Toitumise muutmine aitas Djokovici imelise võiduseeriani?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Novak Djokovic
Novak Djokovic Foto: SCANPIX

Novak Djokovic loobus eelmise aasta lõpus pastast, õllest, pitsast, saiakestest ja kõigest muust, mis sisaldab gluteeni. Ja Serbia tennisestaar sattus pidurdamatusse hoogu, võites järjest 43 matši, neist 41 sel hooajal.

Kui Djokovic jaanuaris karjääri jooksul teist korda Austraalia lahtistel meistrivõistlustel võidutses, ei osanud keegi ette näha seda, mis alles tulemas – äsja 24. sünnipäeva tähistanud serblane triumfeeris oma imelise võiduseeria käigus seitsmel turniiril, neist nelja finaalis alistas ta maailma esireketi Rafael Nadali.

Enne võiduseeria algust pidi Djokovic viimati kaotusekibedust tundma mullu detsembris, kui kaotas aastalõputurniiri poolfinaalis Roger Federer. Saatuse tahtel oli just Federer see, kes reedel Prantsusmaa lahtiste poolfinaalis Djokovici võitude jada lõpetas.

Milles ikkagi peitub Djokovici edu saladus? Maailma edetabelis teisel kohal paiknev Djokovic kergitas aprillis pisut saladuseloori, avaldades, et muutis eelmise aasta teisel poolel põhjalikult oma toitumist. Mullu suve lõpus liitus Djokovici tiimiga toitumisspetsialist Igor Cetojevic, kelle tehtud testid avaldasid, et noormees on gluteeni vastu allergiline.

«See tähendab, et ma ei saa süüa näiteks selliseid asju nagu pitsat, pastat ja saia,» selgitas Djokovic. «Olen seetõttu natuke kaalus alla võtnud, aga see on mulle üksnes kasuks tulnud, liigun platsil palju paremini ja tunnen end suurepäraselt.»

Gluteen on nisu, odra, rukki ja teistes teraviljades sisalduv valk, mida kõikide inimeste organism ei talu, keelatud teraviljade tarbimisel kahjustub haigete peensoole limaskest. Gluteenitalumatus ehk tsöliaakia võib avalduda juba noores eas, ent paljudel esineb atüüpiline või varjatud haigusvorm. «Kolmandikul vaevusi ei olegi,» tõdes toitumisspetsialist Mai Maser. «Võivad olla ka sellised sümptomid, mille inimene seletab endale kuidagi ära, ta ei pruugi tulla selle peale, et teha toidutaluvustestid. Näiteks inimene kõhnub, tal on aneemia, sagedased peavalud või väsimus.»

Gluteenitalumatus on üldiselt pärilik haigus, uuringud on näidanud, et eestlastel esineb seda üldiselt vähem. «Eestlased on söönud rohkem kartulit ja leiba ning vähem nisutooteid,» muigas Maser. «Pehmest nisust valmistatud tooted ei tekita nii palju probleeme kui n-ö kõvast nisust ehk durumnisust tehtud tooted, näiteks makaronid. Seega maades, kus süüakse rohkem makarone, võib gluteenitalumatust rohkem esineda.»

Tsöliaakia puhul on ainus ravi gluteeni sisaldav toit oma menüüst välja jätta. «Lubatud on riis, tatar, hirss, maisimanna, soja,» loetles Maser. «Liha, kala, ka muna- ja piimatoidud, aga tuleb vaadata, et koostisosades poleks gluteeni.»

Ehk et tegelikkuses muutub toitumine tervislikumaks? «Jah, kahju ainult, et rukis keelatud on,» sõnas Maser. «Kui jahud, makaronid ja küpsised ära jäävad, pole midagi katki. Menüü on päris külluslik.»

Käimasolevatel Prantsusmaa lahtistel meistrivõistlustel on Djokovicilt tema gluteenivaba dieedi kohta pidevalt küsitud, ent serblane on järjepidevalt keeldunud detailidesse laskumast. «See on isiklik asi, on asju, millest ma saan rääkida, ja asju, millest ei saa,» teatas ta. «Saan teile öelda, kes on mu tüdruksõber, aga ma ei saa teile rääkida, mida ma temaga teen. Selles ongi vahe.»

Maseri sõnul on õige toitumine oluline ning kahtlemata on see Djokovicile kasuks tulnud. «Ta sööb nüüd toitu, mis temale sobib, kõik imendub ilusti,» nentis Maser. «Haigus tekib ju peensooles ja kui seal on probleemid, ei saa organism kõiki toitaineid kätte, aga nüüd saab kõik vajaliku kätte. Menüü reguleerimine on kindlasti toetava jõuga ja kasulik.»

Siiski rõhutas Maser, et mitte mingil juhul ei tohiks sellest teha mingisugust trendidieeti – see, et üks mees gluteenist loobumise järel võidulainel purjetab, ei tähenda, et kõik peaksid nüüd sama tegema. «Tegelikult on ju tegemist haigusega, mitte küll sellises mõttes, nagu oleme harjunud, aga kui inimesel on imendumishäire, siis immunoloogilised protsessid on häiritud,» selgitas ta. «Organismid on erinevad. Ei saa võtta, et see on imelugu ja kui nüüd kõik gluteeni sisaldavad toidud ära jätavad, siis võidud tulevad! Niisama ikka gluteeni ära jätta ei tohiks, see pole võidu võti.»

Moeajakirja Vogue juunikuu numbris julgustab Djokovic inimesi lihtsalt tervislikumalt toituma. «Kui suudad vaimselt aplusest üle saada ja süüa vaid toitu, mis sobib sinu ainevahetusele, saavutad parimad tulemused ja seda mitte ainult tennises, vaid üldse elus,» lubas ta. «Tunned end vaimselt värskemana, õnnelikumana, rahulikumana. Kehaliselt oled aga tugevam, kiirem, dünaamilisem ja su lihased töötavad paremini. Mina tunnen niimoodi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles