Einaste: dopinguga pole siin mingit seost!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kein Einaste peab Tour de Ski’lt kõrvale jääma.
Kein Einaste peab Tour de Ski’lt kõrvale jääma. Foto: Raigo Pajula

Eile hommikul andis suusa­sprinter Kein Einaste pahaaimamatult tavapärase vereproovi ja hakkas mõtteis valmistuma järgmise päeva Tour de Ski’ks. Lõunal koputas WADA ametnik talle aga õlale ja tõmbas eestlase plaanidele julmalt kriipsu peale.



Rahvusvahelise Antidopinguagentuuri ametnik teatas Einastele, et tema hemoglobiininäit ületas lubatud taseme ja eestlane ei saa tuuril võistelda. Seesugune uudis tuli šokeeriva üllatusena nii Einastele endale, Eesti suusakoondise peatreenerile Mati Alaverile kui ka murdmaakoondise arstile Tarvo Kiudmale.

«Mul pole kunagi hemoglobiininäiduga probleeme olnud! See on alati lubatud tasemele jäänud. Ei osanud seda üldse karta,» sõnas 196 sentimeetrine Einaste pettunult.

Kurb tõsiasi on see, et eestlane peab jääma kõrvale kogu kümnepäevasest tuurist. Ühest hooaja olulisemast võistlusest MMi kõrval. «Sellise uudise peale ei hüppaks keegi rõõmust lakke. Olen väga pettunud – see on äärmiselt kurb,» nentis Einaste, kahetsusnoot hääles.

Sõidab kodumaale

Eestlastel on varemgi hemoglobiininäiduga probleeme olnud. Viimati pidi seetõttu Vancouveri olümpia 15 km vabatehnikasõidust kõrvale jääma Kaspar Kokk. Kui tema näit ületas lubatud normi vaid 0,1 ühiku võrra, siis Einaste oma olevat lubatust kaks ühikut kõrgem olnud. Varem on paari ühiku võrra kõrgemaid näite andnud ka Jaak Mae, kellele on loodus andnud vere kõrge hemoglobiinisisalduse.

Einastel seda probleemi aga pole. Seega – mis võis põhjustada ootamatu verenäidu? «Olime pikalt Davosi mäestikulaagris ja see võis näitu mõjutada,» otsis Einaste põhjuseid. Kiudma lisas: «Keini puhul pidi mitu asja kokku langema. Nad olid pikalt mäestikulaagris, lisaks võis mõjutada ka see, et enne tuuri langes pisut treeningukoormus. Kui vereproovi andmisele eelneb puhkepäev, siis ka see võib tulemust mõjutada. Samuti soovitatakse enne näidu andmist treening teha. Kuna Kein ei osanud lubatust kõrgemat proovi karta, siis ta seda ilmselt ei teinud.»

Kiibitsejad on lubatust kõrgemat hemoglobiininäitu tihtipeale ka dopingutarvitamisega seostanud.
Einaste aga kinnitas, et kõik tema dopinguproovid on puhtad ja mingeid uusi ebameeldivaid üllatusi oodata pole. «Nende kahe vahel küll mingit seost pole! Kui tänaval võtta kümme inimest, siis päris mitmel oleks hemoglobiininäit üle lubatud normi,» tõi ta võrdluseks.

Verenäitajate normi saamiseks polevat tarvis palju teha – korralikust treeningust ja vee joomisest piisab. Einastel sellest abinõust aga suurt kasu enam pole – kümnepäevase tuuri asemel sõidab ta nüüd hoopiski koju Otepääle treenima. «Siia pole mõtet jääda, treenida siin ei saaks,» selgitas ta.

Bauer, Legkov või...?

31. detsembrist 9. jaanuarini kestval Tour de Ski mitmepäevasõidul teeb nüüd kaasa neli eestlast – Jaak Mae, Algo Kärp, Timo Simonlatser ja Peeter Kümmel.

Mitmepäevasõit algab täna keskpäeval 3,75 km vabatehnikaproloogiga Oberhofis ja lõppeb Val di Fiemme 9 km viitstardist vabatehnikaetapiga. Eeldatavasti jõuab viimasele etapile neljast eestlasest kaks, sest kaks sprinterit –Simonlatser ja Kümmel – katkestavad tuuri hiljemalt pärast viiendat etappi. Selleks ajaks on mõlemad sprindietapid peetud ning aeg valmistuda Libereci MK-etapiks.

Mullu ei jõudnud kolmest Eesti mehest ükski tuuri finišisse. Tänavu tahavad Mae ja Kärp selle vea parandada – hoolimata sellest, et Mae on ikka hädas seljaga ja Kärpi vaevab põlvevigastus. «Päris korras Jaagu selg pole. Vaevalt et see kunagi päris terveks saab. Aga sõita juba kannatab,» kinnitas Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver.

Ühtekokku teevad tänavusel tuuril kaasa 22 riigi esindajad – 95 meest ja 67 naist. Starti tulevad ka mullused tiitlikaitsjad Lukaš Bauer ja Justina Kowalczyk. Naiste suursoosik, norralanna Marit Bjørgen otsustas tuurilt kõrvale jääda, et valmistuda veebruari lõpus algavaks Holmenkolleni MMiks.

Kui naiste seas saab üldvõidu soosikud ühe käe sõrmedel üles lugeda, siis meeste hulgas on konkurents märksa tugevam. «Mehi, kes võivad tuuri võita, on väga palju. Venelane Aleksandr Legkov, šveitslane Dario Cologna, kindlasti mullune võitja Lukaš Bauer, norralane Peter Northug,» loetles Alaver ja lisas: «Kuna tuur toimub Saksamaal ja Itaalias, siis on kindlasti ka nende riikide esindajad heas seisus. Sakslastest tooksin välja Axel Teichmani ja itaallastest Giorgio di Centa.»
Välismeedia on soosikute sekka lugenud ka rootslased Marcus Hellneri ja Emil Jönssoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles