Solbergi vaevab surmatõbi

Margus Mihkels
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petter Solberg
Petter Solberg Foto: AFP / Scanpix
Norra rallisõitja Petter Solberg sõitis eelmisel nädalavahetusel peetud Portugali rallil leegionäritõbe põhjustava bakteriga võideldes.

Leegionärihaigus ehk legionelloos on nakkushaigus, mille raskeim vorm kulgeb kopsupõletikuna. See võib olla eluohtlik eakatele ja muidu kehvas füüsilises seisundis olevatele inimestele.

Nakkuse võib saada saastunud veevarustuse- ja ventilatsiooniseadmete kaudu. Inimene nakkust teise inimese käest ei saa. Haiguse peiteaeg on 8-14 ööpäeva.

Solberg haigestus juba Küprose rallil ja veetis eelmise nädala esimesed päevad tõvevoodis. Citroeni meeskonna arstid tegid kindlaks, et norralast vaevavad bakterid, mis põhjustavad leegionäritõbe, vahendab Soome uudisteportaal mtv3.fi Norra uudisteportaali vg.no.

«Sain selle Küproselt,» nentis Solberg. «Ega ma sellest haigusest suurt tea, aga tõbi on tõsine ja halvemal juhul väga ohtlik.»

Lisaks hakkas Solbergi Portugalis kimbutama külmetus ning esmaspäeval koju Monacosse jõudes läks ta haiglasse.

«Ma ei oleks pidanud rallil osalema. Arst andis mulle neljapäeval pärast testikatset antibiootikume, sest ma olin omadega nii läbi, et ei suutnud sõitmisele isegi mõtelda,» meenutas Solberg.

Hoolimata kehvast tervisest sõitis Solberg end Portugalis neljandaks. «Nüüd olen omadega täiesti läbi,» lisas rallimees.

Arstid kardavad, et haigused on Solbergi kopse nõrgestanud. «Lähen reedel tagasi haiglasse, et teha kopsudest röntgenpildid ja anda uued vereproovid,» rääkis Solberg.

Ent hoolimata haigusest kavatseb Solberg osaleda ka Argentina rallil, mis sõidetakse 24.-26. aprillini.

«Ma ei tea, kuidas haigus areneb, aga motiveerin ennast järgmisele võistlusele mõteldes ja üritan teha kõik, et taas terveks saada,» märkis Solberg.

Leegionäritõbi võib olla surmav ning inimene võib seda põdeda ilma mingeid vaevusi tundmata.

Tagasi üles