Kripeldama jäänud Vancouveri olümpia sundis Veerpalu jätkama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu.
Andrus Veerpalu. Foto: Nordicfocus.com

Eelmise nädala alguses peeti ühes Otepää kodukeses tähtis jutuajamine. Vestlejateks olid kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu ja tema abikaasa Angela.


Jututeema puudutas kogu Veerpalude perekonda. Kogu nende järgmise aasta elurütmi. Põhiküsimuseks oli, kas Veerpalu peaks tegema tippspordiga lõpparve või võistlema ka järgmise aasta Holmenkolleni MMil?



Üheskoos kaaluti mõlema variandi plusse ja miinuseid.  Ja lõpuks jõuti järeldusele, et Veerpalu peaks igal juhul järgmisel aastal veel võidu kihutama. Just Holmenkolleni MMil paneb kahekordne olümpiavõitja oma karjäärile punkti. Ja just oma lemmikdistantsil – 15 km eraldistardist klassikasõidus.



«Perega oli tegelikult mitmeid mõtteid. Arutasime Angelaga variandid läbi ja ta ütles, et ma võin teha seda, mida tahan. Ma arvan, et Holmenkollen on hea koht, kus võiks oma karjääri lõpetada,» sõnas Veerpalu tagasihoidlikult.



Ent mis pääses maksvusele? Mis sundis Veerpalu jaatavalt vastama? «Vancouveri olümpia jäi natuke kripeldama. Vorm oli hea, aga ühisstardist sõit ei sobi mulle. Eraldistardist sõit on mulle märksa hingelähedasem,» vastas Veerpalu.



Juhul kui Vancouverist tulnuks medal, võinuks tema otsus sootuks vastupidine olla. Veerpalu hinnangul võinuks ta sellisel juhul karjääri tänavuse aastaga lõpetada. Hing jäänuks rahule.



Küsimusele, kas jätkamisotsus sündis tema jaoks kergelt või raskelt, vastas Veerpalu: «Ühtepidi oli see kerge ja teistpidi raske. Pean passi ka vaatama – selles mõttes oli raske. Noortele vastusaamine muutub üha raskemaks.»



Kui 39-aastane Veerpalu on oma otsuse juba langetanud, siis temast aasta noorem Jaak Mae alles mõtleb järgmisele hooajale. Praegu ei kaldu tema otsus ei ühele ega teisele poole. «Räägin koduste ja  toetajatega asjad läbi. Kõigepealt teen selle hooaja lõpuni ja siis hakkan mõtlema,» selgitas Mae.



Küsimusele, millest otsus kõige enam sõltub, vastas ta: «Arvan, et seesmisest soovist. Treenimise vastu pole mul midagi, aga võistlusnälg peaks tulema. Võistlused peaksid eelkõige positiivseid emotsioone tekitama, hooaja jooksul ainult ühest-kahest õnnestumisest ei piisa. Vanus on ka juba selline, nagu ta on…»



Kolmapäeval sõidab Mae koos Peeter Kümmeli ja Anti Saarepuuga Venemaa võistlusele. Veerpalu seevastu sõidab koos perega kaheks nädalaks Põhja-Soome, et sealsetel võistlustel kaasa lüüa.



Kristina Šmigun-Vähi jaoks on hooaeg aga tõenäoliselt lõppenud. Eilsetel Eesti meistrivõistlustel 30 km klassikasõidus järgnevaid üle kahe minutiga edestanud eestlannale on välisvõistlustelt küll palju kutseid tulnud, kuid ilmselt vastab ta neile eitavalt.



«Kahjuks suusatamises on juba nii, et pakutakse küll stardiraha ja lennupileteid, aga kui minna võidu eest võitlema, siis oleks tarvis ka väiksem meeskond kaasa võtta. Nii kasvavad kulud lõppkokkuvõttes suuremaks ja eelarves meil sellist raha pole,» selgitas Šmigun-Vähi abikaasa ja mänedžer Kristjan-Thor Vähi ja lisas: «Pigem keskendume selle asemel juba edasisele.»



Edasise all pidas Vähi silmas järgmist hooaega. Praeguste plaanide järgi teeb eestlanna kindlasti kaasa nii MK-sarjas kui ka Holmenkolleni MMil.



«Kristina armastab suusatamist ja oleme teinud kõik selleks, et ta saaks ka järgmisel hooajal heal tasemel kaasa teha. Kristina pole kordagi öelnud, et ta ei jätkaks – ta lihtsalt pole tahtnud anda kindlaid lubadusi. Kõik sõltub motivatsioonist – kui plaanides tuleb mingeid muudatusi, siis anname need jaanipäevaks teada,» selgitas Vähi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles