Vaidlus: kas Egiptuse vastu kasutati jalgpallis esmakordselt videotõendit?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Maarja Värv
Copy
Egiptlased vaidlevad kohtunik Howard Webbiga.
Egiptlased vaidlevad kohtunik Howard Webbiga. Foto: AP / Scanpix

Egiptuse jalgpallikoondis esitas protesti kohtunik Howard Webbi penaltiotsuse vastu, kuna egiptlaste meelest muutis Webb Konföderatsiooni karikasarjas Egpituse-Brasiilia mängu ajal oma otsust ja määras brasiillaste kasuks penalti seetõttu, et neljas kohtunik nägi telerist juhtumi kordust.

Algselt tundus, nagu kavatseks Webb määrata nurgalöögi, kuna pall läks egiptlasest Ahmed El Mohamadyst üle otsajoone, kirjutab BBC.



Ent kui mäng katkestati, kuna Egiptuse kaitsja vajas arstiravi, otsustas Webb näidata punast kaarti ja määras Brasiiliale penalti, tänu millele brasiillased võitsid kohtumise 4:3.



Jalgpallis ei tohi aga kohtunikud videokordusi otsuste tegemisel kasutada. «Nii palju kui mina tean, et luba reeglid videokordusi kasutada,» sõnas Egiptuse koondise abitreener Gharib Chawki. «Me ei vaidlusta kohtuniku otsust, vaid seda, mil viisil otsus sündis. Aga ehk on reegleid muudetud ja keegi pole lihtsalt meile öelnud?»



«Webb muutis oma otsust neljanda kohtuniku tõttu,» lisas Chawki. «Ta nägi monitorist videokordust ja mõistis, et see peaks olema penalti.»



Egiptlaste kaebusele annab kõvasti kaalu ka tõsiasi, et osa Brasiilia mängijaid usub, et neljas kohtunik, austraallane Matthew Breeze rääkis Webbile, et nägi videokordusest, kuidas El Mohamady palli käega mängis.



«Väljakukohtunik ei näinud seda olukorda ja joonekohtunik samuti mitte,» tõdes Brasiilia koondise ründaja Luis Fabiano. «Tundub, et neljas kohtunik ütles Webbile raadio teel, mis tegelikult juhtus.»



Pikka aega on arvatud, et ka 2006. aasta maailmameistrivõistluste finaalis ei näinud ükski kohtunik, kuidas prantslane Zinedine Zidane peaga Marco Materazzit lõi, kuid neljas kohtunik nägi seda väljakuäärsest monitorist. Rahvusvaheline Jalgpalli Liit FIFA on seesuguseid oletusi korduvalt eitanud.



Webb on sel hooajal juba negatiivses valguses olnud – aprillis tunnistas ta, et poleks pidanud Inglismaa meistriliigas Manchester Unitedile mängus Tottenhami vastu penaltit määrama.



Vaata videot kõnealusest intsidentist

siit

.

Tagasi üles