Karmavõla tasunud Nabi: ükskord ma võidan nagunii

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvi läbi hoolega trenni teinud maadleja Heiki Nabi loodab, et saab tänavusel        hooajal vahepeal jälitanud ebaõnnest lahti.
Suvi läbi hoolega trenni teinud maadleja Heiki Nabi loodab, et saab tänavusel hooajal vahepeal jälitanud ebaõnnest lahti. Foto: Peeter Langovits

Kaks aastat tagasi tõusis Heiki Nabi kangelase staatusesse, võites Eestile enam kui poolesaja-aastase vaheaja järel MM-tiitli. Pärast seda erinevate vigastustega kimpus olnud noormees loodab, et nüüdseks on probleemid seljatatud ja uus tõus tulemas.


Möödunud paarile aastale tagasi vaadates räägib vahepeal suisa ebaõnnesõduriks tembeldatud kreeka-rooma maadleja Nabi teda tabanud vigastustest muigelsui. «Õnneks saan praegu veel ühe käe sõrmedel neid kokku lugeda,» naerab ta ning asub loetlema: «Alumine roie, ülemine roie, Achilleuse kõõlus, hüppeliiges. Neli-viis tõsisemat vigastust.»

Juuni alguses 23. sünnipäeva tähistanud Nabi tõdeb, et on aeg-ajalt mõtisklenud, miks just teda on tervisehädad nii tihti kimbutanud. «Öeldakse ju, et juhuseid pole olemas,» arutleb ta. «Aga mul on kõik juhtunud kuidagi halbade juhuste kokkulangemisel. Mu esimene treener Tiit Madalvee ütles, et ma oleksin nagu väljavalitu. Või siis on mul mingi karmavõlg, sest ma ei oska muud moodi seda seletada.»

Ei tohi liiga palju mõelda


Ometi oli vigastustest nii palju kasu olnud, et need panid Hiiumaalt pärit noormeest rohkem tervisest hoolima. «Varem ma ei mõelnud selle peale, kui oluline tervis tegelikult on,» tunnistab ta. «Aga kui end teist korda vigastasin ega saanud pool aastat korralikult treenida, hakkasin tervist tähtsustama.»

«Võib-olla ongi asi selles, et hakkasin liiga palju mõtlema,» jätkab ta lõbusalt. «Ei tohiks liiga palju mõelda sellele, et pean ennast hoidma. Äkki kui kogu aeg loodan, et midagi ei juhtu, siis läheb just vastupidi. Ehk peaksin hoopis mõtlema, et las juhtub.»

Tänavu pidi Nabi alla neelama kõige kibedama pilli, kui järjekordne roidevigastus ei võimaldanud tal täie jõuga Pekingi olümpiapileti eest võistelda ning nii jäigi Hiina pealinna sõitmata ja 2006. aastal kaalukategoorias kuni 96 kg MM-kulla võitnud Nabi suur unistus täitumata.

«Ma küll ennasthävitavalt sellele tagantjärele ei mõtle ega heida endale ette, et ma välja jäin, aga telekast võistlust vaadates polnud tunne üldse hea,» tõdeb Nabi tõsinedes. «Jälgisin seda kodus Hiiumaal telekast, otsepildis nägin ainult oma kaalu finaalmatši. Mis tundega ikka vaadata, kui tead, et finaalis on mees, keda sa Euroopa meistrivõistlustel põhimõtteliselt võitsid, aga siis sulle ära tehti.»

Siinkohal peab Nabi silmas sakslast Mirko Englichit, kellega ta kohtus tänavuse EMi poolfinaalis. Toona anti esmalt võit Nabile, siis aga muutsid kohtunikud oma otsust ja finaali pääses hoopis Englich, eestlasel tuli lõpuks leppida viienda kohaga. «Natuke tekkis kibestumus,» meenutab Nabi olümpiafinaali vaatamist. «Mõtted liikusid ikka selles suunas, et mina oleks ju võinud ka seal olla. Aga samas, see on oleks, ja olekseid pole olemas.»

Lootuste luhtumine ja olümpialt eemalejäämine tekitasid Nabis parajal määral võistlusjanu. «See valas õli tulle, kibelesin suvi läbi,» räägib ta. «Treenisin suvel täiesti fanaatiliselt, põhiliselt tegelesin põhjaladumisega, sest Hiiumaal maadlemiseks võimalust pole ja Audenteses oli remont. Vahetult enne olümpiat tundsin, et olen sellises vormis, et suudaksin võistelda.»

Hoolimata kõiksugu vigastustest pole Nabi alla andnud ning usub, et edaspidi läheb kõik taas ülesmäge. «Võib-olla on see nagu elus – kord majanduslangus, kord -tõus,» naerab ta. «Igatahes käega ma lüüa ei saa, olen selles suhtes jäärapäine. Tunnen, et maadlus on minu jaoks ja ma ei vahetaks seda millegi vastu. Ma ei usu, et sportlaskarjääri lõpuni hakkab üks vigastus teist taga ajama. Ükskord saan ikka terveks.»

On siis praegu kõik korras? «Ma ei saa sellele küsimusele vastata, ei taha midagi ära sõnada,» sõnab Nabi kavalalt ning lisab siis ettevaatuse mõttes kolm korda üle vasaku õla sülitades: «Tõsi, hetkel mingeid probleeme pole.»

Ametlikult on Nabil tänavune hooaeg alles avamata, see aga ei tähenda, et ta maadlusmatilt eemal oleks olnud – alates septembrist on ta nüüdseks kokku neljal korral käinud Saksamaal Bundesligas maadlemas. Seal on Nabi võitnud kõik kohtumised, viimati sai sel nädalavahetusel jagu leedukast, olümpial seitsmendana lõpetanud Mindaugas Ezerskisest.

Maadles Saksamaal


Lisaks on Nabi Saksamaalt saanud kamaluga kogemusi. «Seal on natuke teised reeglid – rahvusvaheliste reeglite järgi tuleb matši võitmiseks kaks perioodi järjest võita, seal aga kolm,» selgitab ta peamist erinevust. «Seega on võimalik, et matš kestab viis perioodi. Mul on üks selline kohtumine olnud, see tähendas 10–12 minutit maadlust, mis on päris raske. Aga minu trump ongi vastupidavus.»

Lisaks Saksamaal maadlemas käimisele hõivavad suure osa Nabi ajast õpingud Sisekaitseakadeemias. Kolmandal kursusel korrektsiooni õppiv maadleja loodab kevadeks kooliga ühele poole saada, ent kuna ta on vahepeal kaks korda akadeemilisel puhkusel olnud ja nüüd muudeti ka õppekava, tuleb Nabil selleks kõvasti vaeva näha.

Hooaja avalöögi teeb Nabi juba sel nädalavahetusel Tallinnas Kristjan Palusalu mälestusvõistlustel. 2006. aastal segas kodusest võistlusest osavõtmist roidevigastus, möödunud aastal käis ta küll matil, ent vigastas esimeses matšis Achilleuse kõõlust.

«Kindlasti tahan ma võita,» sõnab ta. «Aga mida ma eelseisvalt hooajal ootan? Et saaksin tagasi selle tunde, mis mul oli 2006. aasta suvel. Sellise enesekindla tunde, et mul ei ole midagi karta ja ma olen parem.

Tean, et ükskord ma võidan nagunii, sest ma ju töötan kogu aeg selle nimel.»

21. Palusalu mälestusvõistlused

•    Sel nädalavahetusel 21. korda toimuvad Kristjan Palusalu mälestusvõistlused kreeka-rooma maadluses on tänavu pühendatud legendaarse maadleja 100. sünniaastapäevale.
•    Praegu on end võistlusele kirja pannud 147 maadlejat 12 riigist.
•    Kaasa teeb kogu Eesti maadluse paremik, nende seas 2006. aasta maailmameister Heiki Nabi (–96 kg), tänavune tudengite MM-pronks Alo Toom (–84 kg), EMil seitsmenda koha saanud Eerik Aps (–84 kg), juunioride MMi pronksmedaliomanik Ardo Arusaar (–84 kg) ja juunioride MMil kolmanda koha saanud Madis Sihimets (120 kg).
•    Üle pika aja on võistlustules ka 2000. aasta Sydney olümpiamängudel kaalukategoorias kuni 85 kg üheksanda koha saanud ning 2001. aasta EMil neljas olnud Toomas Proovel.
•    Nimekamatest osalejatest võistlevad raskekaalus Pekingi olümpiapronks Mindaugas Mizgaitis Leedust, möödunud aasta juunioride maailmameister Artjom Tšepovatenko ning tänavune EM-pronks Jossif Tšugošvili.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles