Margus Hundi päev kaamerate, fotosessioonide ja poseerimisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Hunt
Margus Hunt Foto: Ann Hiiemaa
Võttepaik: Dallas. Stseen number 1: sportlane kettaheitetreeningul. Stseen number 2: sportlane Ameerika jalgpalli staadionil. Stseen number 3: sportlane ülikoolilinnakus. Margus Hundist vändatava filmi tegemist jälgis Ann Hiiemaa.

See pole kahekordse juunioride maailmameistri jaoks sugugi mitte esimene film. Kuna kaks aastat tagasi  jäädvustas mehe sponsor G4S tema toonase elu filmilindile, siis seekord tehti sellele jätk. Kuhu Hunt jõudnud on? Mis temast saanud on? Millega ta tegeleb? Need on küsimused, millele filmis ammendavad vastused antakse. Postimees toob lugejateni Hundi päevakava filmisessiooni kolmel päeval.

Esimene päev


9.00. Dallases on põrgukuumus – üle 30 kraadi. Hunt sõidab jalgrattaga staadioni ette ja tervitab kohalejõudnuid. «Ilus ilm, kas pole? Ma jumaldan seda!»  ütleb ta ning pühib tumesinise NFLi nokkmütsi alt higi. Kaameramehed kehitavad selle peale üksnes õlgu ja liiguvad kettaheitestaadionile. See asub piltlikult öeldes kahe suure pangahoone vahel. Kiirteest eraldab seda üksnes üks suur betoonsein.

Kooli ajal algas Hundi päev juba kell 5.30. Kella kuueks oli tarvis Ameerika jalgpalli treeningule jõuda. Pärast kahetunnist rassimist läks ta otse kooli. Loengute järel algas kergejõustikutreening, mis omakorda kestis kaks tundi. Ühtekokku kogunes nädalas vähemalt 24 treeningtundi. Lisaks sellele ka koolitunnid. Hunt ise võtab selle perioodi kokku kui «täiesti segase aja».

9.30. Hunt teeb kerge soojenduse. Saabub tema treener Dave Wollman, kellega salvestatakse esimene intervjuu. «Näen iga päevaga, kuidas Margus areneb. Ta teab, kuhu ta jõuda tahab ja mida tal selle jaoks teha on vaja. Ta on hakanud mõistma, et lisaks treeningule tuleb oma tegemisi väga hoolikalt ka vabal ajal jälgida. Mida süüa, kuidas puhata – see kõik on väga oluline,»  sõnab Wollman. «Marguse üleminek juunioride klassist täiskasvanute omasse pole olnud lihtne. Aga see pole kellegi jaoks lihtne. Tänavu leidsime tema jaoks sobiva tehnika ja liigume ülespoole. Usun, et oleme õigel teel.»

10.00. Hunt teeb esimesed heited. Viiendal katsel maandub ketas umbes 63 meetri peale. Hunt tõstab käed püsti ning surub treeneriga kätt. «Selliseid heiteid on treeningul varemgi olnud, aga nüüdseks oleme leidnud vajaliku stabiilsuse. Ma ei jõua oma esimesi võistlusi ära oodata,» sõnab Hunt ja asub kuulitõukeringi. Sealgi tulevad tal korralikud katsed välja.

Hiljuti muutis Hunt kuulitõukes oma tehnikat. Praegu tõukab ta pöördega. Tänavusel hooajal tahab ta uuendada isiklikke tippmarke nii tõukes kui ka kettaheites. Treeningul on meeste kuul lennanud ka üle 18 meetri.

11.30. Hunt liigub Ameerika jalgpalli väljakule, et salvestada mõned kaadrid filmi jaoks. Ta võtab palli kätte ning üle tema näo valgub lai naeratus. Justkui väike poiss oleks kommi kätte saanud. Või narkomaan oma järgmise doosi. Või sportlane isikliku rekordi püstitanud. 
«Oi, kuidas mulle meeldib see mäng! Meeskonnamäng! Ameerika jalgpallurid on siin nagu jumalad,»  sõnab Hunt ja vaatab 32 000 inimest mahutavat staadionit. «Oleneb mängust – vahel on täismaja, vahel mitte. Meie aprillikuise viimase treeningu ajal oli ikka päris korralikult rahvast.»

Jaanuaris liitus Hunt Southern Methodisti ülikooli vutitiimi Mustangs meeskonnaga, et oma õpingute eest tasuda. Idee tuli treener Dave Wollmanilt. «Kuidagi pidime olukorrale lahenduse leidma. Me ei tahtnud, et Margus keskkonda vahetanud oleks.  See oli siiajäämiseks ainuke võimalus,»  selgitab Wollman. Hundi esimene mäng on septembris. Enne seda tuleb augustikuus väga raske treeningulaager läbi teha.

13.00. Aeg lõunat süüa! Hunt tellib suure kanapasta ja joob kõrvale kokakoolat. Ta lõpetab oma eine paar minutit enne teisi. Iga tunniga läheb päike üha intensiivsemaks ja Hundi nägu punasemaks. Päike kõrvetab. «Tavaliselt söön lõunat ülikooli sööklas. Õhtusööki sööme kusagil väljas. Oleneb, mis isu parajasti on,» selgitab Hunt.

14.00. «Margus, kas sa oleksid nii kena ja vahetaksid nüüd särgi ära. Paneme nende võtete jaoks polosärgi selga,» ütleb G4S esindaja Francesca Miller. Hunt kuuletub otsekohe. Mõne aja pärast salvestatakse intervjuu USA G4S asepresidendi Daniel Grizzardiga. Mees on sõitnud ühtekokku kuus tundi autoga, et salvestada paariminutiline intervjuu Hundiga. «Kuna G4S 4teens’il pole USA sportlast, siis mul on hea meel, et Margus just siin õpib,» sõnab Grizzard ning patsutab eestlasele õlale.

15.00. Algavad võtted Southern Methodisti ülikoolilinnakus. Viimseni hooldatud põõsad, teed, purskkaevud, pargid – see oleks justkui Eestimaa kauneima kodu võitjaaed. Kõige selle keskel Hunt. Trepist alla ja trepist üles, paremale ja vasakule teeotsale. Iga võte võtab omajagu aega, ent eestlane ei lase end sellest häirida. Kell neli päeval pannakse päevale punkt. Hunt sõidab oma jalgrattaga 15 minuti kaugusel olevasse viietoalisesse kahekorruselisesse majja. Majakaaslasteks sakslasest golfimängija ning rootslasest ujuja.

«Margusega on mõnus koos elada. Oleme kõik rahulikud tüübid ja saame omavahel hästi läbi. Kõik on väga mõnus! » sõnab rootslasest toakaaslane Per.

Teine päev


10.00. Kordub Hundi esimene võttepäev. Kettaheitetrenn, kuulitõuketrenn, jõusaalitreening, Ameerika jalgpalli väljak. Ainuke vahe on see, et seekord on lisaks filmigrupile töös ka fotograaf.

12.00. Hunt teeb jõusaalitreeningu. Ta rebib 100 kilogrammi ja teeb kolm korda neli seeriat. «See pole midagi. See on üksnes soojendus. Tavaliselt teen 140 kilogrammiga,»  ütleb ta nii muuseas. Sekund hiljem tervitab teda sõber: «Hei, superstaar! Kas võib ka koos sinuga filmile tulla?»

15.00. Hunt toob kaameramehed sõbra lukskorteri katusele. Miljonidollarilise vaatega basseini ja grillimispaiga kõrval salvestatakse stseen tema kolme sõbraga. «Kunagi tahaksin ise ka sellist korterit omada. Oleme sõbraga sellest palju rääkinud,» ütleb Hunt.

16.00. Fotostseenid parkimismaja katusel. Teisele võttepäevale pannakse punkt, sest Hundil seisab järgmisel päeval ees võistlus. Eestlase nägu on päikesepunane. Dallases valitseb ikka veel üle 30-kraadine kuumus. «Koju jõudes käin duši all, panen kõvasti ihukreemi ja puhkan. Võib-olla vaatan filmi,»  sõnab Hunt, kes sööb sama päeva õhtusöögiks pitsat.

Kolmas päev


8.30. Hundi võistlus Arlingtonis, poole tunni tee kaugusel Dallase kesklinnast. Staadionile voorib sadu ameeriklasi. Kaasas suured termokotid, McDonald’si joogitopsid ning päikesevarjud. See on koguperevõistlus, piknik. Hundi võistlus hakkab kell 9. Ta teeb kaasa individuaalselt ja on ainuke meeste klassi võistleja.

«Vaadake seda meest, vaadake tema tehnikat, vaadake tema samme! Temalt peate õppima! Vaadake nüüd! Vaadake! Küll see vana hakkab alles kõmmutama,»  õpetab kohalik kettaheitetreener väikesi õpilasi. Need vaatavad, suu ammuli, ja ei oska sõnagi öelda. «Ma loodan, et ta mängib ka Ameerika jalgpalli. Tal on Estonia särk seljas? Ei tea, mis kool see on?» räägivad kaks väikest pealtvaatajat.

9.30. Hunt teeb esimese heite. Võistluspaigas valitseb täielik vaikus. Paraku kandub ketas sektorist välja. «Mis selle mehe nimi on? Ja kes sina üldse oled siin – tema ema või?» küsib väike mustanahaline tüdruk siinkirjutajalt, kes on juhtumisi ligi pool aastat noorem kui Hunt.

10.00. Hundi võistlus on lõppenud. Kuue katsega jäi parimaks tulemuseks 56.04. «Eks see kaks päeva lauspäikese käes võttis ikka parajalt läbi ka. Täna tundsin, et enesetunne ja tehnika on head, ainult särtsust jäi puudu. Aga ega ma pettunud pole – tuleb edasi minna. Ma tõesti tunnen, et olen õigel teel,» ütleb Hunt lõpetuseks.

 Selle stseeniga pannakse kolm päeva kestnud filmipäevale punkt. Hundist tehtud filmi saate näha paari kuu jooksul youtube’ist.www.youtube.com/g4ssport. Üle maailma näidatakse seda aga telekanalis skysports3. Eestis seda kanalit paraku ei näe.

«Meie programmis G4S 4teen on 14 sportlast. Margus on kolmas inimene, kellest filmi tegime. Ta on huvitav persoon ning tahtsime inimestele näidata, kuhu ta jõudnud on. Usun, et jäädvustasime väga põneva materjali,»  selgitab Miller.

Loo valmimist toetas G4S

CV
•    Nimi: Margus Hunt
•    Sünniaeg: 14. juuli 1987
•    Pikkus: 205 cm
•    Kaal: 115 kg (2006)
•    Käte siruulatus: 215 cm
•    Kettaheite rekord: 59.35 meetrit
•    Haridus: Southern Methodisti Ülikool käsil
•    Saavutused: juunioride Euroopa meister, Juunioride maailmameister (ketas ja kuul)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles