Ootamatu koondisekutse lükkas majaehituse edasi

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalmer Musting ja eile paistes lõua tõttu treeningut tribüünilt jälginud Kristo Järva (paremal) arutavad tänast mänguplaani.
Kalmer Musting ja eile paistes lõua tõttu treeningut tribüünilt jälginud Kristo Järva (paremal) arutavad tänast mänguplaani. Foto: Peep Pahv

Kui Eesti käsipallikoondise peatreener Kalmer Musting nädalapäevad tagasi Kristo Järve telefoninumbri valis, tabas igapäevaselt Soomes Riihimäen Cocksis pallivat 32-aastast meest üllatus. Sellist kõnet poleks ta enam oodanud – peatreeneriks saades koondises noorenduskuuri teinud Musting kutsus vanameistrit EM-valikmängudeks appi.



Järve vastas ootamatule kutsele eitavalt. Viimastel hooaegadel polnud ta enam koondise treenerite vaatevälja kuulunud ja seepärast oli ta EM-valikturniiri esimeste kohtumiste ajaks planeerinud ehitustöid. Klubikäsipallis ootas ees vaba nädalalõpp, mille ta soovis veeta Tallinna lähedale kerkiva elamu ehitusel.  

Kuid Musting, kes tunnistas, et heas vormis Järve koondisest välja jätmine pani südame kripeldama, suutis ta siiski ümber veenda – vaatamata isegi sellele, et esialgu ei osanud treener talle kindlat mänguaega pakkuda. Kogenud mees pidi end koondise kolme ühis­treeningu ajal tõestama.

«Musting ütles, et ma tuleks vähemalt Makedooniassegi kaasa. Nädalavahetuseks, kui Eesti mängib kodus Ungariga, on mul aga tõesti ehitusega seoses plaanid tehtud,» rääkis Järve, ent tema olekust jäi mulje, et hinges peavad spordimees ja pragmaatik tõsist heitlust. «Tegelikult selgub kõik pärast esimest mängu… kuidas see õnnestub ja kuidas ma saan oma muid tegemisi organiseerida,» lisas ta.

Mõne aasta eest oli Järve koondises asendamatu mängija, kes rassis mõnes kohtumises kõik 60 minutit. Kuigi mees ise usub, et on käsipalluri jaoks parimas eas ja Soomes veedetud kolme hooajaga on tase tõusnud, ei näe ta enam endal sellist rolli.

«Dener Jaanimaa on sellel kohal väga hea,» tunnustas Järve noort meeskonnakaaslast ja lisas, et Eesti koondise praegune mängustiil erineb tema koduklubi omast üsna oluliselt. «Siin mängitakse peamiselt Mait Patraili peale, klubis saavad kõik võrdselt proovida. Kaitseski pean olema veidike teises positsioonis, kui viimasel ajal harjunud.»

Musting andis siiski mõista, et tal on plaanis Järvet kasutada. «Palju sõltub sellest, millise väljakupoole me alguses loosiga saame. Järve saab mängida nii rünnakul kui ka kaitses, Jaanimaa tuleb aga kaitse ajaks pingile võtta. Kui ta peab jooksma risti üle väljaku, pole see parim lahendus,» mõtiskles ta.

Eile õhtul Skopjes Kale spordihallis peetud treeningut vaatas aga Järve tribüünil istudes. Päev varem käis ta hambaarsti juures ja lennureisiga paistetas ravitud hamba poolne lõug üles. Tänast mängimist ei tohiks see siiski segada.

Kale spordihall on Eestis läikivate spordiareenidega harjunud eestlaste jaoks omapärane paik – vana, väsinud ja räpane. Ühtlasi ka ebaturvaline – kui Marius Lepp lõi soojenduse käigus palli vastu lage, langes sealt alla kaks plekist tahvlikest. Pilk üles andis kinnitust, et see polnud esimene kord.

Kohatult käitusid ka Makedoonia koondise treenerid, kes seadsid end tribüünile istuma ja eestlaste treeningut jälgima. Vastase eksitamiseks toksisid Eesti käsipallurid pärast soojendust veerand tundi jalgpalli. Seepeale makedoonlased tüdinesid ja lahkusid. Kui saali jäid vaid eestlased, algas tegelik treening.

Eesti ja Makedoonia käsipallikoondis kohtuvad täna kell 18.15. Postimees.ee toob mängu käigu operatiivselt lugejateni. Viimasel neljal aastal on meeskonnad kohtunud neli korda, Makedoonia on saanud kodus kaks võitu, Eestis mängiti kaks korda viiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles