Baruto rühib sumohierarhias ülespoole

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barutot ootab ees tõus senise karjääri kõrgeimale tabelikohale.
Barutot ootab ees tõus senise karjääri kõrgeimale tabelikohale. Foto: Toomas Huik

Nagoyas aasta neljandal sumo suurturniiril Nagoya-bashol kokku kümme võitu teeninud Baruto on suure tõenäosusega tõusmas oma sumokarjääri parimale kohale –

komusubiks

.


«Turniir nagu turniir ikka,» jäi Eesti vägilane oma saavutusi kommenteerides tagasihoidlikuks.


«Uskusin, et tuleb hea turniir. Alati peab uskuma.»



Rohkem kui turniirilt saadud kolmas koht, oli Barutol hea meel võistluste viimase matši üle, kus meie mees suutis alistada tehnikaga oshidashi sumotor Ama, kes oli kolmest eestlase vastu varem peetud kohtumisest võitnud kaks. «Tänane matš oli turniiri parim,» rõõmustas Baruto, et suutis meeste omavaheliste kohtumiste võitude arvu viigistada ja sumoturniirile võiduka punkti panna. «Kas ka elu parim, seda ma öelda ei oska.»



Viimases voorus teenitud võit oli ülimalt tähtis ka üldist sumo edetabelit arvesse võttes – edukas viimane päev tähendas seda, et Baruto kogus turniirilt kümme võitu ja viis kaotust, mida peetakse just selliseks tulemuseks, millega on võimalik tõusta sumo kõrgeima divisjoni Makuuchi keskpaigast kõrgema järgu

Sanyaku

kõige madalamale astmele

komusubiks

.



«Loomulikult teeb see heameelt,» ei jätnud uuele tasemele tõusmine külmaks ka Barutot ennast, kes samas säilitas ka kaine meele, kuna kindel teave edetabeli muutuste kohta puudub.



«See pole veel sada protsendi kindel, et ma Sanyakusse tõusen,» selgitas Eesti vägilane ise.


«Alles kolmapäeval saan teada.»



Hüvesid uus koht kaasa ei too


Mingisuguseid erilisi muutusi tabelis kõrgemale astmele jõudmine mehe elus kaasa tuua ei tohiks ja meie sumotori elu Jaapanis peaks jätkuma vanaviisi. «See tiitel iseenesest on juba suur saavutus ja mingeid erilisi hüvesid sellega ei kaasne,» selgitas Baruto kõrgema aunimetusega kaasnevat. «Mingid materiaalsed hüved küll on, aga ma pole veel päris kindel, millised need on.»



Kuidas aga ikkagi jõudis Baruto jälle nii heasse hoogu? Viimane turniir maikuus oli lõppenud suhteliselt tagasihoidlike tulemustega – eestlase kontosse kanti viis võitu ja kümme kaotust, mis langetasid eestlast sumo edetabelis kaheksa koha võrra tahapoole.



Lisaks kurtis mees ka väsimust ja kaebas kerge motivatsioonipuuduse üle. Nüüd oli mees aga täielikult muutunud, pakatamas energiast ja suurest tahtmisest hästi esineda. Tulemuseks eelmisele turniirile täpselt vastupidine lõppskoor – kümme võitu ja viis kaotust. Kas tõi elupisiku mehe sisse tagasi pooleteise nädala pikkune lühivisiit kodumaale?



Ootab olümpiamänge


«Koduskäimine on alati parim asi,» mõtiskles Baruto, samas seda mitte ainukeseks edu põhjuseks pidades. «Ise tuleb ennast ka ikka kokku võtta.»



Baruto sõnul oli palju abi tegelikult plaanipäraselt ja vigastustevabalt kulgenud ettevalmistusperioodist. «Midagi väga erilist küll ei teinud,» jääb mees oma treeningprogrammi osas salapäraseks. «Sellest aga, mis tegin, saan ainult mina aru.»



Mingisugust puhkust edukalt lõppenud võistlus endaga kaasa ei too ja kohe algavad ettevalmistuslaagrid järgmiseks septembris algavaks suurturniiriks. Siiski loodab Baruto treeningute vahepeal interneti vahendusel kaasa elada ka kaasmaalaste esinemisele Pekingi olümpiamängudel.



«Väga ootan olümpiamänge,» jagab eestlasest sumomaadleja kogu maailmas valitsevat ootusärevust. «Kahjuks kannab Jaapani televisioon üle ainult neid alasid, kus nende sportlased kaasa teevad, aga internetis olen ikka ja hoian eestlastele pöialt.»



Lõpetuseks soovib Baruto paluda vabandust oma Eesti fännidelt, kuna pole erinevatel põhjustel internetti pääsenud ega ole saanud toetajate kirjadele vastata. Igatahes lubas Maarjamaa vägilane juba sel nädalal vea parandada ja kindlasti sumo foorumisse kirjutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles