Carmen Kassi juhitavat maleliitu ähvardab pankrot

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Kaks aastat tagasi kuulutati valitsuse tasemel, et Eesti taotleb 2016. aastal Paul Kerese 100. sünnipäevaks maleolümpiat, kuid vajalikud kokkulepped jäid sõlmimata, mistõttu Eesti Maleliitu ähvardab nüüd pankrot.

ETV saade "Pealtnägija" avalikustas, et paar nädalat tagasi kukkus viimane tärmin, mil Eesti pidi sõlmima kindlad kokkulepped olümpia eelvõistluseks, kuid ei teinud seda. Supermodellist president Carmen Kassi juhitud maleliidu väitel tähendab see rahvusvahelist skandaali, musta lamba staatust ja ilmselt ka maleliidu pankrotti, vahendas ERR Uudised.

2007. aastal näis, et eestlaste pingutusi kroonib lõpuks edu ning rahvusvahelise maleföderatsiooni FIDE tippjuhtide kohtumisel Tallinnas anti Eesti olümpiapüüdlustele roheline tuli, mida kinnitas ka FIDE president Kirsan Iljumzhinov ETV kaamera ees.

Olümpia taheti Tallinna tuua meie suurima maletaja Paul Kerese 100. sünnipäevaks, aastal 2016 ning tegemist oleks Eesti läbi aegade ühe suurima spordisündmusega.

Eesti Maleliidu peasekretär Henrik Olde märkis, et kindlasti oleks tegemist maailmas top 5-s oleva spordivõistlusega. "Eesti ei ole kunagi valmis tegema suveolümpiat, Eesti ei tee kunagi näiteks jalgpalli MM-i või kergejõustiku MM-i. Aga maleolümpia, kus on 150 riiki kohal ning nad on kohal umbes kolm nädalat, selle teeks Eesti igal juhul ära," kinnitas Olde.

Valitsuse nimel allkirjastas huvikirja kultuuriminister Laine Jänes ja taotluse hõikas valitsuse pressikonverentsil maha ka peaminister Andrus Ansip. Aga see, mis edasi juhtus, oli loosungitega risti vastupidine. Nimelt oli FIDE-l väidetavalt eestlastele üks eeltingimus - oma suutlikkuse tõestamiseks pidi Tallinn 2011. aastal korraldama male maailmakarika ning just siin pöörasid maleliidu ning riigi funktsionäärid tülli.

"Kui riik on toetanud, kõik FIDE ametnikud, inspektorid, kes siin on käinud, kõikides intervjuudes on öeldud, et me teeme. Ja kui täna on see meile reaalselt kätte antud, siis me lihtsalt paneme pea liiva alla ja me ei saa kultuuriministeeriumilt riigi esindajana isegi vastust, kas riik toetab maailmakarikat või mitte," nentis Olde.

Maleliidu ja kultuuriministeeriumi lävimine meenutab tumma ja pimeda suhtlust, kus ka kõige pisemates asjades teineteist ei mõisteta. Maleliit väidab, et pärast riigi kõrgeimal tasemel antud garantiisid, keerasid ametnikud neil hoopis rahakraanid kinni.

Kultuuriministeeriumi asekantsler Tõnu Seil märkis, et kindlasti ei ole kraane kinnikeeratud seetõttu, et keegi neile mingis alaliidus ei meeldi, või see ala ise ei meeldi. "See oleks ikka väga meelevaldne väide. Pigem on olukord Eesti riigis ka spordirahadega niipalju kukkunud. Kõik on kaotanud protsentuaalselt. Ma arvan maleliit ei ole kindlasti kõige rohkem kaotanud alaliit. On veel hullemaid olukordi. Ja see on paratamatu," tõdes Seil.

Ilmekas näide vastuoludest on, et ministeerium ja alaliit esitavad erinevaid numbreid, kui palju male riigilt raha saab. Fakt on, et 2007. aastal sai male riigilt kokku ligi 1,9 miljonit krooni ning eelmisel aastal pea poole vähem. Malejuhtide sõnul põhjendas ministeerium rahade mujale suunamist 2008. aasta Pekingi olümpiaga.

Olde sõnul on asunud ministeerium alaliitu süüdistama põhjendamatutes kulutustes. "2009. aastal hakkas ministeerium korraldama maleliidus siseauditit, et selgitada, kuhu raha on kulutatud. Ja tänasel hetkel ongi ministeeriumi põhiargument, et meil on alaliidu sees asjad sassis," tõdes Olde.

Maleliit tunnistab, et suure unistuse elus hoidmiseks rikuti reegleid ja kasutati noortespordi toetusi ning just seetõttu korraldas kultuuriministeeriumi liidus auditi.

"See raha peab jõudma noorteklubideni. Kui alaliit seda raha klubideni ei kanna nagu on seaduses ette nähtud, vaid paneb selle mingiks muuks otsatarbeks, mis on ehk ka malega seotud, siis on ikkagi tegemist selge rikkumisega," kinnitas Seil.

Malejuhid eesotsas hetkel Saksamaal viibiva Carmen Kassiga vannuvad, et kõike tehti ministeeriumi teadmisel ja õnnistusel.

"Enamus kulutusi, mis me oleme teinud ongi tehtud lubaduste, riiklikul tasemel, ministeeriumi tasemel lubaduste põhjal. Tegelikult me ei ole isepäi teinud mingeid otsuseid," kinnitas Carmen Kass telefoniintervjuus "Pealtnägijale".

Maleklubi Vabaettur esindaja Margus Sööt märkis, et alaliidu asjaajmine ei ole olnud korrektne. "Päris nii ei ole õige asju ajada, kui riigilt saadud sihtotstarbelised vahendid kasutatakse mingiteks muudeks kuludeks. Klubid, kes tegelevad noortega peavad oma kulusid planeerima, et hoida üldse üleval seda Eesti male elu. Praegu on saanud klubid kergelt petta," nentis Sööt.

Vastaste sõnul on maleolümpia kohalike malejuhtide kallis kinnisidee. Juba 2008. aastal üritas liidu siseopositsioon eesotsas suurmeistrite Jaan Ehlvesti, Meelis Kanepi ja Kaido Külaotsaga maleliidus paleepööret, kuid tegevjuht Olde mängis nad elegantse juriidilise manöövriga auti. Kui riigi raha sai otsa panid malejuhid mängu oma raha - kokku ligi 1,5 miljonit krooni ning sellest suurima summa ehk 350 000 krooni panustas president Carmen Kass ning 150 000 krooni peasekretär Hendrik Olde.

Ministeeriumi asekantsler Seil kinnitas, et ta ei näe siin mingit seost riigiga. "Me ei ole neil palunud seda teha ja veel vähem käskinud seda teha. Ja me ei ole andnud ühtegi sõnumit välja, et see raha peaks minema maleolümpia eelrahastamiseks," kinnitas Seil.

Kass tõdes, et riik on maleliidugae mänginud kassi-hiirt. "Lubadusi on hästi palju, kuid kahjuks konkreetseid vastuseid on väga väheseks jäänud. Me oleme läbi aastate otsustanud usaldada suusõnalisi kokkuleppeid meie riigi ametnike poolt ja oleme ka teinud vastavaid kulutusi lootuses nende lubaduste realiseerimiseks. Praegu hakkab tunduma, et need lubadused kohe mitte ei pea vett," ütles Kass.

Seili kinnitusel ei ole riik kindlasti andnud mingeid lubadusi ning räägitud on vaid valmisolekust aastaks 2016, kuid 2011. aasta pole kordagi kõne all olnud.

"Maleliit ei ole kordagi küsinud konkreetsete paberitega, et kas me nüüd teeme ära või mitte. Miks me peaksime ministeeriumis riigi esindaja käituma konfliktselt, kedagi eirama, tegema meelega mingisuguseid valesid otsuseid või asjata lubadusi. Seda me kindlasti ei tee," kinnitas Seil.

Ministeeriumi kinnitusel on keeldumise põhjus raha. Maailmakarika eelarve on 20 miljonit krooni, millest maleliit tahab riigilt kolmandikku. Isegi see kolmandik oleks kõige suurem riigi toetus spordiüritusele üldse.

Juba mullu detsembris saatis FIDE maleliidule ultimaatumi ning kaks nädalat tagasi kukkus väidetavasti viimane kell.

Olde märkis, et kui tänasel hetkel öelda, et maleolümpiat või maailmakarikat ei tee, siis Eestil ei ole järgmised 10 aastat võimalust mitte ühtegi rahvusvahelist võistlust saada.

Seili sõnul ei ole aga keegi Eestit ähvardanud, et järgmised 10 aastat suurvõistlusi ei saa. "Kui FIDE seda paberi peal mulle näitab, siis oleks seda paberit väga huvitav lugeda, sest see oleks ikka täielik absurd. Sellist ähvardust ei saa riigile seada," kinnitas Seil.

Probleem ei puuduta enam ammu ainult malefunktsionääre, vaid kõige asetamine ühele kaardile tõi hoopis vastupidise tulemuse ehk meie tippmaletajate välismaal võistlemine on külmutatud.

Söödi sõnul tahtis Kaido Külaots märtsis osaleda EM-il ja talle seda osavõttu ei võimaldatud, kuna maleliit on Euroopa Maleföderatsioonile võlgu juba 2008. aasta lõpu seisuga umbes 5000 eurot.

Lisaks võeti Eesti maletajatelt alaliidu võlgade tõttu ära rahvusvaheline reiting, mis on tippvõistlustel osalemise eeldus. Hetkel välismaal viibiv Külaots kinnitas "Pealtnägijale", et ta on sügavalt pettunud.

Kass kinnitusel ei ole maleliit konkreetseid juhtimisvigu teinud. "Eks väiksemaid vigu juhtub kõigil, kuid leida nendest väikestest vigadest niisugust probleemi, kus me täna oleme - kindlasti mitte!," kinnitas Kass.

Tänaseks on tüli funktsionääride vahel läinud sinnamaani, et maleliit keeldub võtmast vastu tänavust riigi raha 200 000 krooni ulatuses noortespordi toeks. Olde sõnul on see summa liiga väike ja ainult pikendaks agooniat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles