Olle Kärner tegi Soomes Eesti orienteerumisajalugu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olle Kärner
Olle Kärner Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Olle Kärnerist sai pühapäeva varahommikul esimene Eesti soost mees, kes on kuulunud orienteerujate ülipopulaarse Jukola teatejooksu võitnud võistkonda.

Seekord Tampere lähistel, Kaanaa lennuvälja ümbruse metsades juba 60. korda toimunud seitsmeliikmeliste klubimeeskondade vahelise teatejooksu võitis kindla eduga Soome klubi Delta, mille koosseisus jooksis kuuendat vahetust Eesti esinumber Olle Kärner.

Laupäeva hilisõhtul kell 23 ühisstardiga alanud mammutvõistlus jõudis kulminatsioonini pühapäeva hommikul kella seitsme paiku.

Kärner tõstis eelviimast, kuuendat vahetust joostes oma võistkonna viiendalt kohalt neljandaks ning Delta ankrumehena seljatas kõik konkurendid veenvalt Venemaa koondise raudvara ja kahekordne teatejooksu maailmameister Valentin Novikov.

Võitjate ajaks fikseeriti 8:18.04, edu teisena lõpetanud Rootsi klubi OK Linne ees oli minut ja 32 sekundit.

Võidule lisab erilist kaalu fakt, et tegemist oli kõigi aegade osavõturohkeima Jukola jooksuga – startis 1454 meeskonda 10 178 võistlejaga.

Klubisid oli 20 riigist ning sellele lisaks paljude riikide võistlejaid skandinaavia klubide koosseisudes.

Kui siia lisada laupäevase naiste Venla teatejooksu osalejad – 971 neljaliikmelist naiskonda 3884 võistlejaga, siis osales kogu maailma spordis suurimal teatevõistlusel kokku 14 062 võistlejat!

Eesti meeskondadest oli 88. kohaga edukaim ühendus SKM!, mille ankrumeheks oli Eesti koondise liige Marek Nõmm.

Naiste Venla-teatejooksu võitis Rootsi klubi Domnarvets GoIF, parim Eesti klubinaiskond oli 42. kohaga lõpetanud Tartu klubi Kape, mille ankrunaiseks mulluse MMi lühiraja kümnes Merike Vanjuk.

Eesti naistest on varasemast kaks Venla-jooksu esikohta ette näidata koondise kunagisel esinumbril Külli Kaljusel, kes sai sellega hakkama 1995. ja 2000. aastal vastavalt avavahetuses ja ankrunaisena Soome klubi Liedon Parma naiskonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles