Maailma tippkohtunik tuleb Eestisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Howard Webb.
Howard Webb. Foto: PA Wire/Scanpix

Eesti Jalgpalli Liidu ja 13. Tallinna Pimedate Ööde Filmifestivali koostöös külastab järgmise nädala alguses Eestit tuntud Inglismaa jalgpallikohtunik Howard Webb.

Maailma üks kuulsamaid ja edukamaid kohtunikke osaleb filmi Vutikohtunikud (Kill the

Referee, Les Arbitres) esilinastusel 30. novembril ja suurel linastusel 1. detsembril, millele järgneb avalik arutelu koos Webbi enda, endise tippmängija Indrek Zelinski, treener Aavo Sarapi, ajakirjanik Ott Järvela ja teistega. Lisaks peab Webb Eesti jalgpallikohtunikele loengu.

«Vutikohtunikud on film, mida peaks vaatama iga inimene, kes kunagi jalgpalli on mänginud, seda vaatamas käinud ja sellest lugu peab,» selgitas PÖFFi tegevjuht Kristo Tohver. «Kõigepealt on tegemist äärmiselt kaasahaarava looga, mis rullub lahti Euro 2008 ajal turniirile kaasatud jalgapallikohtunike hulgas. Filmitegijad jälgivad kohtunike igapäevaelu, nende ettevalmistust mängudeks ja nende tööd maailma tippmängijatega turniiril. Ennenägematute kaadrite kaudu tuuakse ekraanile kohtunike elukutse, selle võlud ja hirmud, ning on võimalik aru saada, miks nad oma tööd teevad ja kuivõrd tähtis see nende jaoks on.»

Film on saanud heakskiidu UEFA kõige kõrgemalt tasemelt, sest need kaadrid, mida filmis kasutatakse, on täiesti uskumatud. «Näiteks on kõigil võimalik kuulda, mida kohtunikud omavahel rääkisid Euro 2008 finaalmängu vilistades või kuidas langetatakse otsuseid selle kohta, kes kohtunikest turniiri jätkavad ja kes peavad koju sõitma. Isegi jalgpalli mittejälgivad filmivaatajad on esimestest kaadritest kuni lõpuni filmi lummuses, mis tõestab, et tegemist on lisaks väga huvitavale teemakäsitlusele ka suurepäraselt tehtud dokumentaalfilmiga. Kindlasti on see film täiesti ainulaadne võimalus rohkem teada saada suure jalgpalli telgitagustest ja nendest inimestest, kes iga nädal oma naha turule toovad, et aidata mängul toimuda,» ütles ka ise kohtuniku ametit pidav Tohver.

Filmi esilinastus toimub esmaspäeval, 30. novembril kell 20:30 Tallinnas Solarise keskuse Cinamoni 4. saalis. Teist korda on filmi võimalik vaadata teisipäeval, 1. detsembril kell 18:00 Solarise keskuse Cinamoni 2. saalis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles