Rallimehed otsivad jätkamiseks raha

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu kihutas Jaan Mölder J-WRC masinal Suzuki tehasetiimi värvides.
Tänavu kihutas Jaan Mölder J-WRC masinal Suzuki tehasetiimi värvides. Foto: Rein Luik

Majanduslangus tungib jõuliselt rallisporti – tänavu MM-sarjas osalenud eestlased ei tea, kas saavad tuleval aastal samal tasemel kihutada.


Tänavu MM-sarjas osalenud kolmest Eesti rallimehest ei oska veel keegi oma järgmise aasta saatust ennustada. Kui WRC-sarjas kihutavale Urmo Aavale on sponsorid kinnitanud vähemalt tänavusega samal tasemel toetuse jätkumist, siis PWRC-sarjas sõitnud Martin Rauami ning JWRC konkurentsis osaleva Jaan Möldri tulevik on ähmane.



Vaatamata keerulisele olukorrale pole aga kumbki rallimees püssi põõsasse visanud. «Mingis sarjas sõidab Jaan kindlasti,» kinnitas poja karjääriga tegelev Jaan Mölder seenior. «Kas see on JWRC, IRC või Eesti meistrivõistlused, näitab aeg. Enne kui meil pole kindlaid rahalisi tagatisi, ei saa otsust langetada.»



Hooaja eel sarja võidust unistanud Möldri jaoks kujunes hooaeg ebaõnnestumiseks. Suzuki tiimis sõitnud mees osales vaid kuuel MM-rallil ning papa Möldri sõnul oli neist vähemalt kolmel autoga tehnilisi probleeme.



«Kuus sõitu on selgelt vähe ning kui neist pooltel tekib probleeme, pole kokkuvõttes võimalik head tulemust saavutada,» arutles Mölder ja lisas, et korralik hooaeg eeldab osalemist vähemalt 15 rallil. «Samas on ime, et selle hooaja välja vedasime – mõned võlad on siiani üleval, isegi eelmise hooaja eest.»



Aastaid rallimaailmas poja tegemisi juhtinud Mölder ei välistanud võimalust, et tuleval hooajal loobutakse koostööst tiimidega ning ostetakse endale isiklik auto. «Paari aastaga oleme masina seadistamiseks kogunud piisavalt kogemusi, usun, et saaksime hakkama. Samas oleks see palju odavam kui mõnest meeskonnast teenust osta,» arutles Mölder.



Eesti meistrivõistlustel osalemist ei pidanud Mölder sugugi tipust taandumiseks. «Seda teeksime ikkagi MM-sarja kõrvalt. Juttu on olnud ühest huvitavast ja ilmselt majanduslikult kasulikust variandist,» märkis ta.



Rauam soovib enne tuleva hooaja asjus otsuste langetamist käimasoleva sarja väärikalt lõpetada. Selleks otsib ta võimalusi osaleda hooaja viimasel kihutamisel Suurbritannias. «Olen end juba nimekirja registreerinud,» kinnitas ta.



Tänavu PWRC-sarjas esikolmikukohti noolinud mees näeb end tulevikuski N-rühma masina roolis. «Selles sarjas on parajalt tihe konkurents ning osalemine pole liiga kallis,» selgitas ta. «WRC-masinale on mul veel vara istuda.»



Rauam nentis, et keerulistes majandusoludes tekitab hooajaks kuluva summa kogumine tõsiseid probleeme. «Ilmselt on paljud samas seisus, tulemas on väga raske hooaeg» uskus ta, ent lisas, et vaevalt küsivad tiimid oma teenuse eest tänavusest kõrgemat hinda.



Tuleva hooaja sarjadesse registreerimiseks on aega detsembri keskpaigani.

Märksõnad

Tagasi üles