Palvetamine ajas Tiidrek Nurme põlvest valu minema

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valu seljatanud Tiirdek Nurme võis eile pressikonverentsi eel rahuliku südamega Maris Mäele toredaid jutte vesta.    Mõlemad püüavad EMil elu parimat tulemust.
Valu seljatanud Tiirdek Nurme võis eile pressikonverentsi eel rahuliku südamega Maris Mäele toredaid jutte vesta. Mõlemad püüavad EMil elu parimat tulemust. Foto: EKJL / Marko Mumm

Möödunud reedel ennast treeningule sättinud jooksjat Tiidrek Nurmet tabas šokk: vasaku jala põlve lõi nii tugev valu, et joosta polnud võimalik. Kuus päeva enne kahe viimase aasta projektiks olnud EMi 5000 m eelvõistlust. Kas tõesti varisevad unistused kolinal kokku…


Nurme võttis kiiresti ühendust Eesti koondise arsti Mihkel Mardnaga, kes saatis Lõuna-Eestis viibiva mehe Tartusse kolleegi vastuvõtule. Diagnoos oli karm: vasaku põlvekedra ülemise kinnituse põletik. Põhjus – ülekoormus.

Valu leevendamiseks pandi põlvele teip, ent valu ei kadunud. «Teadsin varasematest kogemustest, et selline asi vähem kui nädalaga ei parane,» tõdes Nurme. «Võtsin ikkagi põletikuvastast ravimit ja palvetasin. Nüüd olen jälle terve. See oli paras šokiteraapia.»

Iga päev piiblit lugev Nurme sai püha raamatu juurde käivast päeva jutust palvetamiseks kindlust. Just sealt luges ta välja, et kui keegi tunneb end haigena, peab ta minema koguduse vanema juurde ja ühispalvetamiseks abi küsima. Nii saatiski spordimees päeval kõigile usaldusväärsetele kaaslastele teate, et vajab õhtul nende palvetest tuge.

«See polnud mingi suur rahvakogunemine, vaid rohkem nagu virtuaalne ühispalvetamine. Mina ise olin koos kahe inimesega, ülejäänud kümmekond abilist olid oma kodudes,» selgitas ta.
Tagantjärele on muidugi raske öelda, kas abi oli ravimist või palvest, ent järgmisel hommikul sai Nurme taas valutult joosta. «Usun, et läbielatu oli minu jaoks parim vaimne ettevalmistus, mis üldse võimalik,» leidis ta.

Barcelonasse tuli Nurme väga suurte plaanidega. Tänavu 5000 m juba 13.31,87ga jooksnud mees võtab tiitlivõistlusel sihikule nii võimsa tulemuse kui 13.20. Eestlastest on sellest kiirem olnud vaid riigi rekordiomanik Enn Sellik, kelle parimaks tulemuseks jäi 13.17,2.

Eesmärgi saavutamiseks on Nurme tegutsenud ennast säästmata. Eesti meistrivõistluste eel viibis ta neli nädalat treeningulaagris Šveitsis, viimase nädala jooksul on teinud lisaks veel paar korralikku treeningut. Jooksumees kinnitas, et on koos treener Harry Lembergiga kõik täpselt läbi mõelnud ning midagi juhuslikku tema ettevalmistuses pole. Neljapäevases 5000 m eeljooksus on näha, kas töö läks täkkesse.


Kuigi Eesti spordisõber on juba harjunud, et meil pole korralikke jooksjaid, võib Barcelona EM selle arvamuse kummutada. Peale Nurme üritab jooksurajal head tulemust ka Maris Mägi, kes on võtnud sihikule Egle Uljase nimel oleva 400 m jooksu Eesti rekordi 51,91. Talvel Austraalias harjutanud ja nädal tagasi Eesti meistrivõistlustel isiklikku rekordit parandanud Mägi andis vormile viimast lihvi Saksamaal.

«Minu Austraalia treener oli seal kohal,» selgitas kodus ema Anne Mäe juhendamisel harjutav piiga. «Mind siia saates pani ta südamele, et mõtleksin positiivselt – kõik olevatki kinni peas. Sportlik vorm peaks olema päris hea.»

Paraku on Mägi varemgi heas vormis olnud, ent liiga ettevaatlikult alustades oma võimalused rikkunud. Nüüd usub ta, et on kõik valusad õppetunnid kätte saanud ja suudab end sundida kohe esimestest meetritest peale kiiresti liigutama.

Naiste 400 m jooks pidi algama juba täna, ent Barcelonas soovib sellel distantsi startida vaid 24 sportlast ning korraldajad jätavad esimese ringi ära. Homme joostakse kolm poolfinaali, ülehomme finaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles