Flora ja Kalju asuvad esikohta jagama

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalju ja Flora vastasseisud on viimastel aastatel olnud väga tasavägised – nii ka mullu, kui pildil olevas kohtumises mängiti 3:3 viiki.
Kalju ja Flora vastasseisud on viimastel aastatel olnud väga tasavägised – nii ka mullu, kui pildil olevas kohtumises mängiti 3:3 viiki. Foto: Toomas Huik

Eesti jalgpalli meistriliiga pakub täna kell 14 tõelise põnevuslahingu, kus vastamisi lähevad mulluse hooaja kulla- ja hõbedameeskond FC Flora ja Nõmme Kalju. Hetkel on kaks kanget tabelis 16 punktiga võrdsel pulgal, kuid Kaljul on mäng vähem peetud.


Kui nõmmekatel õnnestub tänane mäng võita ning kirjutada kolm võidupunkti tabelisse ka edasi lükatud mängust Kuressaarega, käriseks nende edu seega juba kuuele punktile. Just Kuressaare suutis aga valmistada nädala eest tänavuse hooaja seni suurima üllatuse, kui Florast saadi jagu 1:0.

Flora peatreener Martin Reim tunnistab, et allajäämine oli valus, kuid tagantjärele võib selle kanda pigem tööõnnetuste kilda. «Mäng iseenesest oli korralik, suutsime võimalusi luua, kuid realiseerida mitte. Selle parandamise kallal tuleb tööd teha,» rõhutab ta ühte valupunkti.

Varasematel hooaegadel käivitumiseks pahatihti aega vajanud Kalju selle aasta ainsaks vääratuseks on olnud avavooru väravateta viik FC Levadiaga. Ühtlasi on need kaks klubi seni ainsad, kes pole tänavu pidanud kaotusekibedust tunnistama.

«Esimene mäng oli rabe, aga Levadia on näidanud, et nad on sellelgi hooajal tugevad,» märgib Nõmme Kalju peatreener Igor Prins, kes jääb hooaja algusega muus osas rahule. «Tuumiku koos hoidmine on olnud meie edu võti,» rõhutab Kalju president Kuno Tehva. «Füüsiline vorm on meestel mullusest parem ja tõsine meeskonnasisene konkurents on alati heas mõttes motiveeriv.»

Mänguväline melu

Kui pikka aega olid Eesti meistriliiga silmatorkavaimateks vastasseisudeks Flora ja Levadia mängud, siis juba mullu sekkus sinna jõuliselt ka Kalju. Samas tähendab see, et Eesti meistriliiga suurimad duellid on siiski praegugi Tallinna klubide vahelised mõõduvõtud. Sellele osutab vihjamisi ka Prins. «Duellide olulisuse puhul sõltub Eestis palju tabelikohast, nii et raske on neid omavahel võrrelda. Flora ja Levadia on pikka aega olnud kaks kõige tähtsamat klubi, aga eks nüüd üritame meiegi sinna vahele trügida.»

Kalju rõhub lisaks mängulisele tasemele ka juba mitmendat hooaega aktiivselt kohtumiste mänguvälisele poolele ning erandiks pole tänanegi mäng. «Me pole tegelikult ettevalmistuste käigus saanud mõeldagi, mida mänguliselt oodata,» muigab Tehva. «Mõlemad klubid on nii võrdsed. Igatahes – tulemus on, milline on, tahame pakkuda hea jalgpallipäeva.»

Tehva leiab, et Flora-Kalju duell on Flora-Levadia vastasseisuga kindlasti vähemalt samal pulgal. Ühte aspekti peab ta aga vajalikuks eriliselt rõhutada. «Nii Kaljul kui ka Floral on suured ja heas mõttes lärmakad fännigrupid.

Enne tänastki kohtumist oli tunnetatav selge konflikt, aga see on positiivne. Käib omavaheline aasimine, aga see pole negatiivse tooniga. Sellise vastasseisu pealt meie fännikultuur arenebki ja see peaks ka tänaseks mänguks hea atmosfääri looma.» Fännide omavahelise nokkimise ilmekaks näiteks on kas või see, et Kalju fänniseltskond kutsus endale tänaseks appi Flora nime kandva kammerkoori.

«Pole paha, kui on rohkem tugevaid meeskondi ja duelle, see annab liigale rohkem värvi,» lausub ka Reim. «Kalju on jõuliselt teinud samme, et olla omanäoline. Võib-olla on tegu värskema ja uuema paariga kui Levadia puhul, aga igatahes vastasseis on kindlasti tuntav,» tunnistab ta.

Flora mängija Gert Kams, kes osalenud mitmes koduses duellis, kinnitab siiski, et mängijana ta vastastel vahet ei tee. «Sillamäega, Narvaga – kõik on tähtsad mängud. Valmistuda tuleb ikkagi kõikideks kohtumisteks. Ma ei eelistaks ühtegi mängu teisele.»

Duell ka Ida-Virumaal

Kalju ja Flora on omavahel pidanud mitu haaravat kohtumist. Meistriliiga heitluste kõrval on kahtlemata meeldejäävaim kahe aasta tagune karikafinaal, kus äsja suurde jalgpalli kerkinud Kalju pidi end penaltiseerias lööduks tunnistama.

Ka mullu omavahel peetud neljas liigakohtumises jäi peale Flora, saades kaks võitu, viigi ja kaotuse, seejuures toibuti septembris kiirelt 0:3 allajäämisest ja saavutati neli päeva hiljem koduplatsil võit, mis sisuliselt kindlustas Florale teise järjestikuse tiitli.

Meistriliigas peetakse täna ka Ida-Virumaa duell, kui seni ainsana võiduta olev Narva Trans võõrustab tabelis viiendat kohta hoidvat Sillamäe Kalevit. Tallinna Kalevi kohtumine Levadiaga peaks aga selgeks tegema, kas esikolmik hakkab juba teistel eest libisema või suudab Kalev veel neil kannul püsida. Levadial on samas võimalus enda võidu ning Kalju ja Flora viigi korral hoopis ise tabelijuhiks tõusta.

Peale selle kohtuvad omavahel Viljandi ja Kuressaare ning Paide ja Tartu Tammeka. Kõik kohtumised algavad kell 17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles