Roolijoodik pani suusamaailma leinama

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seitse aastat tagasi suusatas Aleksei Prokurorov Otepää MK-etapil. Hiljem, Venemaa naiskonna peatreenerina meeldis talle seal ka treeningulaagreid korraldada.
Seitse aastat tagasi suusatas Aleksei Prokurorov Otepää MK-etapil. Hiljem, Venemaa naiskonna peatreenerina meeldis talle seal ka treeningulaagreid korraldada. Foto: Toomas Huik

Kolmapäev – Venemaa naiskonna vanemtreener Aleksei Prokurorov viibib koos sadade suusatajatega Ramsau treeningulaagris. Reede hommik – sealsamas Ramsaus levib kulutulena uudis Prokurorovi hukkumisest.


Elu on karm. Elu on ebaõiglane. «Aleksei hukkumine pole siiani kohale jõudnud,» sõnas Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver reede pärastlõunal. «Sellise inimese kaotus varjutab kõik meie treeningute head tulemused. See on suur kaotus tema perekonnale, Venemaa suusatamisele, kogu maailma suusatamisele.»


Kolmapäeval juhendas 44-aastane Prokurorov veel Ramsaus Venemaa naiskonna treeninguid ning suhtles kolleegidega, teiste maade treeneritega. Neljapäeval asus koduteele, lendas Viinist Moskvasse ning reede varahommikul sõitis rongiga kodulinna Vladimirisse.


Just seal, raudteejaama läheduses, kihutas talle otsa purjus mehe juhitud auto. 20 aastat tagasi Calgarys olümpiavõitjaks kroonitud Prokurorovi vigastused osutusid surmavaks. Pime juhus? Saatus?


Juhtimisõigus oli peatatud


Pisut hiljem avalikustas Venemaa meedia, et roolis olnud Matsora-nimeline mees sõitis lubatust tunduvalt suurema kiirusega ega suutnud pööret sooritades masinat teel hoida. 23-aastane sohver oli varem korduvalt eeskirjade jämeda rikkumise eest karistatud – 18. juulil oli tal aga juhtimisõigus sootuks peatatud…


Alaver tutvus Prokuroroviga juba paarkümmend aastat tagasi, kui toonane Nõukogude Liidu koondis Otepääl harjutas. «Ta ei tundunud väga andekana, ent harjutas suure pühendumusega,» meenutas Alaver. «1997. aastal nägin oma silmadega, kuidas ta maailmameistriks krooniti. Sportlasena oli ta tagasihoidlik ja väljapeetud, võitude korral tõstis alati esile treenerite, massööride ja muude taustajõudude panust, mitte ei upitanud ennast.»


Tiitlivõistlustelt kokku kaheksa medalit võitnud Prokurorovi pikk sportlaskarjäär lõppes 2002. aasta kevadel. «Andrus Veerpalu ja Jaak Mae on temaga koos palju võistelnud. Alguses jäid meie poisid talle alla, kuid lõpuks õnnestus neil teda edestada. Andrus ja Jaak said temaga siiani väga hästi läbi,» märkis Alaver.


Pärast tippspordist loobumist pühendus Prokurorov treeneritööle. Esimesed aastad tegutses ta Venemaa meeskonna abitreenerina, tunamullu sai temast aga Venemaa naiskonna vanemtreener.


«Oma tööd tegi ta huvitavalt ja professionaalselt,» teadis Alaver. «Aleksei oli intelligentne inimene, kelle sõnal oli kaalu. Kogu maailma suusatamine hindas teda kui avalat inimest ja head spetsialisti.»


Otepää treeningulaagrid


Treenerina oli Prokurorov Eestis sage külaline. Viimati viibis ta Otepääl tänavu augusti Saku Suverulli ajal. «Viimased seitse-kaheksa aastat oli ta alati Otepääl, see oli tema jaoks tuttav ja tuntud koht juba vanadest aegadest. Seepärast korraldas ta nüüdki siin treeningulaagreid,» rääkis Alaver.


Lisaks treeneritööle armastas Prokurorov ennast keerulistes oludes proovile panna. Näiteks tänavu aprillis korraldas ta koos teise legendaarse suusataja norralase Vegard Ulvangiga matka läbi Tšukotka poolsaare. Kaks meest läbisid suuskadel 260 kilomeetrit. Samasuguse vägitükiga said nad hakkama ka kümme aastat varem, pärast Nagano olümpiat.

Prokurorov


25.03.1964 – 10.10.2008
•    Osalenud viitel olümpiamängudel. 1988. aastal Calgarys võitis 30 km distantsil kulla ning 4x10 km teatesõidus hõbeda.
•    MMidelt võitnud kuus medalit. 1997. aastal Trondheimis krooniti 30 km klassikastiilis maailmameistriks, samas pälvis veel 10 km klassika hõbeda ning 15 km jälitussõidu pronksi. Pronksmedaliteni jõudis ta ka 1989. aastal Lahtis 50 km distantsil, 1993. aastal Falunis 4x10 km teatesõidus ning 1995. aastal Thunder Bays 30 km klassikastiilis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles