Korvialust jõudu palganud Tartu otsib mängujuhti

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Gert Kullamäe.
Gert Kullamäe. Foto: Sille Annuk / Postimees

 Tartu Ülikooli korvpallimeeskond eelistab siinses regioonis mänginud pallureid.

Eile kahe uue leegionäriga lepingu sõlminud Tartu Ülikooli korvpallimeeskond on sisuliselt komplekteeritud – lisandub veel vaid mängujuht, kuid sellele positsioonilegi on peatreener Gert Kullamäel kandidaat olemas.

Kindel on aga see, et uuel hooajal kannavad Tartu vormi venelasest tsenter Ivan Neljubov ja leedulasest jõuline äär Egidijus Dimša. «Mõlemal mehel oli ka muid pakkumisi, seepärast oli meie prioriteediks jõuda nendega kiiresti lepinguni,» rääkis Kullamäe. «Soovisime saada leegionärid võimalikult vara paika, nii on asjad selgemad klubil ja ka mängijatel endil.»

Kullamäe sõnul eelistas ta neid pallureid, kes siinses regioonis varem mänginud. 27-aastane ja 205 cm pikkune Dimša oli tartlaste vaateväljas ka mullu, ent toona eelistas ta pallimist Itaalia tugevuselt teises liigas. Hooaja lõpetas ta oma varasemas koduklubis Nevežises.

«Dimša tundub kindla mängumehena, kelle suhtes me teame täpselt, mida saame,» märkis Kullamäe. «Ta on meie vastu palju mänginud ja jätnud hea mulje. Ta pole veel vana mängija, kuid samas juba üsna kogenud.»

Balti liigas on osalenud ka 24-aastane ja 207 cm pikkune Neljubov, kes kuulus kaks hooaega Riia VEFi ridadesse. Möödunud hooajal mängis ta Venemaa superliigas Nižni Novgorodis, kogudes Ühisliigas keskmiselt 13 minutiga 6,5 punkti ja 2,9 lauapalli.

«Neljubov on alati mänginud vahetustsentri rolli, meil on tal võimalus panna ennast proovile põhikeskmängijana,» sõnas Kullamäe, kes uuris mehe tausta ja iseloomuomadusi tema eelmistelt treeneritelt ja meeskonnakaaslastelt. «Tegemist on väga entusiastliku ja tööka mehega.»

Põhimõtteliselt on tartlased jõudnud kokkuleppele ka viimased kaks hooaega Kalev/Cramos pallinud Joosep Toomega, ent lepingut pole veel allkirjastatud. Sugugi võimatu pole ka Vallo Allingu jätkamine.

Kuigi suvel põllumajandusele pühendunud vanameister pole veel oma kindlat sõna andnud, on mänedžer Meelis Pastak temaga läbirääkimistes. Kui siia nimekirja lisada ka Rain Raadik, võib Tartu uhkeldada korralikult komplekteeritud eeliiniga.

Mängujuhi kohale peamiseks kandidaadiks tõusnud mees on samuti pika Euroopas mängimise kogemusega. «Otse ülikoolist tulevaid mehi ei taha ma hästi võtta,» nentis Kullamäe.

Tartu klubi peatreener tegutseb veel viimast nädalat Eesti koondise abitreenerina. Pärast pühapäevast teisipäevani peetavat kodust kontrollturniiri lahkub ta Tartusse. «Alustame ühistreeninguid 6. augustil, mõtlen veel, mis ajast leegionäre kutsuda,» rääkis Kullamäe lähitulevikust.

Osa Tartu mängijaid on septembri keskpaigani seotud Eesti koondisega, ent treeningute läbiviimiseks jääb ka Tartusse piisavalt pallureid. «Alguses on nagunii pearõhk üldkehalisel ettevalmistusel, millele lisanduvad mõned pallitreeningud,» vaatas peatreener lähitulevikku. Klubi noormängijad plaanib ta sokutada Valgasse, millest peaks saama Tartuga ühes süsteemis olev klubi. Ainsana jääb meeskonna juurde Brett Nõmm, kellest Kullamäe soovib kasvatada mängujuhti.

Koondises võtab Kullamäest vabaks jääva koha üle Rakvere Tarva peatreener Andres Sõber. Esimest korda osaleb ta esindusmeeskonna treeningul laupäeval. «Tarva treeninguid see ei sega, jõuan sõita päeval vahepeal Rakverre, lisaks saab osa asju teha ka abi­treener Madis Putko,» rääkis Sõber, kelle sõnul on Tarvas sisuliselt komplekteeritud.

Järgmisel nädalal loodab ta saada lepingule allkirja ka lätlasest tsentrilt Raitis Grafsilt. Juhul kui see ei õnnestu, on Sõbral silmapiiril veel üks lätlasest keskmängija. «Praegu on lahtine veel Sten-Timmu Soku otsus. Eks ta mängib koondisega EMil ja siis otsustab – kui ta välismaale ei saa, siis tuleb ilmselt meile.»  

Märksõnad

Tagasi üles