Rootsi suusataja: minu ravimid kuuluvad keelatud ainete hulka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Haag
Anna Haag Foto: SCANPIX

Mäletatavasti lahvatas talvel Vancouveri olümpia ajal suur sõnasõda murdmaasuusatajate Justyna Kowalczyku ning Marit Bjørgeni vahel, kuna poolatari arvates on see ebaõiglane, et Vancouveris viis medalit võitnud Bjørgen tohib oma astma tõttu kasutada keelatud ainete nimekirja kuuluvaid ravimeid. Nüüd sekkus sellesse tülisse ka Rootsi suusataja Anna Haag, kes avaldas, et ka tema tarvitab dopinguainete hulka kuuluvaid ravimeid.

«See võib asjasse mittepuutuvatele inimestele šokina tulla, aga astma on suusatajate seas väga tavaline haigus,» selgitas Haag Rootsi telekanalile SVT Sport antud intervjuus.

Kolmekordne olümpiavõitja Bjørgen on aastaid oma astma tõttu kasutanud keelatud ainete nimekirja kuuluvaid ravimeid ja Kowalczyk on sel teemal korduvalt sõna võtnud, viimati alles mõned nädalad tagasi. «Sellel ajal kui mina suusarajal trenni teen, on Bjørgen apteegis,» ütles Kowalczyk pahaselt.

Seetõttu otsustas ka Vancouveris kaks hõbemedalit võitnud Haag Bjørgeni kaitseks välja astuda ning tunnistas, et ka temal on eriluba tarvitada muidu keelatud aineid.

«Paljudel suusatajatel on mingit sorti astma. Osadel on see aastatega tekkinud, osad on sellega aga sündinud, näiteks mina,» selgitas Haag.

Haagi ei mõista, miks suusatajate astmaravimite tarvitamine seesuguse skandaali on tekitanud. «See on tobe vaidlus. Astma on nagu puue ja kui sul on astma, tuleb võtta ravimeid,» märkis ta. «See on umbes sama, et kui sul on kehv nägemine, pead kandma prille.»

24-aastane Haag lisas, et astmaravimite tarvitamine ei paranda tema sooritusi suusarajal ning tegelikult ei mõista ta üldse, miks need ravimid keelatud ainete nimekirja on kantud. «Loomulikult ei taha ma dopinguga seotud olla. Aga minu ravimites pole ühtegi ainet, mis minu sooritusvõimet parandaks,» imestas ta.

SVT andmetel on umbes pooltel Rootsi murdmaasuusakoondisesse kuuluvatel suusatajatel eriluba kasutada astmaravimeid, ka Norra koondises on lisaks Bjørgenile veel teisigi, kes astmarohtusid tarvitada võivad.

Ka Oslo ülikooli haiglas Rikshospitalet töötav professor Kai-Hakon Carlsen rääkis ajalehele Dagbladet, et astmaravimid sportlase sooritusvõimet ei paranda. «Marit Bjørgenil pole astmaravimite tõttu teiste ees mingit eelist,» kinnitas ta. «Ravimid aitavad astmat põdevatel sportlastel hoopis teistega võrdsel tasemel võistelda. Selle kohta on tehtud ka mitmeid uuringuid ning kõik kinnitavad, et astmaravimid ei paranda sooritusvõimet.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles