Kriisis siplev Kalev/Cramo ootab treeningperioodi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Kalev/Cramo mängijad (sinises).
Kalev/Cramo mängijad (sinises). Foto: Toomas Huik

Korvpalliklubi Kalev/Cramo peatreener Alar Varrak oli Postimehega rääkides just lõpetanud kõne tiimi käekäigu pärast muret tundvate klubi juhtidega. Tõsi, Eesti meistri seis on vilets.



«Kui sellise mänguga jätkame, pole isegi edasi pääsedes midagi teha,» tõdes Varrak, kelle hoolealused laupäeval Leedus Šiauliai käest hävitava 72:118 kaotuse said. «See, mis toimus, oli ikka jube.»



46-punktiline kaotus leedukate vastu oli vältimatu, rong kaotuse poole hakkas veerema peaaegu esimestest minutitest peale ja viiendaks minutiks olid vastased visanud 22 silma. Suur kaotus tuli Varraku sõnul kahe asja kokkulangemisest – Kalev oli pehme ja Šiauliaile sattus suurepärane päev.



«Vastased ise ka ütlesid, et neil õnnestus kõik,» märkis Varrak, kelle sõnul ei tulnud uue treeneri käe all viljeletav agressiivne kaitsemäng Šiauliai vastu kuidagi välja. «Asja mõte on ikka see, et kõik mängijad terve mängu maksimaalselt pingutaksid, kuid kui üks-kaks meest järele annavad, siis asi loomulikult ei toimi.»



Jalgades pole särtsu


Paratamatult tekib küsimus, miks asjad soovitud rada pidi ei kulge. Varrak ei väitnud, et tema käsklusi eirataks või mehed pole piisavalt tahtejõulised pingutama.



Juhendaja saab aru, et meeste jalgades pole särtsu, mis tingitud viimase aja kehvast mängudegraafikust stiilis pikk bussireis, mäng, pikk bussireis, mäng jne. Kui siia juurde liita taastumispäevad, ei olegi aega trenni teha, kus kokkumängu harjutada.



Arvestades asjaolu, et Kalev vahetas alles hiljaaegu välja treeneri – Nenad Vucinici asemel asus tüüri juurde Varrak – ja keskmängija Ken Johnson vahetati välja Kevin Owensi vastu, oleks koos harjutamine aga hädavajalik. Seega on alanud nädal Kalev/Cramo jaoks erilise tähtsusega – kõigepealt on vaja heade mängudega koduses liigas Rakvere Tarva ja Balti liigas Vilniuse Lietuvos Rytase vastu moraalisüsti ning seejärel tulevad puhkepäevad, kus saadakse koos trenni teha.



«Nädala lõpu poole tekib meil paus, kus saame kolm-neli päeva trenni teha ja kokkumängu harjutada,» ütles Varrak, kes tõi eeskujuks kodurivaali Tartu Rocki, kes küll viimati alistus Lietuvos Rytasele 66:87. «Neil on sats koos septembrist. Selles mõttes Rocki ees müts maha, et asjad sujuvad. Visnapuu (Rocki peatreener – toim) sai ka alguses kõvasti kriitikat, kuid nad ajasid oma asja edasi ja nüüd hakkavad asjad joonde minema.»



Seda treeningperioodi Varrak ootab: «Peame oma mängu üles leidma!»



Sarnane Ventspils


Balti liiga finišisirge on aga käimas ning praegu hoiab Rock 5. kohta ja Kalev 7. kohta, kahe Eesti klubi vahele mahub Riia VEF. Rockil on pidada üks, VEFil kaks ja Kalevil kolm kohtumist.



Asju loogilist rada pidi arvutades peaks Rocki edasipääs olema selge, kuid Kalevil oleks vaja teenida kaks võitu. Eeldusel, et Rytasele kaotatakse ja tabeli eelviimast Liepaja Lauvast võidetakse, jääks otsustav mäng võõrsil Ventspilsiga.



«Ventspils on meilega kõige sarnasem meeskond. Ka nende pink pole väga pikk ja tsentriks on noor mees, kes saab tavaliselt umbes 15 minutit mängida,» märkis Varrak, kelle sõnul võib samasuguseid paralleele tõmmata ka praegu põhikonkurendiks kujunenud VEFiga.

Tagasi üles