Maratoni korraldajad peavad arvestama tuulefaktorit

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
39. Tartu Maraton. Maratoonarid Kuutse toitlustuspunktis.
39. Tartu Maraton. Maratoonarid Kuutse toitlustuspunktis. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Rahvusvahelise Suusaliidu reeglid käsivad rahvamaratonide korraldajail võistluse läbiviimiseks otsust langetades arvestada raja kõige külmema koha, mitte stardiala õhutemperatuuri, ning samuti tuule mõju.

Klubi Tartu Maraton juhatuse esimees Indrek Kelk ütles Postimehele, et korraldajad kavatsevad kõige madalama temperatuuriga kohta otsida Harimäe tagant, Karukausist ja Partsu mäe alt.

Ta seletas, et probleemseid kohti maksab otsida sealt, kuhu võistlejad jõuavad kahe esimese tunni jooksul. Päeva peale lubavad ilmaprognoosid temperatuuri tõusu.

Kui Rahvusvahelise Suusaliidu ehk FISi võistluste korraldamiseks on alaliit kehtestanud madalaima temperatuuri -20 kraadi Celsiuse järgi, siis rahvavõistlustel on alampiiriks -25 kraadi, mida tuleb mõõta raja kõige külmemas punktis.

-25 kraadi on kehtestatud seetõttu, et rahvavõistlustel osalejad võivad tunda väiksemat vajadust oma piire ületada ning tõenäoliselt riietuvad võistluseks konservatiivsemalt kui eliitsõitjad, seisab rahvamaratonide ärajätmist ja edasilükkamist puudutavates reeglites.

Samuti ütlevad reeglid, et arvutades temperatuure, mis võistluse ajal võivad ees oodata, peab võistluste žürii võtma arvesse tuulefaktorit ning selle mõju ümbritsevale temperatuurile. Selle kohta, kuidas tuul mõjub ümbritsevale temperatuurile, on FISi reeglites põhjalik tabel.

Kelk kinnitas, et korraldajad arvestavad kindlasti tuulefaktorit, aga kas matemaatilist, see on teine teema.

«See, mis on tegelik elu ja arvutuslik mudel, on kaks eri asja,» lisas ta.

Kelk selgitas oma Tehvandil viibimise kogemustele viidates, et numbrid ja keha tunnetus ei pruugi olla sünkroonis.

Eile hommikul kell 9.35 näitas Tehvandi koduleheküljel termomeeter -24,7 kraadi, koos tuulekülmaga aga -31,8 kraadi. Täna hommikul kell 9.05 olid mõlemad näitajad -25,7 (tuule kiirus 0,6 m/s).

Postimehe küsimusele, kuidas kavatsevad korraldajad tuule mõju arvestada, vastas Kelk, et «pistame nina õue ja tunnetame, mis tunne on, kui tugev on tuule mõju - eks keha annab oma märgid».

Kelk tunnistas, et eelmisel pühapäeval avatud raja sõidu kohta tuulefaktori salvestusi pole, kuid arvestades, et termomeeter näitas stardi ajal -19 kraadi ning et tuul võis tema hinnangul puhuda kiirusega 5-6 m/s, võinuks tuulekülm olla -30 kraadi kandis.

Sellegipoolest, kinnitas Kelk, ei olnud suusatamisega probleeme.

Täpsemalt saab õhutemperatuuri ja tuulefaktori kohta Tartu maratonil lugeda aadressil suusk.blogspot.com.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles