Glebova teeb koostööd maineka koreograafiga

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jelena Glebova
Jelena Glebova Foto: SCANPIX

Jelena Glebova uue hooaja vabakava koreograaf on Lea Ann Miller, kes on teinud koostööd ka olümpiavõitja Katarina Wittiga.

«Olid aastad, kus ma ei liikunud üldse edasi, võib-olla liikusin hoopis isegi tagasi, aga nüüd tunnen end täiesti hästi ja usun, et olen õigel teel,» mõtiskles 23-aastane Jelena Glebova.

Kui Eesti viimaste aastate edukaim iluuisutaja Glebova ja Anna Levandi otsustasid mullu kevadel lõpetada kümneaastase eduka koostöö, selgitas treener, et vanaviisi jätkamisel polnud enam mõtet ja arenemiseks peab Glebova vahetama nii juhendajat kui ka harjutamiskeskkonda.

Glebova siirduski USAsse, kus treenib New Jerseys väikeses kohas nimega Hackensack Igor Krokaveci ja Craig Maurizi käe all ning treeneriteduo on Eesti uisutajaga teinud head tööd – eelmisel hooajal sai Glebova EMil 11. ja MMil elu parima ehk 13. koha.

Uuele hooajale minnakse vastu veelgi suuremate soovidega ja uute kavadega. Glebova vabakava koostas mainekas USA koreograaf Lea Ann Miller. 51-aastane ameeriklanna on endine paarissõitja, kes sai 1984. aasta olümpial koos William Fauveriga 10. koha.

Töötanud olümpiavõitjatega

Pärast sportlaskarjääri lõpetamist osales Miller aastaid jää­sõudes ning asus tööle koreograafina. Miller on teiste seas kavasid koostanud kahekordsele olümpiavõitjale ja neljakordsele maailmameistrile Katarina Wittile, Nagano olümpiavõitjale Tara Lipinskile, kahekordsele maailmameistrile Miki Andole, Hiina paarissõitjatele Xue Shenile ja Hongbo Zhaole, kes on kolmel korral tulnud maailmameistriks ning olümpiamängudelt võitnud kulla ja kaks pronksi.

Uueks hooajaks tegi ta lisaks Glebova vabakavale Venemaa paarissõitjate Tatjana Volosožari ja Maksim Trankovi lühikava. Volosožar ja Trankov hakkasid koos uisutama alles 2010. aasta kevadel, kuid on juba võitnud kaks MM-hõbedat ja on valitsevad Euroopa meistrid.

Milleriga tutvus Glebova sel suvel oma teise treeneri Maurizi vahendusel.

«Miller aitab Nikolai Morozovit (Volosožari ja Trankovi põhikoreograaf – toim) ning nad olid suvel meie jäähallis. Minu treenerid arutasid omavahel ja leidsid, et see oleks mu jaoks parim variant, kui Miller mulle kava teeks,» meenutas Glebova. «Miller ütles, et kõigepealt peame omavahel tuttavaks saama, ta vaatab, kas meeldin talle ja siis alles otsustab. Muidugi ma hakkasin talle meeldima!»

Naiselik vabakava

Miller seadis Glebova vabakava legendaarse kitarristi Carlos Santana palale «Black Magic Woman». «See on segu bluusist ja džässist, kogu kaval on hästi pehme ja naiselik stiil,» selgitas Glebova. «Ma pole kunagi varem midagi sellist teinud.»

Glebova uue lühikava koostas endine meesüksiksõitja, Torino olümpia järel karjääri lõpetanud grusiin Vahtang Murvanidze. «Ta töötas kunagi mitu aastat tagasi Tartus Aleksei Mišini laagris, saime juba seal tuttavaks, aga nüüd on ta meie jäähallis üks treenereist,» jutustas Glebova.

Lühikava on seatud Rolando Tambini klassikalisele palale «Tales And Legends». «See on mulle natuke tuttavam teema – algus on nii ilus ja habras, aga lõpp läheb kurjaks,» muheles Glebova.

Pärast väikest puhkust mais USAsse naasnud Glebova sõnul olid uued kavad juuniks valmis ning edasi tegeleti nende lihvimisega.

Süsteem, kuidas neile lähenetakse, on aga tema jaoks üsna uudne kogemus.

«Algselt olid mõlemad esimese taseme kavad, aga iga võistluse järel lisatakse midagi ja tehakse neid natuke raskemaks, kevadise MMi ajaks peaksid need olema palju raskemad,» rääkis Glebova. «Näiteks esimene etteaste oli mul augustis meie jäähallis väikeste võistlusel, pärast seda lisati uusi elemente. Seejärel võistlesin Salt Lake Citys ning pärast lisati kavasse veelgi uusi asju.»

«Kui hüpped on rasked, peab ka kava raske olema,» jätkas ta. «Aga kui mulle pandaks kohe juunis kõik sammud, siis need jääks mulle küll meelde, aga ma ei suudaks neid kohe kõiki hästi teha.»

Lisaks uutele kavadele usub Glebova, et ka tema sõidustiil on pisut muutunud – täiskasvanulikumaks. «Olen siinoldud ajaga nii palju kasvanud, saanud täiskasvanumaks ja ma arvan, et see paistab ka jääl välja,» tunnistab ta. «Olen kõvasti iseseisvam, sest olen siin üksi ja pean kõikide asjadega ise hakkama saama. Kui elad ema-isaga, on kõik hea ja lihtne, aga siin tuleb probleeme endal lahendada.»

Glebova ihkab stabiilsust

Täna lendab USAs treeniv iluuisutaja Jelena Glebova Euroopasse, et võistelda nädalavahetusel Saksamaal Oberstdorfis peetaval Nebelhorn Trophyl.

Glebova avas hooaja Salt Lake Citys peetud rahvusvahelisel võistlusel U.S. International Figure Skating Classic, kus sai 149,49 punktiga 4. koha. Kunagi varem pole Glebova hooaega nii hea punktisummaga alustanud.

«Mul on väga hea meel, et ma ei teinud väga palju vigu ja sain kohe esimesel võistlusel nii hea summa,» rõõmustas ta. «Näen, et mul on veel kõvasti potentsiaali, kui isegi selle kavaga sain juba 149 punkti. Oberstdorfis proovin veel rohkem saada.»

Eelmisel hooajal seadis Glebova üheks sihiks koguda ühel võistlusel kahe kava eest 160 punkti, sellest eesmärgist jäi tal napilt puudu – MMi katsevõistlusel teenis ta 158,89 punkti. «Mul jäi

ainult kaks punkti puudu, sel hooajal peab see 160 kindlasti täis tulema,» arvas Glebova. «Aga üldiselt tahan olla stabiilsem, tahan, et mul ei tuleks halbu võistlusi sisse, et keskmine tase ei langeks ja pigem oleks rohkem väga häid võistlusi. Lisaks loodan teha ühel võistlusel väga hästi nii lühi- kui vabakava.»

Sel sügisel on Gleboval lisaks Nebelhorn Trophyle plaanis võistelda veel novembris Grazis ja Meranos, detsembris on kavas Eesti meistrivõistlused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles