Rock ja Kalev peavad publiku äratama

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Kalevlased (sinises) ja Rocki mängijad alustavad täna võitlust Eesti meistri tiitli eest.
Kalevlased (sinises) ja Rocki mängijad alustavad täna võitlust Eesti meistri tiitli eest. Foto: Liis Treimann

Rock ja Kalev/Cramo on tänavu lahinguid pidanud üheksa korda. Lisaks pani Rocki viimase sekundi võit Balti liiga veerandfinaalis Eesti parima klubi justkui paika. Tuliseimad heitlused on peetud – mida siis üldse täna algavalt meistriliiga finaalilt oodata?


Igal aastal köidab korvpallipubliku tähelepanu jäägitult mais algav finaalseeria – kired möllavad, tuliseid arutlusi korvpalliteemadel jagub koju, tööle ja sõprade seltsi. Tänavu onaga midagi puudu – vajaka jääb millestki erilisest, millestki, mis paneb iga fänni silmad särama. Täna Tartus algav seeria oleks aga nagu hüüumärgi asemel igava punkti panemine.

«Sel aastal pole nende seeria vastu huvigi. Eks see kulminatsioon oli ikka Balti liiga koha eest mängimine,» leidis Rakvere Tarva peatreener Andres Sõber. «Kardan, et sellist dramaatilist heitlust, mis oli, ei tule enam.»

Kuigi Sõber tunnistas, et seeria tänavu eriliselt ei köida, on fännidel siiski piisavalt põhjust finaale jälgida – tõmbenumbriks olevat «kodumaa parimad pojad» ning tugevad leegionärid. «Tõmme tuleb sellest, et on mängijaid nagu John Linehan ja Tanoka Beard. Järgneval hooajal me nii kõvasid mängijaid ilmselt ei näegi,» arutles Sõber.

«See seeria ikka erutab. See on läbi aastate korvpalli aasta tähtsündmus,» arvas aga Eesti koondise peatreener Üllar Kerde, kelle meelest ei kahanda fännide huvi ka omavahelised rohked mängud. «See on põhimõtteline vastasseis kahe võistkonna ja kahe linna vahel.»

Sama meelt oli omanimelise korvpallikooli juht Aivo Erkmaa. «Huvitav on kindlasti. See vastasseis on sama intriigijõuline. Tuleb põhimõtteline ja kompromissitu võitlus,» pakkus ta.

Erkmaa tõdes, et Balti liiga pronks on küll igal juhul suurem saavutus kui Eesti meistri tiitel, kuid viimast vajavad vaieldamatult mõlemad tiimid. «See on väärtus omaette. Kohtumised näitavad, et võistkonnad väärivad teineteist ja siin otsustavad pisiasjad,» sõnas ta.

Koondise endine peatreener Heino Enden leidis, et finaali ei lähe ükski mängija lõdvalt võtma, kuid finaalseeria põnevus oleneb sellest, kuidas Balti liiga pronksi võitnud Rock vaimselt häälestuda suudab.

«Finaal ikka sütitab, kuid Rock on peamise ülesande juba täitnud. Võib-olla ongi küsimus selles, kui palju Rocki mängijad endast välja suudavad pigistada,» vaagis Enden, kes leidis, et siin on Kalevil selge eelis – võidunälg võib olla Rocki nõrkuseks. Samas on tiimide võimalused võrdsed. «See on suhteliselt fifty-fifty seis. Mõlemal on oma tugevad küljed ja küsimus on, kuidas neid ära kasutatakse,» analüüsis Enden.

Erkmaa ja Endeni hinnangul on Rock tänavu tasakaalukam, enesekindlam ja stabiilsem. «Kui Kalev kaotab seeria, siis lõpeb see hooaeg neile läbikukkumisega. Kui peaks Rock kaotama, siis nende ebaedu kompenseerib Balti liiga tulemus,» arutles Erkmaa.

Rocki eeliseks on mängutarkus, ühtlasema koosseisuga Kalev võib aga olulisel hetkel pea kaotada. «Kui Kalevil kahel mängijal ei tule välja, on tulemus võrdväärne. Aga kui Rockis n-ö liidrit ei teki, on kukkumine nähtavam,» kaalus Enden. «Kalevi nõrkuseks on mängujuhtimine ja oskus lõppe enda kasuks keerata,» jätkas Enden.

Sõber leidis, et Kalev on seeria favoriit, ent Rocki tiimivaim on paraku ületamatu. «Meeskonna suhe on avatum – umbes, et «davai, teeme ära!». Kalevil on nagu viisakad koolipoisid vene keele tunnis,» aasis ta.

Ennustus


•    Heino Enden: «Enne hooaega ennustasin, et Rock on parem. 4:2 on suhteliselt tõenäoline.»


•    Andres Sõber: «Kalev on favoriit, kuid kas nad ka võidavad... Pakun 4:2 Kalevile.»


•    Aivo Erkmaa: «Võiks ikka kuus-seitse mängu olla. Tartlasena olen Tartu poolt.»


•    Üllar Kerde: «Arvan, et tuleb kuus mängu. Võidab see, kes on hetkel kõige tugevam.»

Tagasi üles