Šmigun-Vähi: olen kindel, et arenen isegi selles vanuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Šmigun-Vähi suusad libisesid tõusul tagasi ning otse polnud võimalik üles sõita.
Kristina Šmigun-Vähi suusad libisesid tõusul tagasi ning otse polnud võimalik üles sõita. Foto: Raigo Pajula

Mida tunneb sportlane, kes pole üle kahe aasta tipptasemel ühtki võistlust teinud? Ärevust? Pinget? Närvilisust? Eile hooaja avastardi teinud Kristina Šmigun-Vähi tundis hoopiski hirmu.


Ta kartis oma esimest starti. Kartis seda, et valib valed suusad, et ta ei jõua starti ja kõige rohkem kartis seda, et ei jaksa sõita.



Hiljem mõistis Šmigun-Vähi, et kõik need hirmud olid alusetud. Ta sai Kuusamo MK-etapil 10 km klassikasõidus 25. koha. Ta nägi, et suudab ikka veel tippkonkurentsis sõita ning maksimaalselt pingutada.

Tütre musi


Kuigi ta on sedasama teinud juba aastaid, oli pühapäeval tema jaoks kõik omamoodi uus. Juba hommik oli võrreldes varasemate võistlustega nagu öö ja päev. «Tõusin üles ja jõudsin isegi natuke ema mängida. Kui ära tulin, andis tütar Victoria Kris mulle musi. See oli väga armas,» avaldas Šmigun-Vähi, kes võistluse ajaks andis pisitütre ema Ruti hoolde.

Kahekordne olümpiavõitja ise suundus võistluspaika, kus seisis raske valiku ees. Pidevalt muutuva ilmaga tuli valida õige suusapaar.

Šmigun-Vähi meeskond eeldas, et rajaolud muutuvad võistluse ajaks tunduvalt pehmemaks ja suusapaar valiti vastavalt sellele. Paraku oli tegelikkus sootuks vastupidine. Võistlusrada muutus jäiseks ja libedaks. Ent Šmigun-Vähi oli oma valiku juba teinud.

«Valisin selle raja jaoks liiga libedad suusad. Ma ei saanud selle valikuga hakkama. Ei saanud tõusust üles suusatada, pidin keksima,» nentis kahekordne olümpiavõitja, kel kogunes soomlannast võitjale Aino-Kaisa Saarinenile kaotust 1.09,8.

Ja seda oli Šmigun-Vähi hinnangul natuke liiga palju. Ta tahtnuks 30 sekundit kiirem olla. Ent nagu ta ise hiljem heatujuliselt tunnistas, muretsemiseks põhjust pole. Mitte vähimatki. Ta on kindel, et suudab hooaja edenedes vahet vähendada.

«1.09 ei ole väga hull kaotus. Loodan, et pärast jaanuari on see kaotusminut juba minu kasuks. Olen kindel, et arenen veel, isegi selles vanuses,» sõnas Šmigun-Vähi muigamisi.

Ent kuidas suhtusid konkurendid eestlanna tagasitulekusse? «Praegu on nad ilmselt eriti rõõmsad – mul läks ju nii, nagu läks. Aga usun, et Davosis olen juba parem. Poole parem.»

Abikaasa Kristjan-Thor Vähi sõnul arutlesid nad enne võistlust, milline võiks Šmigun-Vähi kaotus võitjale olla. Läinuks väga hästi, siis oleks halvasti, ja kui vastupidi, väga hästi, siis olnuks samuti halvasti. Siis oleksid nad hakanud mõtlema, kas midagi on valesti tehtud. Kas Vancouveri olümpia ettevalmistust tuleks muuta? Mine tea – ehk oleks nad emotsioonide najal isegi treeningplaane muutnud. Nüüd pole selleks aga vajadust.

«Ma ei tea, kas see on nüüd selline keskmine tulemus või mitte. Aga ma usun, et midagi hullu pole. Kõik on hästi,» sõnas Vähi rahulolevalt.

Udras tundis rahulolu


Teine stardis olnud eestlanna Kaija Udras sai lõpuks 37. koha. Kaotust Saarinenile kogunes 1.39,9. «Arvan, et tegin hea sõidu. Andsin endast kõik,» sõnas Udras. «Esimese ringi lõpus tundsin korraks, et hoog kaob ära, aga õnneks tuli see tagasi ja pidasin lõpuni vastu. Jäin rahule.»

Kalmer Trammi õpilane tundis eriti suurt heameelt suusavaliku üle. Laskumisel libises ta eesolijale järele ja tõusul sai juba eest ära. «Isiklik hooldemees (Jaan Alvela – Eesti koondise määrdemees, Udrase poissõber) tegi supersuusad. Suur tänu talle selle eest.»

Eile sõitsid Udras ja Šmigun-Vähi paariks päevaks koju, et siis juba edasi Šveitsi Davosi suunduda. Seal võisteldakse 10 kilomeetri uisusõidus.

See on distants, mis sundis Šmigun-Vähi suurde sporti naasma. See on distants, millega on eestlannal Vancouveri olümpial seotud kõige suuremad lootused. «Pesen mustad riided puhtaks ja pakin aga asjad jälle kokku. Kogu pere peale Kristjani sõidab sinna kaasa. Tema jääb koju. Raha teenima,» sõnas Šmigun-Vähi muigamisi.

Kuusamo MK-etapil saavutas 10 km klassikasõidus esikoha soomlanna Aino-Kaisa Saarinen.

SUUSATAMISE MK-ETAPP KUUSAMOS
Murdmaasuusatamine
Mehed, sprint: 1. Ola Vigen Hattestad (Norra), 2. Oystein Pettersen (Norra), 3. Nikita Krjukov (Venemaa), 4. John Kristian Dahl (Norra), 5. Kalle Lassila (Soome), 6. Emil Jönsson (Rootsi) ... 13. Kein Einaste, 20. Anti Saarepuu, 30. Peeter Kümmel, 40. Timo Simonlatser, 51. Erkki Jallai.
Naised, sprint: 1. Justyna Kowalczyk (Poola), 2. Petra Majdic (Sloveenia), 3. Alena Prochazkova (Slovakkia), 4. Aino-Kaisa Saarinen (Soome), 5. Jevgenia Šapovalova (Venemaa), 6. Maiken Caspersen Falla (Norra) ... 29. Kaija Udras, 32. Kaili Sirge, 38. Triin Ojaste.
Mehed, 15 km (kl): 1. Petter Northug (Norra) 35.22,2, 2. Maksim Võlegžanin (Venemaa) +1,2, 3. Aleksandr Legkov (Venemaa) +7,9, 4. Kris Freeman (USA) +10,1, 5. Martin Johnsrud Sundby (Norra) +10,5, 6. Sergei Novikov (Venemaa) +12,6 ... 23. Andrus Veerpalu +45,9, 50. Aivar Rehemaa +1.25,9, 54. Jaak Mae +1.33,5, 74. Kein Einaste +1.57,9.
Naised, 10 km (kl): 1. Aino-Kaisa Saarinen (Soome) 25.58,0, 2. Irina Hazova (Venemaa) +13,1, 3. Vibeke Skofterud (Norra) +14,7, 4. Marianna Longa (Itaalia) 23,0, 5. Natalja Korosteljova (Venemaa) +25,2, 6. Petra Majdic (Sloveenia) +26,4 ... 25. Kristina Šmigun-Vähi +1.09,8, 37. Kaija Udras +1.39,9.
Kahevõistlus
Laupäev: 1. Jason Lamy Chappuis (Prantsusmaa) 27.05,0, 2. Hannu Manninen (Soome) +8,1, 3. Eric Frenzel (Saksamaa) +10,6, 4. Petter Tande (Norra) +14,7, 5. Anssi Koivuranta (Soome) +15,6, 6. Jan Schmid (Norra) +21,4 … 34. Aldo Leetoja +3.02,6, 38. Kaarel Nurmsalu +3.27,3.
Pühapäev: 1. Hannu Manninen (Soome) 25.33,7, 2. Tino Edelmann (Saksamaa) +1,2, 3. Eric Frenzel (Saksamaa) +3,6, 4. Petter Tande (Norra) +19,5, 5. Jason Lamy Chappuis (Prantsusmaa) +32,0, 6. Björn Kircheisen (Saksamaa) +48,4 … 33. Aldo Leetoja +2.37,2, 52. Kail Piho +7.06,1.
Suusahüpped
K-142: 1. Björn Einar Romoeren (Norra) 299,8 punkti, 2. Pascal Bodmer (Saksamaa) 290,7, 3. Wolfgang Loitzl (Austria) 290,4, 4. Michael Uhrmann (Saksamaa) 289,4, 5. Anders Jacobsen (Norra) 283,4, 6. Shohei Tochimoto (Jaapan) 282,7.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles