Jälle võit, aga õiget mängu alles otsitakse

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Siim-Sander Vene Eesti koondise särgis.
Siim-Sander Vene Eesti koondise särgis. Foto: Toomas Huik

Aeg korvpalli EMi kõrgema divisjoni üleminekuturniirini sulab kevadise lume kiirusel, ent vähemalt kõrvaltvaatajate silmade jaoks pole Eesti koondis veel oma õiget mängu leidnud. Eile alistati küll Taani, ent ilu selles etenduses polnud.


Eesti koondise peatreener Üllar Kerde oli vahetult pärast kohtumist väga sünge ilmega. Kümmekond minutit hiljem ajakirjanike ette astudes näis ta juba leebununa ning andis oma jutuga mõista, et sellestki kohtumisest ei saa veel õigeid järeldusi teha.

«Neljas eelmises mängus proovisime ühesuguseid asju, täna üritasime oma arsenali uusi käike lisada. Hommikul võtsime need asjad treeningul läbi, ent proovida saime alles päris mängus,» selgitas Kerde ning möönis, et selline manööverdamine pole päris tavapärane.

Seletus oli tal ka oma esialgse vihase oleku kohta. «Treenerina tahan ma saada meeskonnast kätte teatud asju, kui see ei õnnestu, on pahandamine loomulik,» märkis ta. «Tegelikult olin tõeliselt vihane alles mängu lõpus – viimase kahe sekundiga pidime saavutama kiire korvi, mees oligi õiges kohas palli ootamas, aga sinna see ei jõudnud.»

Kuue kontrollmängu jooksul on põhikoosseis juba välja kujunemas – treenerid arvestavad kaheksa või üheksa mehega, kes kõik peavad olema valmis 35 minutit pingsalt tegutsema. «Nagu doktor ütleb: hoiame ülejäänud mehi kunstlikus koomas ning anname neile hapnikku vastavalt vajadusele,» naljatas Kerde.

Treeningmängude käigus on ilmnenud mitmeid probleeme. Koondise põhikeskmängijaks tõusnud ning seni debütandi kohta väga enesekindlalt tegutsenud Joosep Toome arvates leiab probleeme kaitses ja rünnakul.

«Kolm eelmist mängu olime kaitses agressiivsed, täna seda ei suudetud – õiget tahtmiski nagu polnud,» tunnistas ta, ent ei osanud tahtejõu hääbumist põhjendada.

Kaitsele viitas ka mängujuht Tanel Sokk. «Meie võistkonna alustala peaks olema kaitse, kuid tänases mängus oli see suurim puudujääk,» arutles ta.

Seevastu paljud mängijad pidasid suuremaks probleemiks kokkumängu. «See on tõesti probleem,» nentis korvialune jõud Janar Talts, kelle arvates minnakse mõnikord liiga uljaks ning seepärast jääb osa kiirrünnakuid lahendamata. Gregor Arbet aga lisas, et tihti ei mängita rünnakul kõiki liikumisi lõpuni välja.

Koos Toomega esimest hooaega koondise ringi kuuluv, ent rohkelt mänguaega saav Siim-Sander Vene arvates tuleb kokkumängu kõrval parandada ka viskekindlust. «Kui kokkumäng saab paika, tuleb ka kõik muu. Lisaks viskekindlusele on probleeme ka lauavõitluses, see on meil seni üsna õnnetu,» vaagis 18-aastane mängumees.

 

Märksõnad

Tagasi üles