Hirvonen duellist Loebiga: algab mini-MM

Oliver Lomp
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikko Hirvonen.
Mikko Hirvonen. Foto: SCANPIX
Autoralli MM-sarja liider Mikko Hirvonen stardib tuleval nädalal algaval Soome MM-rallil ühepunktilise eduga Sébastien Loebi ees.

«Juhin ühe punktiga, nii et nüüd sõltub kõik minust endast,» ütles ralli avapäeval 29. sünnipäeva tähistav Hirvonen portaalile mtv3.fi. «Siit algab neljaetapiline mini-MM, mille kolm etappi sõidetakse kruusal ja üks asfaldil,» viitas ta võimalusele kruusarallidel edu Loebi ees kasvatada.

MM-sarja liidrina läheb Hirvonen esimesena rajale. Samalt kohalt alustas soomlane võistlust ka eelmisel aastal, mil ta kodustel teedel teiseks jäi.

«Kaotasin aega just seetõttu, et startisin esimesena,» kinnitas Hirvonen.

Jyväskylä ralli võitu peetakse rallimaailmas suursaavutuseks, ning soomlased on alati favoriidid olnud. 58-aastase ajalooga rallil on soomlased vaid seitsmel korral võidust ilma jäänud.

Kuuest kõigi aegade kiireimast rallist viis on sõidetud just Jyväskyläs, näiteks 2005. aastal oli autode keskmine kiirus peaaegu 123 kilomeetrit tunnis. Jyväskylä ümbruse kõva põhjaga laiad teed on siledad kui piljardilaud, nii et autosid võistlus suurt ei lõhu. Samas on ralli tehniliselt raske, arvukad trampliinid ja pidevalt silme eest kaduv tee

nõuavad täpset legendi. Ideaalselt sõidujoonelt ei tohi kõrvale kalduda, et võimalikult suure hooga järgmise kurvini kiirendada.

«Vahed on sellel rallil alati väiksed,» märkis Hirvonen. «Katse võitmine viiesekundilise eduga võib palju tähendada, nii et väiksedki vead võivad valusalt kätte maksta. Kuna kiirused on suured, tähendab suurem viga tavaliselt väljasõitu. Kui sõidad täie hooga ja võitled iga sekundikümnendiku eest, võib mõni hüpe või kurv üllatada, ehkki arvad

end rada tundvat. Auto võib lennata kaugemale või kõrgemale kui arvestasid, ja see võib probleeme tekitada.»

Tagasi üles