Vennad Sokud - Tanel tegi kannapöörde, Timmu hakkas ise viskama

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Sokk (paremal) püüab takistada väikevend Sten-Timmu läbiminekut.
Tanel Sokk (paremal) püüab takistada väikevend Sten-Timmu läbiminekut. Foto: Margus Ansu

«Tanel on praegu elu parimas vormis,» hindas Kalev/Cramo peatreener Aivar Kuusmaa oma mängujuhti Tanel Sokku. «Timmu oli seni liiga palju tiimi mees, kes mängis alati teistele. Nüüd julgeb ja tahab ta ka ise skoori teha – tal on tegelikult hea käsi, üks paremaid Eestis,» rääkis Tartu peatreener Gert Kullamäe Sten-Timmu Sokust.


Eesti meistriliiga poolfinaalseeriad lõppesid mõlemad eeldatava soosiku 3:0 paremusega. Mõlemas võitjameeskonnas tegid ilma mängujuhid, täpsemalt vennad Sokud. 27-aastane Tanel hiilgas Kalevis, 23-aastane Sten-Timmu aga Tartus. Täpselt nädala pärast viivad kaks kanget venda oma meeskonnad kokku finaalseerias.

Poolfinaalis Rapla Piimameister Otto vastu keskmiselt 16,6 punkti ja kuus söötu kogunud Sten-Timmu Sokk on mänginud ennast kindlalt oma meeskonna põhimängujuhiks.

«Mullust hooaega alustas ta sellel kohal leegionäri vahetusmehena, ent kevadeks mängis end põhiviisikusse, tänavuse hooaja eel otsustasime klubis, et temast võikski saada põhimängujuht,» meenutas Kullamäe. «Tänavu ongi ta saanud palju platsil olla ja ennast lahti mänginud.»

Samas pole «väikese» Soku hooaeg möödunud päris pilvitult. Hooaja keskel levisid kuuldused, et noor mängumees on toona peatreenerina tegutsenud Indrek Visnapuuga tülli pööranud ja seepärast pidi ta vahepeal kaaslastest eraldi harjutama. Kriis sai mööda ja pärast seda, kui peatreeneri toolile istus Gert Kullamäe, on ka Soku mäng liikunud tõusvas joones.

«Timmu-vanune mängija on Eesti mõistes veel noor ja sellistel meestel juhtub vahele igasuguseid perioode. Aga oleme saanud palju rääkida ja praegu ei oska talle küll midagi ette heita,» nentis Kullamäe ja lisas, et vaieldamatult on tegemist väga iseteadliku persooniga.

Sööta on noorem Sokk alati osanud, ent eelmainitud soov ka ise visata muudab ta vastaste jaoks keerulisemaks mängijaks. Seda arvamust kinnitab ka Kuusmaa. «Timmu tugevad küljed on teada – kolmese joone taga ei saa teda vabaks jätta, lisaks on ta väga hea kate-kattest mängus,» märkis ta.

Kuusmaa möönis, et finaalseerias võib tulla kahe Soku vahel huvitav duell, kuid arvas ka seda, et poolfinaalides ei saa nende tegemisi päris ühe mõõdupuu järgi hinnata. «Üks asi on tegutseda meeskonna vastu, kus on kogenud mängujuht, tsenter ja viskaja, teine asi aga mängida meeskonnaga, kus vastas on peamiselt noored mängumehed.»

Igatahes on vennad mõlema finalisti juhendajate juures kõrges hinnas. Kullamäe tunnistas, et on Kalevi tegemisi tähelepanelikult jälginud ja Tanel Soku headus on talle teada. Kuusmaa kerib aga ootused veelgi kõrgemale.

«Tanel on praegu väga-väga heas vormis ja selle põhjused on teada» märkis ta. «Detsembris tegi ta kannapöörde ja hakkas tervislikumalt elama. Tänu sellele on ta kaotanud kehakaalust viis kilo ja isegi ta kätel on lihaseid välja tulnud. Viskele minnes on ta võimeline õhus rippuma, seegi näitab head kehalist seisu.»

Kuusmaa sõnul on Tanel Sokk olnud alati treeneritele hea käepikendus, ent viimasel ajal on ta tegutsenud eriti enesekindlalt. Selle ilmekaks näiteks on poolfinaalis Tarva vastu tehtud pallikaotuste arv – keskmiselt 0,33 korda mängus. Arvestades, kui palju peab ta palliga toimetama, on tegemist hea näitajaga.

Seega võib eelseisvast Eesti meistriliiga finaalseeriast oodata vendadepaari duelli.

Kuusmaa hinnangul tasub oodata huvitavat heitlust. «Timmu peab Tartus mängima ilmselt igas kohtumises üle 30 minuti, nende valik on väiksem. Kalevis peaks olema olukord parem – Tanelit saavad asendada Reimo Tamm ja Anthony Nelson.»

Kuusmaa oleks justkui unustanud, et Tartul on mängujuhi kohal varuks vanameister Valmo Kriisa, lisaks võib sellel kohal mängida Kristo Saage. «Minu kui treeneri jaoks on seis ideaalne – üks mängujuht on noorem ja teravam, teine suurte kogemustega,» oli Kullamäe oma võimaluste suhtes optimistlikum.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles