Kanepi – kas tugevam kui varem?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaia Kanepi.
Kaia Kanepi. Foto: SCANPIX

Üsna lootusetuna tundunud seisust välja tulnud Eesti esireketi Kaia Kanepi mäng USA lahtiste tennisemeistrivõistluste kaheksandikfinaalis oli nii võimas, et eestlanna lummusesse langes ka New Yorgi publik.


«See oligi võidu juures kõige parem tunne, et rahvas oli minu poolt, pärast matšpalli tõusid kõik püsti ja plaksutasid,» õhkas Kanepi – üle 10 000 pealtvaataja mahutaval Louis Armstrongi staadionil valitsenud õhkkond tekitas imelise tunde.

Ilmselt leidub Eestis vähe neid, kes ei teaks, millega Kanepi esmaspäeva hilisõhtul hakkama sai – 31. asetatud eestlanna näitas tõelist vaimset tugevust ja alistas aasta viimase suure slämmi turniiri neljandas ringis 0:6, 7:6 (2), 6:1 turniiril 15. paigutatud belglanna Yanina Wickmayeri.

Nagu skoor näitab, algas õhtu 25-aastase Kanepi poolehoidjatele üsna nukralt. Näis, et Wickmayer mängis ilmeksimatult, samas kui Kanepi löögid läksid järjekindlalt võrku või auti. «Mis teha, tennis lihtsalt on selline,» tõdes Kanepi. «Muidugi, vaadata oli ilmselt kordades hullem kui ise väljakul olla.»

«Kahtlemata pole väga mõnus nulliga saada, mõtlesin, et pean lihtsalt ühe geimi võitma,» jätkas Kanepi. «Aga naiste tennises tuleb seda ette, et kui esimene sett lõpeb 6:0, siis teine on väga tasavägine.»

Nii ka oli – Kanepi jäi küll 2:4 kaotusseisu, ent siis toimus mängus pööre, Kanepi viigistas 4:4 ning võitja selgitati kiires lõppmängus, mille Kanepi 7:2 võitis. «Ma ei andnud pärast avaseti kaotust alla, vaid panin ikka edasi,» selgitas Haapsalust pärit Kanepi. «Ma ei arva, et mängisin esimeses setis väga halvasti, lihtsalt tema oli nii hea. Aga hakkasin mõtlema, kaua ta veel jaksab niimoodi mängida, ükskord peab ju eksima hakkama.»

«Kiire lõppmängu võit oli boonus, et ma ikka veel väljakul olin,» lisas Kanepi naerdes.

Ka Wickmayer tunnustas eestlannat, öeldes, et 6:0 seis ei peegelda tegelikku mängupilti. «Mängisin avasetis väga hästi, aga tundsin, et ta on kohe kannul, tähendab, ka tema näitas üsna head tennist,» arutles Wickmayer. «Skoori vaadates võitsin lihtsalt, kuid tegelikult tulid kõik geimid raskelt, pidin iga punkti pärast võitlema.»

Pärast teise seti kaotust oli Wickmayer täiesti murtud ning kolmanda seti võitis Kanepi juba kindlalt. Kanepile andis otsustavaks setiks jõudu juurde ka teise geimi alguses pukikohtunikuga maha peetud vaidlus. Nimelt lõi Wickmayer palli üle otsajoone auti ning seda hüüdis ka joonekohtunik, ent pukis istunud õigusemõistja määras punkti Wickmayerile.

«Eks see ikka vihastas küll, aga eriti tore oli, et tänu sellele vahejuhtumile sain rahva üha rohkem enda poole,» muheles Kanepi.

Kuigi Kanepi sai Wickmayerist jagu äärmiselt dramaatilises mängus, ei kippunud juba teist suure slämmi turniiri järjest veerandfinaali jõudnud eestlanna seda oma parimate võitude sekka liigitama. «Magus oli see kindlasti, aga elu võiduks ma seda ei nimetaks,» arutles poolehoidjate närvid proovile pannud Kanepi. «Parimad on olnud need, kui kellelgi on minu vastu matšpallid olnud, aga lõpuks olen ikkagi võitnud.»

Kanepi ja elu esimese suure slämmi poolfinaali vahel seisab veel vaid üks takistus nimega Vera Zvonarjova. Seitsmendana paigutatud venelanna on praegu suurepärases hoos, kaheksandikfinaalis kulus tal pisut üle tunni, et alistada 6:1, 6:2 sakslanna Andrea Petkovic.

«Olen temaga vaid korra juunioride seas mänginud, aga praegu ma temast suurt midagi ei tea,» meenutas esmaspäeva õhtul Zvonarjova ja Petkovici kohtumise ajal tribüünil luuretööd teinud Kanepi kümme aastat tagasi peetud mängu.

Karjääri jooksul mitme vigastusega kimpus olnud Pekingi olümpiapronksil on olnud väga hea hooaeg, Austraalia lahtistel jõudis ta veerandfinaali, Prantsusmaa lahtistel poolfinaali ning Wimbledonis mängis Zvonarjova finaalis.

Kanepi ja Zvonarjova matš peetakse täna õhtul.

-------------------------------------------------------------------------

Kanepi dramaatilise võidu kajastus välismeedias

•    «Rääkisin just Kaia Kanepiga, kes minu arvates peaks olema endale juba kindlustanud Eesti parima sportlase auhinna. Ma küll ei suuda pakkuda, kes temaga konkureerida võiks?»
Reutersi ajakirjanik Matt Majendie
Twitteri postitus

•    «US Openil on tippude sekka murdnud kaks naist, kes ise veel eliitseltskonda ei kuulu – need on Dominika Cilbulkova ja Kaia Kanepi. Tahtmata Cibulkovale liiga teha, tuleb tõdeda, et Kanepi on viimaste kuudega teinud uskumatu hüppe. Pärast Palermo turniiri võitmist tuli kõva kattega väljakutel arusaadavalt natuke kehv periood, aga tundub, et New Yorgis on ta end jälle leidnud ja mängib oma paremate päevade tasemel – ta tuli Yanina Wickmayeri vastu 0:6, 2:4 kaotusseisust välja. Tõeline kangelanna.»
Itaalia tenniseajakiri Tennis.it

•    «Vapustav pööre. Pärast avaseti kuiva 0:6 kaotust 36 minutiga arvaks, et õhtu lõpeb üsna kiiresti. Kui valesti me aga mõelda võisime? Väga-väga valesti. Yanina Wickmayer võitis esimese seti 6:0, kaotas järgmise kiires lõppmängus ja lagunes siis täielikult koost ning 31. asetatud Kaia Kanepi võitis otsustava seti 6:1. Suurepärane saavutus ka tänavu Wimbledonis veerandfinaali jõudnud 25-aastaselt tennisistilt!»
BBC

•    «Pärast kohutavat esimest setti suutis Kanepi juba teist suure slämmi turniiri järjest kindlustada koha kaheksa parema seas. Ta oli 0:6, 0:1 kaotusseisus, kuni lõpuks näitas seda mängu, mis aitas tal konkurentsist välja lülitada neljandana asetatud Jelena Jankovici.»
World Tennis Magazine

•    «Yanina Wickmayer ei andnud esimeses setis Kaia Kanepile võimalustki, aga lõpuks sai eestlanna sellest õudusunenäost võitu ja suutis mängu tagasi tulla ning pääseda veerandfinaali. Autasuks kohtub ta järgmisena Wimbledoni finalisti Vera Zvonarjovaga.»
Sky Sports
 
•    «Kaia Kanepi täiesti uskumatu teekond jätkub. Neljandas ringis suutis ta vaatamata 46 lihtveale alistada mulluse poolfinalisti Yanina Wickmayeri.»
SBNation Tennis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles