Zimbabwe on maleriik, Eesti mitte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Maleliidu supermodellist presidendile Carmen Kassile ei valmistaks FIDE-le puuduoleva summa maksmine mingeid raskusi.
Eesti Maleliidu supermodellist presidendile Carmen Kassile ei valmistaks FIDE-le puuduoleva summa maksmine mingeid raskusi. Foto: montaaž

Rahvusvahelise maleföderatsiooni riikide edetabelist leiame maailma vaeseimaks riigiks peetava Zimbabwe nime, kuid mitte 2016. aasta ala olümpiat ihkavat Eestit.



FIDE riikide pingereas on 119 maa hulgas kõiksugu huvitavaid riike alates São Tomé ja Príncipest ning lõpetades Paapua Uus-Guineaga, kuid maailmakuulsa Paul Kerese kodumaad Eestit nende seast ei leia. Samuti on maha võetud meie maletajate reitingud.



Põhjuseks on loomulikult raha. Eesti Maleliidu juhatuse esimees Hendrik Olde tunnistab, et FIDE-le on vastav maks tasumata. Ta ei soostu ütlema summa suurust, kuid täpsustab, et tegemist on tühise rahaga.



Raha napib

Rahvusvahelise meistri ja Maleakadeemia Vabaettur õppealajuhataja Aleksander Veingol­di teada on reitingutasu suurus aastas 1000 eurot.



«Maleliidul pole raha,» ei häbene Olde karmi tõde kuulutada. «Varem muudeti reitinguid kaks korda aastas, eelmisest aastast tehakse seda aga iga kahe kuu tagant.



Kui rahvuslikel alaliitudel on sel hetkel FIDE ees võlgnevusi, kustutatakse riik pingereast ja peidetakse maletajate avalik reiting. Me pole uuendusega nõus ja saatsime FIDEsse ka pretensiooni.»



Olde sõnul arvestab FIDE reitinguid hoolimata võlgnevusest edasi ja andmebaasidest saab neid ka jälgida. Alaliidu tegevjuht kinnitab: peidetud reiting ei takista sportlastel rahvusvahelistel turniiridel osalemast.



Eesti esinumbril Kaido Külaotsal ja Veingoldil on aga varrukast võtta vastupidised näited. Tõsi, mõlemad pärinevad 2003. aastast.



«Hispaanias turniiril olles avastasin, et mul pole reitingut,» meenutab Veingold.


«Helistasin FIDEsse ja suusõnalise lubaduse peale, et alaliit tasub võla, lisati minu nimi ainsa Eesti maletajana tabelisse.»



Toona Tšehhimaale lennanud Külaots seisis silmitsi sama probleemiga ning eestlane pidi A-kategooria turniiri asemel leppima madalama tasemega võistlusega.



Probleem esinenud ka varem


Veebruaris-märtsis kavatseb Külaots osaleda viiel turniiril Prantsusmaal, kuid suurmeister ei tea, kas see avaliku reitinguta võimalik on.



«FIDE reiting on maletaja kapital, kuid täit ülevaadet see tema tasemest muidugi ei anna,» sõnab Külaots. «Tegelikult ei taha ma niisuguste asjade peale mõelda. Pean keskenduma malele.»



Sarnaseid juhtumeid, kus Eesti on ajutiselt malekaardilt kustutatud, on juhtunud mitu korda varemgi.



Viimati mullu sügisel, kuid siis likvideeris maleliit võla paari nädalaga.



«Osalesin uute reitingute, kus minu nime enam ei leidunud, avaldamise ajal turniiril Taanis. Poole võistluse pealt mind õnneks ei diskvalifitseeritud,» ütleb Külaots.



Olde märgib, et probleem puudutab vaid mõnd profisportlast. «FIDE reitingus on küll 177 Eesti maletajat, kuid aktiivselt võistleb neist neljandik,» lisab ta.



Intervjuu lõpus jõuab Olde jutujärjega sinna, millest ei saa üle ega ümber vist ükski malet puudutav lehelugu. Skandaalini. «Maletajad on tekitanud nii palju kära, et Eesti riik ei taha meist enam midagi kuulda,» toriseb ta.



Kultuuriministeerium ei vasta


Oldel on närvitsemiseks põhjust enam kui küll. Alaliit peab selle kuu jooksul FIDEsse teatama, kas saab hakkama 2011. aasta Maailma karika korraldamisega. Mastaapse võistluse võõrustamine neelab umbes kaks miljonit eurot.



«Saatsin detsembris kultuuriministeeriumile kirja, milles palusin kokkusaamist. Tagasisidet pole tulnud.



Kui Maailma karika korraldamise käest laseme, lendab vastu taevast ka plaan organiseerida 2016. aastal Kerese 100. sünniaastapäevaks maleolümpia,» räägib Olde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles