõnus olla.

Teisena tegid suured silmad õlleklaasi seltsis jalgpallimänge nautida armastavad fännid – Kataris on ju alkoholi lubatud müüa vaid üksikutes klubides ja baarides ning viietärnihotellides.

Napsihimulised vutifännid rahustas maha MMi korralduskomitee esimees Hassan Abdulla al Thawadi, kes kinnitas: «Alkoholimüügile tehakse MMil erand. Tahame, et kõik tunneksid end meie turniiril hästi!»

Nüüd, napilt aasta aega hiljem, on tuuled pöördunud. Suurturniiri korraldajad on hakanud isekeskis arutama, miks peaks sügavalt religioosses riigis tegema erandi. St, staadionidel ei taheta kesvamärjukest müüa. «Ma ei näe põhjust, miks peaks alkoholi staadionidel müüma,» imestas al Thawadi.

Rahvusvaheline alaliit (FIFA) on araablaste sellisest käitumisest kui puuga pähe saanud, kuid püüab teemat edasi arutada.

FIFA jaoks on MMil alkoholi müümine ülioluline, kuna neid survestab omakorda üks nende suursponsoreid An­heuser-Busch InBev, kellega sõlmitud lepingus on sees eksklusiivsed õllemüügiõigused.

Firma toodangusse kuuluvad muu hulgas sellised maailmakuulsad õllesordid nagu Beck’s, Budweiser ja Stella Artois, mis läheks tulikuumas araabia riigis vutifännide seas ülihästi kaubaks.

2018. aasta MMi korraldaja Venemaa eesotsas president Vladimir Putiniga kinnitas, et nende turniiri ajal hakkab kesvamärjukest voolama ojadena, kuid staadionil õlle lubamise suhtes pole veel seisukohta võetud.

Ka 2014. aastal maailma suurimat vutipidu võõrustavas Brasiilias seisti kõige kõrgemal tasemel sama küsimusega silmitsi ja nii alustati sealses kongressis debatti. Nimelt tahetakse kuiva seadusega staadionidel ära hoida fännide agressiivset käitumist, mis Ladina Ameerika maades tihti suureks probleemiks.

Viimased uudised sambariigist aga lubavad loota, et ka võistlusareenidel on vahutava mütsiga klaasrüüs sõber jalgpallifännide seltskonna täieõiguslik liige.

Võimalikust alkoholikeelust pole häiritud aga ainult FIFA, kes sellega sponsorite pahameele alla kardab langeda. Oma sõna on sel teemal öelnud ka kõrvalseisjad. Alkoholi lubamise poolt olevate avaldustega esines Inglismaa kõrgliiga Premier League’i juht Dave Richards, kelle sõnul pole teatud riikide pöidlahoidjate meelest mängu jälgimine ilma õlleta lihtsalt võimalik.

«Meil ja Saksamaal on see kultuuri osa. Meil on kasutusel väljend: meile meeldib vahel võtta üks pint ja see pint on pint õlut,» tuletas Richard meelde vana ütlust. «See on meie kultuuris täpselt samasugune osa, nagu Kataris on kultuuri osa mittejoomine. Me peame selles küsimuses leidma kuldse kesktee.»

Richards pakkus ühe lahendusena välja, et MM-kohtumisi võõrustavatel staadionidel võiks olla teatud tsoonid, kus huvilised võivad keelt kasta.

Richards tõi näitena 1996. aastal Inglismaal toimunud Euroopa meistrivõistlused, kus oli samuti kindel ala, kus veetsid oma aega need fännid, kelle eesmärk oligi terve päev vutti vaadata ja õlut trimbata.

«Kui alternatiivi välja ei mõelda, on see sama, mis pea liiva alla peitmine. Sama hästi võib osale fännidele otse näkku öelda, et ärge meie korraldatavale turniirile tulge,» arvas Richards. «Aga maailmameistrivõistlused ilma Inglismaa, Saksamaa, Hollandi, Taani ja Skandinaavia poolehoidjateta pole mõeldavad!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles