Spordiarst Mardna: Contadori lihalugu on muinasjutt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile kodulinnas Pintos pressikonverentsi andnud Alberto Contadori selgitusi oli kajastama tulnud terve meediavägi.
Eile kodulinnas Pintos pressikonverentsi andnud Alberto Contadori selgitusi oli kajastama tulnud terve meediavägi. Foto: Reuters / Scanpix

Eesti tunnustatuima dopinguasjatundja Mihkel Mardna sõnul pärineb positiivse dopinguproovi andnud Hispaania jalgrattakuulsuse Alberto Contadori jutt, et keelatud aine sattus organismi liha kaudu, muinasjuturaamatust.



Eile Eesti aja järgi varahommikul lahvatas jalgrattamaailma viimaste aastate suurim skandaal, kui uudis kolm korda ala mainekaima võistluse Tour de France’i võitnud Contadori positiivsest proovist avalikkuse ette jõudis. Temalt 21. juulil ehk Touri teisel puhkepäeval võetud uriiniproov sisaldas klenbuterooli.

Esmajoones tõttas üht maailma tuntumat sportlast puhtaks pesema tema pressiesindaja, kes ütles, et astmaravim sattus Contadori organismi liha kaudu. Sama juttu leierdas Astana meeskonna tagasihoidliku loomuga liider ka keskpäeval kodulinnas Pintos toimunud pressikonverentsil.

«Castilla-Leóni velotuuri korraldaja José Luis López-Cerrón helistas enne Tourile tulekut Astana kokale ja küsis, kas too tahab Hispaaniast midagi. Kokk palus kaasa võtta head liha ja 20. juulil Prantsusmaale jõudnud López-Cerrón täitis palve,» rääkis Contador.

Detsembris 27-aastaseks saava hispaanlase sõnul sõid seda liha ka teised Astana ratturid, kuid ainus mees peale tema, kellelt nimetatud päeval proov võeti, oli kasahh Aleksandr Vinokurov. Kasahstani tiimi vaimse juhi proov oli puhas, sest ta oli tol päeval varem õhtustanud.

Mardna oli Contadori kommentaari kuuldes otsekohene: «Klenbuterooli sattumine organismi toidu kaudu on tore fantaasia. Ilus muinasjutt on välja mõeldud.

Tegevsportlase suust kuuleb väga harva ausat ülestunnistust dopingu tarvitamise tõttu.»

Mardna kinnitas, et astmaga kimpus olevad sportlased võivad klenbuterooli tarvitada, kui neil on selleks eriluba. Contadoril seda ilmselt polnud, sest välismeedia ega rattur ise sellest juttu ei teinud.

Juhtumile lisab salapära asjaolu, et Kölni labor leidis Contadori proovist klenbuterooli kõigest 50 pikogrammi ehk 400 korda vähem, kui WADA akrediteeritud laborid peavad suutma tuvastada. Üliväikese koguse tõttu tehti kohe ka B-proov, mille tulemused olid identsed esimesega.

«Tegemist pole «kõva» dopinguainega ja leitud kogus vaevalt Contadoril Touri võitmist kergemaks tegi,» ütles Mardna.

«Levinuim viis klenbuterooli tarbida on seda inhalaatori kaudu sisse hingata. Kuna proovist leitud kogus oli niivõrd väike ja see kvalifitseerub Beta-2 agonistide rühma, jääb Contadori karistus ilmselt alla anaboolsete steroidide kasutamise eest saadavale ROKi meditsiinikomisjoni soovituslikule kaheaastasele võistluskeelule.»

Contador julges isegi kahtluse alla seada labori usaldusväärsuse. «Minu enne ja pärast 21. juulit antud proovid olid puhtad,» rõhutas El Pistolero hüüdnime pälvinud mees. «See näitab, et testitulemused on vägagi küsitavad ning vajavad arendamist. Pealegi oli minu proovist leitud klenbuterooli kogus niivõrd väike, et see ei anna rajal mingit eelist.»

Kui Contador ei suuda oma süütust tõestada, võetakse temalt Touri üldvõit ja troonile tõuseb talle 39 sekundiga kaotanud Luksemburgi esindaja Andy Schleck (Saxo Bank). Teine koht kuulub sel juhul venelasele Deniss Mentšovile (Rabobank) ja kolmas hispaanlasele Samuel Sánchezile (Euskaltel).

Mardna pole ise ühegi jalgratta profimeeskonnaga seotud olnud, kuid on vestelnud mitme meditsiinilise poole eest vastutava isikuga ning tal on köögipoolest hea ülevaade.

«Tipptiimides ei toimu ühtegi liigutust sportlase ja treeneri teadmata. Arvan, et Contadori juhtumi puhul on mäng palju keerulisem, kui esmapilgul näib,» märkis Mardna.

Vuelta saab uue esikolmiku

Annab meenutada päeva, kui lühikese vahega tuli avalikuks kaks «esimese kategooria» dopingu-uudist. Mõni tund pärast Contadori skandaali lahvatamist teatati Vueltal teise koha saanud hispaanlase Ezequiel Mosquera positiivsest proovist.

Mosquera ja koos temaga Xacobeo tiimi kuuluva David Garcia Da Pena dopinguproovist leiti keelatud ainet hüdroksoetüültärklist, mis parandab organismi hapnikuvarustust.

Mõlema mehe proovi analüüsiti nagu Contadori omagi Kölni laboris. Neil on õigus nõuda B-proovi. 34-aastane Mosquera sõlmis hiljuti tulusa kaheaastase lepingu Hollandi tiimiga Vacansoleil.

Hispaania velotuuri võitis itaallane Vincenzo Nibali (Liquigas), Mosquera kaotas 43 sekundit ja slovakk Peter Velits (HTC) 3.04. Nüüd kerkib esikolmikusse hispaanlane Joaquin Rodriguez (Katjuša). (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles