Taaramäe: ma ei suutnud enam seda valu kannatada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe
Rein Taaramäe Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Ainsa eestlasena jalgrattamaailma tähtsaimal võistlusel Tour de France’il osalenud Rein Taaramäe istus laupäeva hommikul enne velotuuri 13. etappi soojenduseks ratta selga, ent naasis õige pea tiimibussi juurde.




«Sõitsin paar kilomeetrit, aga tulin, nutumaik suus, bussi tagasi,» tunnistas Taaramäe, kellel diagnoositi parema jala Achilleuse kõõluse põletik.

Piinavast valust hoolimata otsustas Taaramäe starti minna, paraku ta väga kaugele ei jõudnud ja nii lõppeski tema debüüt Prantsusmaa velotuuril katkestamisega. «Mõtlesin proovida, lootsin, et ehk läheb paremaks ja saan etapi lõpuni sõita, aga üle 30 km ma seda valu kannatada ei suutnud,» avaldas Taaramäe, kelle sõnul andis haige koht tegelikult juba reedesel etapil üsna kõvasti tunda. «Rattaga sõites töötab Achilleuse kõõlus nii palju, et sellise valuga oli võimatu vändata.»

Vähe aega harjumiseks

Cofidises pedaaliv Taaramäe teab ka väga hästi, mis kõõlusepõletiku põhjustas – Cofidise ratturid said enne tuuri uued rattad, millega harjumiseks aega eriti polnud. «Ma ei saanud rattal kuidagi õiget positsiooni paika,» selgitas Taaramäe, et vale asend sai talle, õigemini tema Achilleuse kõõlusele seekord saatuslikuks.

«Kusjuures, laupäeval just tundus, et sain lõpuks ideaalse positsiooni, aga siis hakkas kõõlus valutama.»

«Kõige hullem ongi see, et need, kes käisid Prantsusmaa meistrivõistlustel, said varem ratta kätte, aga mina sain alles päev enne tuuri,» jätkas ta. «See on sama hea, kui rallisõitja saaks endale uue auto ja testimiseks aega pole, peab kohe võistlema minema.»

Seetõttu veeretas enne katkestamist tuuri üldarvestuses 138. kohal olnud Taaramäe osa süüd ka Cofidisele. «Saan seda vigastust natuke tiimi kraesse ajada, rääkisin ka nendega sel teemal,» märkis ta. «Samas, nad ei saanud midagi otsustada, neil oli rattatootjaga selline leping, et enne tuuri toodi uus rattamudel.»

Kümme päeva puhkust

Esialgse diagnoosi kohaselt ei tohiks vigastuspaus väga pikaks venida. «Valu pidavat umbes kümne päevaga üle minema ja siis peaksin juba rattaga sõita saama,» vahendas Taaramäe arstilt kuuldut.

23-aastane rattur möönis, et esimene reaktsioon pärast katkestamist oli üsna mõru, aga juba järgmisel päeval oli meeleolu paranenud.

«Olin ikka üsna pettunud ja õhtul hotellis läks tuju päris ära, aga nüüd olen selle juba ära seedinud,» kinnitas ta. «Rääkisin bossidega ja panime uued plaanid paika, mõtlen rohkem eesseisvatele võistlustele.»

Laupäevase etapi Prantsusmaa velotuuril võitis Astana mees Aleksandr Vinokurov, eile tõi Ag2r-ile tänavuse tuuri esimese etapivõidu Christophe Riblon. Tuuri kokkuvõttes hoiab liidrikohta Andy Schleck (Saxo Bank), kes juhib mulluse võitja Alberto Contadori (Astana) ees 31 sekundiga.

Tour de France

13. etapp: 1. Aleksandr Vinokurov (Astana), 2. Mark Cavendish (HTC-Columbia) +0,13, 3. Alessandro Petacchi (Lampre) +0,13, 4. Edvald Boasson Hagen (Sky Team) +0,13, 5. Jose Joaquin Rojas Gil (Caisse d’Epargne) +0,13, 6. Julian Dean (Garmin) +0,13.

14. etapp: 1. Christophe Riblon (Ag2r), 2. Deniss Mentšov (Rabobank) +0,54, 3. Samuel San­chez (Euskatel-Euskadi) +0,54, 4. Andy Schleck (Saxo Bank) +1,08, 5. Joaquin Rodrigiez (Katjuša)+1,08, 6. Robert Gesink (Rabobank) +1,08.

Üldseis: 1. Andy Schleck (Saxo Bank), 2. Alberto Contador (Astana) +0,31, 3. Samuel Sanchez (Euskatel-Euskadi) +2,31, 4. Deniss Mentšov (Rabobank) +2,44, 5. Jürgen Van den Broeck (Omega) +3,31, 6. Robert Gesink (Rabobank) +4,27.

Tagasi üles