Andrus Veerpalu ja doping: hästi hoitud saladus või laim?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu suurepärane karjäär tipnes nelja tiitlivõistluste kuldmedaliga. Viimase esikoha noppis ta Libereci MMil , lisaks on tema kapis kuldsed autasud Torino ja Salt Lake City olümpialt ja Lahti MMilt.
Andrus Veerpalu suurepärane karjäär tipnes nelja tiitlivõistluste kuldmedaliga. Viimase esikoha noppis ta Libereci MMil , lisaks on tema kapis kuldsed autasud Torino ja Salt Lake City olümpialt ja Lahti MMilt. Foto: Pm

Kahekordse olümpiavõitja Andrus Veerpalu võimalikust dopinguga vahelejäämisest on spordiringkondades räägitud juba rohkem kui kuu – alates päevast, kui Veerpalu teatas spordist loobumisest ja tõmbas igasugustel võistlustel osalemisele rasvase kriipsu peale.



Postimehe ajakirjanikud on teinud sellel teemal rohkelt telefonikõnesid Veerpalule endale, treener Mati Alaverile, suusaliidu presidendile Toomas Savile ja SA Eesti Antidoping juhile Kristel Berendsenile.

Lisaks on Postimehe ajakirjanik esitanud otsese küsimuse Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) murdmaajuhile Jürg Capolile. Kõik nad on vastanud, et positiivset dopinguproovi pole või ei ole nad sellest midagi kuulnud.

Veerpalu: «Mina pole enda kohta sellist süüdistust kuulnud.» Alaver, pärast pikka vaikimist: «Midagi sellist pole olnud.» Berendsen: «Eesti antidopinguagentuuril puudub info, et Veerpalu proov oleks osutunud positiivseks. Aga põhimõtteliselt me ei peagi seda teadma, vastav info võib minna ka otse alaliitu.» Capol: «FISi pole sellise juhtumi kohta mingit infot saabunud.»

Seega midagi justkui poleks. Kuid ometi on anonüümsust palunud allikad Postimehele kinnitanud, et Veerpalu A-dopinguproov osutus positiivseks. B-proovi avamine on erinevatel asjaoludel veninud, selleta ei saa aga kedagi süüdlaseks tembeldada. Kogu lugu jäi siiani vaka alla sellegi tõttu, et väidetavalt Eestisse saadetud dokumenti A-proovi positiivsete tulemustega pole ükski ajakirjanik oma silmaga näinud.

Jättis spordi kiirkorras

Kas kõikide asjaga seotud ametlike tegelaste eitav hoiak on ringkaitse, kuna FIS soovib spordiala maine säilitamiseks kogu asja kinni mätsida, ning peamine tingimus oli see, et Veerpalu ei nähta enam kunagi ühelgi võistlusel, või lihtsalt eestlaste endi venitamistaktika, et hiljem oleks kõiksugu juriidilisi nõkse kasutades võimalik väita, nagu oleks tegemist eksituse või tõendamatu süüdistusega?

Mõistagi ei saa välistada ka mõne lihtsalt pahatahtliku kuulujuttude levitaja hämamist.
Mööda ei saa aga vaadata sellest, et viimase pooleteise kuu jooksul arenenud sündmustes on palju kahtlusi süvendavaid detaile.

Usaldusväärsed allikad on Postimehele kinnitanud, et dopingukütid võtsid saatuslikuks osutunud proovi jaanuari lõpus Otepääl, kui tiitlikaitsja valmistus sealsetel suusaradadel Oslo MMiks.

Tippsportlase jaoks pealtnäha rutiinsest protseduurist möödus paar nädalat. Kahekordne olümpiavõitja sõitis ainsa Eesti suusatajana treeningulaagrisse Davosi ja kõik näis olevat parimas korras. Kuid korraga hakkasid avalikkuse ette jõudma uudised Veerpalu tervise halvenemisest ja ühes sellega saabus teade, et Veerpalu jätab vahele MMi peaproovi, Drammeni MK-etapi 15 km klassikasõidu.

Juba toona kumas asjaga seotud inimeste jutust vasturääkivusi. Esmalt väitis Eesti suusakoondise arst Tarvo Kiudma, et Veerpalule teeb häda mõned aastad tagasi rahvusliku põlve staatusesse tõusnud liiges. Suusamehe kurk olevat samuti kähe, kuid see ei tekita nii palju muret.

Peatreener Mati Alaver rääkis aga hoopis vastupidist juttu: hingamisteedega olevat suured probleemid; pisut hiljem aga möönis, et valu on ka põlves. Hädade ootamatule tekkimisele viitas ka Veerpalu Davosis külastanud füsioterapeut Lauri Rannama väide, et tema lahkudes oli sportlasega kõik parimas korras.

Vasturääkivused tekitasid imestust. Optimistid arutlesid, miks pole suusaringkondades Veerpalu hädade kohta räägitava suhtes kokku lepitud, kuid võimaliku dopingujuhtumi asemel loodeti näha kavalat peitusemängu, mis lubanuks vanameistril musta hobusena MMi starti asuda ja järjekordse imelise tulemuseni jõuda.

Kuid mida päev edasi, seda selgemalt andsid Alaver ja Kiudma märku, et sellisest seisust väljatulek pole võimalik. Haigus sundis sportlast voodis lebama ja treeningutest ei saanud olla juttugi. Veerpalu ise jäi ajakirjanikele kättesaamatuks.

23. veebruaril teatas Veerpalu, et ei sõida Oslo MMile ja sellega on kogu tema pikk karjäär lõppenud. Sama päeva õhtul kinnitas lõpuks ka ajakirjanikele kättesaadavaks muutunud mees, et ei plaani mingit lahkumisvõistlust. Starti ei tuleks ta isegi kevadel toimuvatel kodustel jõuproovidel. Niivõrd järsk ja tingimusteta lõpetamine on üsna tavatu.

Võimalik tõehetk kuu keskel

Sellises stiilis taandumisel võib olla mitu põhjust. Pole võimatu, et suusatamises kõik saavutanud mees ei leia endas motivatsiooni «külavõistlustel» osaleda, kuid sama hästi võib see olla osa millegi hämarama – näiteks võimaliku dopinguga vahelejäämise – varjamiseks.

Vastavalt reeglitele edastab dopinguproovi analüüsinud labor positiivse tulemuse sportlase esindatava riigi alaliidule. Viimane peab esimese asjana teavitama sportlast, kes seejärel otsustab, kas ta soovib B-proovi avamist.

Sportlase sõna maksab ka juhtunu avalikustamise asjus. Kuna ainult A-proovi tulemuste põhjal ei saa kedagi süüdi mõista, ei lasta tavaliselt enne B-proovi analüüsimist infot avalikkuse ette. Kui kordusproov osutub negatiivseks, pole võimalik sportlast milleski süüdistada.

Postimehe käsutuses olevatel andmetel pole aga Veerpalu B-proovi veel avatud. Juttu on olnud mitmest kuupäevast, kuid iga kord on eestlastel õnnestunud seda edasi lükata. Väidetavalt oli viimati B-proovi avamise kuupäevaks määratud 31. märts, kuid Eesti pool teatas, et ei saa sellel päeval Saksamaal Kölnis asuvas ühes Euroopa suurimas dopingulaboris toimuvale avamisele minna.

Uus kuupäev on määratud aprilli keskele. Mõistagi ei tegutse suusarahvas omapäi, Postimehe andmetel on juriidiliste küsimuste lahendamiseks palgatud tippadvokaat Aivar Pilv.

Kui aastaid rahvast vaimustusest kiljuma pannud sportlane lõpetab karjääri, on tavaks korraldada lahkumisetendus koos sümboolse võistlusega või vähemalt tänu väljendav vastuvõtt toetajatele ja abilistele.

Veerpalu karjääri lõpetamisele pole aga ühtegi sellist üritust järgnenud. On vaid räägitud, et Veerpalu ja samuti karjääri lõpetanud Jaak Mae pidulik ärasaatmine võiks toimuda alles suvel peetaval Otepää Suverulli võistlusel.

Üheks venitamise põhjuseks võib olla äraootav hoiak. Kui Veerpalu on tõesti dopinguga patustanud ja see tuleb lähiajal ametlike kanalite kaudu ilmsiks, muudaks see varasema lahkumispeo häbiväärseks näitemänguks. Kui aga suveks pole midagi päevavalgele tulnud, ei tule see ilmselt kunagi ja siis võib ka rahulikult lahkumispidu pidada.

Veerpaluga toimuv võib olla seotud ka Alaveri puudutavate otsustega. Vahepeal näis üsna kindlana, et viimane jätkab treenerikarjääri Venemaal, kuid otsustamine on veninud. Kui Veerpalu ümber peaks lahvatama dopinguskandaal, poleks Alaveril ilmselt võimalik Venemaa suusakoondise peatreeneriks saada. Treenerina jätkamine oleks sel juhul üldse küsitav.

Andrus Veerpalu

•    Sündinud 8.02.1971

•    Klubi: suusaklubi Jõulu

•    Treener: Mati Alaver

•    Saavutused: 2002. aasta Salt

Lake City olümpiavõitja (15 km klassikat) ja hõbemedaliomanik (50 km klassikat), 2006. aasta Torino olümpiavõitja (15 km klassikat). 2001. aasta Lahti maailmameister (30 km klassikat), 2009. aasta Libereci maailmameister (15 km klassikat) ja 1999. aasta Ramsau MM-hõbe (50 km klassikat). MK-sarjas on Veerpalu saanud kuus esikohta, kaks teist ja kolm kolmandat kohta.

Suusaliidu president Toomas Savi

Meie (Postimehe – toim) andmetel on suusaliitu juba tükk aega tagasi jõudnud ametlik paber, mis ütleb, et Andrus Veerpalult jaanuari lõpus võetud esimene dopinguproov osutus positiivseks.

No mina pean teid kurvastama, sest kui see on jõudnud suusaliitu, siis mina sellest ei tea.

Siinkohal jääb meie jutt pooleli.

Teie hääl on kuidagi kõhklev. Kas me oleme täitsa valel teel või olete sellest kuulnud?

Ma olen sellest kusagilt lugenud.

Aga teie kui liidu juhini ei ole see info jõudnud.

Kahjuks ei ole, jah.

Veider, aga meie andmetel peaks järgmisel nädalal või lähinädalatel tulema B-proov...

Mina ei ole kindlasti see, kes esimesena teada saab. Need on kindlasti teised inimesed.

Esimesena kuulevad treener, arst, sportlane ise.

Just. Ma arvan, et kui te asjaga juba nii kursis olete, siis võite neilt otse küsida.

Oleme küsinud, aga sellise juhtumi puhul ei saagi keegi midagi öelda.

Jah.

Ja kuna on tegemist rahvuslikult nii tundliku teemaga, siis seda enam.

Küll ma mõistan.

Olgu, rohkem ma vist välja ei pigista, isegi kui hinges teate...

Eks minu hing valutaks võib-olla sellisel hetkel rohkem kui teie oma.

Seda kindlasti. Eks see ole kõigile paras šokk.

Jah.

Aga see tuleb välja ju niikuinii – kas nüüd või tulevatel nädalatel.

See jääb teie südametunnistusele, mida te ütlesite.

8. märtsil 2011

Suusaliidu peasekretär Jüri Järv

Küsin üht justkui lihtsat, aga tegelikult väga keerulist asja. See puudutab Andrus Veerpalu dopinguproovi...

Nii...

... mis meie andmetel esimene oli positiivne. Postimeest huvitab, miks ei olnud suusaliit huvitatud sellest, et teist proovi üleüldse avada.

Minu teada ei ole olnud ühtegi A-positiivset proovi ja ka B-positiivset proovi. Mis asi see üldse on?

Kust see asi üldse tuleb praegu?

Allikaid me ei avalda, aga see on üsna avaliku saladusena ringelnud viimased kuu aega.

Ma ei oska muud öelda, kui et tegelge allikaga kahekesi koos edasi. Meie andmetel ei ole ühte ega teist ja ei oska sel teemal mitte midagi muud öelda. See on nii absurdne väide.

Kas teie sõnad jäävad kehtima ka sel nädalal või järgmisel nädalal, kui peaks tulema FISi teade?

Jah, muidugi. Miks nad ei peaks?

Et see kõik on vale ja midagi sellist pole olnud. Kas suusaliitu pole tulnud teadet Andrus Veerpalu kohta?

Ei.

15. märtsil 2011

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles