Eestiga seotud kanadalanna pürib rannavolles olümpiale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannavõrkpallis tegutseb 187 cm pikkune Kristina Väljas blokeerijana.
Rannavõrkpallis tegutseb 187 cm pikkune Kristina Väljas blokeerijana. Foto: Erakogu

Kui täitub Kanadas elava Kristina Väljase unistus, on Eesti fännidel põhjust viie aasta pärast minna vaatama Rio de Janeiro olümpia naiste rannavõrkpalliturniiri.



Väljas on järjekordne väliseestlane, kelle nimi pole siinsest meediast varem läbi käinud. Tegemist on Kanada ühe parema rannavõrkpalluriga, kes on võtnud eesmärgiks jõuda 2016. aasta Rio de Janeiro olümpiale.

Kanadas sündinud Väljase isa Peteri vanemad on sündinud Hiiumaal, ema Marianne vanemad aga Saaremaal, kuid põgenesid Nõukogude võimu eest Kanadasse elama. Toronto ülikooli eest võrkpalli mänginud Peteri ja Marianne Väljase peres kasvab kolm last.

Kahel viimasel hooajal Kanada sprindimeistriks kroonitud 22-aastane ja 198 cm pikkune Lenny Väljas jõudis Drammeni MK-etapil sprindis esikümnesse. Kolmeteistkümnene Austin teeb sportlasteel esimesi samme.

Juunis 24. sünnipäeva tähistav 187 cm pikkune Kristina Väljas nautis lapsena koos Lennyga suusatamist. Keskkoolis oli ta enda sõnul arvestatava tasemega mägirattur. Võrkpalliga tutvus Väljas Toronto ülikoolis lingvistikat õppides. Esmalt kuulus ta ülikooli saalivõrkpallinaiskonda, kuid 2005. aasta suvel leidis rannavõrkpalli näol uue armastuse.

Väljase areng on olnud kiire – 2009. aasta novembris nimetati ta Kanada rannavõrkpallikoondise liikmeks. Lühikese aja jooksul koguni nelja paarilisega mänginud Väljas osales kahel viimasel MK-etapil Sanyas ja Shanghais koos 21-aastase Caleigh Whitakeriga, kellega neil põhiturniirile asja polnud. Sellegipoolest oli Shanghais 33. koha saanud Väljas-Whitaker parim Kanada naiskond.

Riigi ja erasponsorite toetusel sportivad Väljas ja Whitaker osalevad tänavu veel Quebeci ja Phuketi MK-etapil, Euroopasse pole hoolega raha lugevatel naistel plaanis tulla.

«Sel ja järgmisel aastal on meie eesmärk kogemusi hankida ning rahaga säästlikult ümber käia. Pärast Londoni olümpiat kavatseme rohkem MK-sarjale panustada,» ütles täielikult spordile pühendunud Väljas, kelle eesmärk on jõuda 2015. aastal Torontos peetavatele Pan-Ameerika mängudele ja sellele järgnevale Rio de Janeiro olümpiale.

Tänu tihedale suhtlemisele vanavanematega head eesti keelt rääkiv Väljas peab ennast kanadalannaks, Eesti kodakondsuse taotlemisele pole ta mõelnud. Mõne aasta eest Eestis käinud Väljas soovis ka läinud talvel Otepääl toimunud kuni 23-aastaste suusatamise MMil osalenud vennale kaasa elama tulla, kuid see ei klappinud tema teiste toimetustega.

Koos teiste Kanada koondislastega Torontos moodsaks spordikeskuseks ümber ehitatud lennukiangaaris treeniv Väljas pidi osalema turniiril Mehhikos Morelias, kuid viimasel hetkel teatati selle ärajäämisest. Kuna lennukipiletid olid soetatud, otsustati nädal aega harjutada Los Angelese kuulsal Hermosa rannal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles