Õlekõrs Veerpalule? Saksamaa kohus otsustas, et kasvuhormooni test pole usaldatav

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patrik Sinkewitz
Patrik Sinkewitz Foto: SCANPIX

Saksamaa jalgrattur Patrik Sinkewitz mõisteti kasvuhormooni tarvitamise osas õigeks ja tema võistluskeeld tühistati.

Patrik Sinkewitz andis eelmise aasta 27. veebruaril dopinguproovi, millest leiti lubatust kõrgem kasvuhormooni (hGH) tase. Kuna see oli sportlasele teiseks rikkumiseks, määrati talle eluaegne võistluskeeld.

Sinkewitz otsusega ei nõustunud ning pöördus Saksamaa Spordi Arbitraažikohtusse, kust saabus täna uudis, et rattur mõisteti õigeks ning talle määratud võistluskeeld tühistati.

Kohus otsustas nii, kuna Saksamaa Rahvuslik Antidopinguagentuur (NADA) ei suutnud tõestada, et Sinkewitz oleks rikkunud dopingureegleid. Kohus leidis, et antud prooviviisil ei ole piisavalt kindlat teaduslikult tõestatud alust, mõistmaks kedagi süüdi.

NADA kavatseb otsuse kaevata edasi Rahvusvahelisse Spordi Arbitraažikohtusse, mille koridore mööda sammus hiljuti ka meie suusasangar Andrus Veerpalu.

Sinkewitzi advokaat ütles, et praegu saavutati alles lahingu võit. Küsimuse all on kõnealuse testi usaldusväärsus ning sõja võiduks võiks antud kontekstis pidada testimeetodi tühiseks tunnistamist.

Veerpalugi dopingusüüdistuse aluseks on toosama kasvuhormooni (hGH) lubatust kõrgem tase. Kuna süüdistus on sisult väga sarnane, võib Sinkewitzi protsessi tulemus mõjutada ka Veerpalu protsessi.

Sinkewitz jäi viis aastat tagasi vahele testosterooni kasutamisega, aga tänu ülestunnistusele pääses ta sellest aastase võistluskeeluga. Kasvuhormooni tarvitamist on ta alates proovi tulemuste selgumisest eitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles