Dakari rallil purunevad rekordid

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carlos Sainz
Carlos Sainz Foto: AFP / Scanpix
Tänavu Argentina ja Tšiili territooriumil peetaval Dakari kõrberallil on sõidetud 10 kiiruskatset ja liidrite osas erinevates klassides muudatusi pole toimunud.

Küll aga jälgitakse huviga seda, kes selle kõrberalli lõppedes on võitnud enim Dakari etappe, kas BMW’l sõitev prantslane Stephane Peterhansel või KAMAZ’il sõitev venelane Vladimir Tšagin, kirjutab ruudulipp.ee.

Alustuseks aga tsiklid, kus jätkab kindla liidrina eelmise aasta teise koha mees, prantslane Cyril Despres (KTM), kes asus sellele positsioonile kolmandal katsel. Kaheksandal katsel kerkis teisele kohale norrakas Pal Anders Ullevalseter (KTM), kes Dakari eel ütles, et mootoripiirajaga KTM 690’ga on 450 kuubikulistele keeruline vastu saada.

Nimelt on siis sellel aastal tippsõitjatel suurim lubatud mootorikubatuur just 450, KTM 690 rattad said loa siiski osaleda, kuid mootoripiirajaga. Norrakas kaotab Despres’le korralikult, üks tund ja 22 minutit.

Autode klassis sai kümnendal kiiruskatsel oma esimese selle aasta Dakari katsevõidu hispaanlane Carlos Sainz (VW Race Touareg 2). Ühtlasi kasvatas eelmisel katsel rehvi lõhkunud «El Matador» oma edu teisel kohal sõitva tiimikaaslase, Katari võidusõitja Nasser Al-Attiyah ees.

Enne nelja viimast katset on Sainzi edu tiimikaaslase ees 10 minutit. Sainz on taas lähedal oma esimesele Dakari võidule, kuid ta peab meeles pidama ka eelmist aastat, kus ta ülivõimsalt liidrikohal olles avarii tõttu kolm katset enne lõppu katkestas. Kolmandal kohal on samuti Volkswageni meeskonna liige, ameeriklane Mark Miller, kes kaotab Sainzile 28 minutit.

Veokite arvestuses on ülivõimas liider Vladimir «Tsaar» Tšagin (KAMAZ), kes on kümnest kiiruskatsest võitnud kaheksa. Tšagini edu meeskonnakaaslase Firdaus Kabirovi ees on üks tund ja kaksteist minutit. Kolmandal kohal oleva hollandlase Marcel Van Vlieti meeskond Ginafil kaotab Tšaginile juba kaheksa ja poole tunniga.

Tšaginil on veoautode klassi üldvõitude osas võimalus asuda jagama esikohta kuue Dakari võiduga. Sama palju võite on kirjas Tšehhi võidusõitjal, Karel Lopraisil, kes võitis Dakari Tatra roolis 1988, 1994, 1995, 1998, 1999, ja 2001. Tšagini sõnul on tšehh talle suureks eeskujuks ja oleks au seda kohta temaga jagada.

 Tšaginil on võimalus veel üks rekord purustada, nimelt on tema nimel nüüd 55 Dakari katsevõitu, ühe katsevõiduga jääb maha prantslane Stephane Peterhansel, kes sellel aastal sõidab autode klassis BMW X3’l. Peterhansel on nii tsikli kui autoga kokku olnud Dakaril võidukas üheksal korral, kümnes võit oli sellel aastal silmapiiril, kuid õnnetus Dakari esimeses pooles, tegi selle keeruliseks.

Quadide osas on liidriohjad Yamahal sõitvate vendade Patronellide käes. Argetina võidusõitjate vahe on üle kahe tunni.

Videot viimasest etapist saab näha siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles