Kohtunikud võisid Eesti-Bulgaaria matšil korraldadada kihlveopettuse

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jalgpallikoondis viigistas Türgis Belekis 2:2 Bulgaariaga. Eestlased esimest tabamust tähistamas.
Eesti jalgpallikoondis viigistas Türgis Belekis 2:2 Bulgaariaga. Eestlased esimest tabamust tähistamas. Foto: SCANPIX

 

Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak kinnitas, et eilne sõpruskohtumine Eesti ja Bulgaaria koondiste vahel võis suure tõenäosusega olla kohtunike kaudu mõjutatud kihlveopettus.

Pohlaku kahtlused said alguse juba mitu nädalat varem, kui ta üritas suviseks Lõuna-Ameerika turneeks Uruguay kõrvale teiseks vastaseks hankida Boliiviat, kes mängis Eesti-Bulgaaria matšiga samal päeval Lätiga. Pohlak uuris, kui suurelt Boliivia jalgpalliliit Eesti lähinaabreid tasustab, et teada siis, millist summat Eesti koondise mängu eest küsida võiks.

Paraku läksid Eesti lähinaabrite ja boliivlaste jutud lahku, vastupidiselt lätlaste sõnadele ütlesid Boliivia esindajad, et hoopis neile makstakse mängude eest, mis äratas kahtlusi. Kui selgus ka et bulgaarlastele, kes algselt polnud hoolimata huvist isegi telepildi õigusi müünud, makstakse, ja et Türgis toimuvate mängudega kaasnevad ainult kulud ja tulusid ei näi olevat, tekkis kahtlus, et kohtumistega hakatakse sahkerdama.

«Teavitasin UEFAt, et nad võtaksid kohtumised kõrgendatud järelvalve alla,» märkis Pohlak, kelle sõnul oli tõenäoliseim, et hakatakse mänge kohtunike läbi mõjutama.

«Kui oli lõppenud mäng Boliivia ja Läti vahel, kus anti kolm kahtlast penaltit, tekkis olukord naer läbi pisarate, kuna oli teada, et ka Eesti mängul lasub suur kahtlus,» meenutas Pohlak, kelle sõnul võis mängu vabalt vilistada kohtunikud valenimede all. «Pärast mängu läks Eesti delegatsiooniga kaasas olnud Indrek Schwede kohtuniku nime küsima, kuid too keeldus ütlemast.»

Juba täna hommikul kinnitas üks kõrge jalgpalliametnik eravestluses, et lähiajal seatakse sisse nõue, et ka neutraalsel väljakul peetavaid sõprusmänge peavad edaspidi vilistama FIFA litsentsi saanud kohtunikud.

«Teame juba, et mänguga seotud ebatavaliselt kõrged panused olid nii Läti – Boliivia kui ka Eesti - Bulgaaria mängus seotud vaid kohtumise jooksul löödavate väravate üldarvuga, mis tähendab, et probleemsed persoonid olid vaid kohtunikud,» ütles Pohlak.

«Olen selgelt seda meelt, et maine nimel probleemide mahavaikimine teeb asja ainult hullemaks ja sind ennast manipulaatorite pantvangiks, seetõttu oleme asja rahvusvaheliselt ja laialt üles võtnud. Kui korduvalt sellistesse olukordadesse sattuda, siis võid ühel hetkel hakata kahtlema ka oma mängijates, peale mida oleks positiivselt edasi töötada juba väga raske,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles