Uut tõusu lootev Värnik tembutab jälle

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treener Sulev Lepiku pilk hindab Andrus Värniku jooksusammu särtsu.
Treener Sulev Lepiku pilk hindab Andrus Värniku jooksusammu särtsu. Foto: Mihkel Maripuu

Odaviske eksmaailmameister Andrus Värnik jätkab üllatamist – veel jaanuaris end Heiko Väädi õpilaseks kuulutanud mees harjutab hoopis Sulev Lepiku juhendamisel. Kindlust pole ka tema otsustes – hiljuti loobus ta viimasel hetkel laagrisse sõitmisest.




Hispaania sooja päikese all harjutamise asemel võis eile näha Värnikut Audentese spordikooli staadionil kiirendusi tegemas ja odaga mängimas. Tippsporti tagasi murdmist üritav mees ei näinud ootamatutes vangerdustes midagi imelikku.

«Tegime plaanides muudatuse, sõidan laagrisse hoopis aprilli lõpus,» sõnas 31-aastane Värnik ning tema hääletoonis polnud vähimatki kahtlusenooti. Mis sellest, et kergejõustikuringkondades tekitas ta otsus parajalt suuri kahinaid.

«Esialgu pidi olema kaks laagrit, aga otsustasin ühest loobuda, kaalusin ka teisi treeningupaiku, näiteks Portugali. Hispaania on aastatega juba veidike tüütavalt tuttavaks muutunud,» lisas ta selgituseks. Midagi pole öelda – Värniku juba tavapäraseks saanud trikid.

Neli suve tagasi krooniti Värnik Helsingis maailmameistriks, pärast seda pole ta märkimisväärsete tulemusteni jõudnud. Seganud on tervisehädad ja lünklik harjutamine. Näiteks mullu otsustas ta paljude nõuandjate soovitustele vastupidiselt sooja maa laagrist sootuks loobuda. Tänavu püüab Värnik sporti siiski tõsisemalt suhtuda ning eilegi kinnitas ta, et kavatseb kindlasti veeta kaks või kolm nädalat soojal maal treenides.

Laagrist loobumisest enamgi võib spordisõpru üllatada treenerivahetus. Sügisel ja talvel rääkis Värnik korduvalt, et harjutab endise treeningupartneri Heiko Väädi juhendamisel. Kõrvalt vaadates paistis meeste vahel olevat tõesti hea klapp ning optimistide hulgas arutleti lootusrikkalt Värniku tippu naasmise võimaluste üle.

Kui aga Väät sõitis koos oma teise tippodaviskajast õpilase Mihkel Kukega treeningulaagrisse, ristusid Tallinna jäänud Värniku teed endise tippmehe Sulev Lepikuga. Värniku sõnul oli ta kasutanud Lepiku nõuandeid juba varemgi.

«Mingit tüli meil Heikoga polnud, aga tal on veel oma õpilasi – Kukk ju ka korralik tegija… Parem kui igal mehel on oma treener,» rääkis Värnik. «Sulevi juures harjutades saan ma rohkem tähelepanu ja tunnen end paremini.»

Korralik kevadsoe pole küll veel Eestisse jõudnud, ent Värnik on juba mõnda aega väljas oda pildunud. «Jõutreeningutel panen suuremat rõhku särtsule ja jooksule, meeletut pumpamist pole olnud. Kolm korda nädalas käin aga staadionil viskamas – loomulikult ei püüa ma praegu pikki odakaari, kuid oma 30 viset teen ikka ära,» kirjeldas ta treeningute sisu.

Viimastel aastatel Värniku tegemisi pärssinud tervisehädad pole tänavu nii häirivalt kimbutanud. Odamees kinnitas, et mõnikord annavad probleemid endast märku, ent vahepeal palju muret tekitanud teadvusekaotuseni pole asjad enam läinud. «Vanasti oli mu kangil väga palju kettaid – äkki olid hädad sellestki tingitud,» nentis Värnik.

Viimaste aastate odakaared pole Värnikule palju rõõmu valmistanud, korra kõrgustes hõljunud atleet ei suuda kümmekond meetrit lühematest visetest vaimustuda. Koos paranenud enesetundega on aga kerkinud ka motivatsioon ja treeninguind. Minimaalsegi kindlustunde lisab mullu täidetud MMi A-normi eest laekuv alaliidu stipendium.

«Mullu kevadel alustasin kohe 81 meetriga. Kuigi hiljem olin paremas vormis, ei õnnestunud oda kaugemale visata,» meenutas Värnik olümpiahooaega. «Aga hea, et normi täis sain, muidu poleks praegu midagi… ei teagi, mis siis saanuks. Praegu saab hädavajalikud asjad ära teha. Loodan, et erinevalt eelmisest aastast suudan teha korraliku hooaja.»


Hooaja esimese võistluse tahab Värnik teha mai lõpus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles