Avarii teinud Partõka kaalub tippspordist loobumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ujumiskoondise peatreener Tõnu Meijel pidas 25-aastase Elina Partõkaga eile maha tõsise vestluse. Tippspordis jätkamise otsuse saab langetada aga vaid piiga ise. Mitte keegi teine seda tema eest ei tee.
Eesti ujumiskoondise peatreener Tõnu Meijel pidas 25-aastase Elina Partõkaga eile maha tõsise vestluse. Tippspordis jätkamise otsuse saab langetada aga vaid piiga ise. Mitte keegi teine seda tema eest ei tee. Foto: Toomas Huik

31. oktoobril oli tippujuja Elina Partõka teel koju Kohtla-Järvele, et jõuda kohalikele võistlustele. Sinna ta paraku ei jõudnudki – Tallinna lähedal sattus mitmekordne Eesti meister liiklusavariisse.


«Ma ei saanud esialgu üldse aru, mis juhtus. Sõitsin ise teelt välja kraavi – autol oli rehv lõhkenud,» avaldas Partõka ja lisas: «Kuna seal oli ka kaks väikest last, siis esimesena mõtlesin kohe, kas nendega on ikka kõik korras. Nii kui auto seisma jäi, valisin kiirabi numbri.»

Nüüd, kolm nädalat hiljem võib öelda, et tegemist oli õnneliku õnnetusega. Auto roolis istunud 25-aastasele Partõkale pandi diagnoosiks roidemõra. Tema ema, õde ning tolle kaks last pääsesid suuremate vigastusteta.

Siiamaani kannatab Kohtla-Järvelt pärit piiga avarii tagajärgede käes. Seetõttu jäi ta kõrvale ka eile alanud Eesti lühiraja meistrivõistlustest. «Selg teeb veel valu. Ma ei saa seista ega istuda. Ainult pikali saaksin olla,» selgitas Partõka ja lisas: «Arstid soovitasid ühe nädala kodus pikali olla. Aga kuidas ma saaksin nii?»

Pekingi olümpial 200 meetri vabaujumises Eesti rekordit uuendanud ning 28. koha saanud Partõka ei välista võimalust, et see jäigi tema viimaseks tiitlivõistluseks.

Tahtmist oleks, aga mida ei ole, on raha.

«Ma pole enam 15-aastane, kes niimoodi jätkata saaks. Kuidas ma elan nii, kui tööd ja raha pole? Kui sponsor või toetused olemas on, siis miks mitte edasi teha,» arutles Partõka ning laiutas käsi – praegu pole tal peale vanemate ühtki sponsorit.

Siiski pole 17-aastase tüdrukuna OM-debüüdi teinud Partõka rasket otsust veel langetanud. Sisimas pole ta endas selgusele jõudnud. Kuigi, kui septembris oli ta kindel, et jätkab, siis nüüd vihjas tulevikule vaadates vaid üht: «Plaanid muutuvad. Sport on selline, et kunagi lõpeb ta niikuinii.»

Pärast OMi võttis Partõka aega iseendale. Ta puhkas ning lasi koormuse alla. Ka paar nädalat tagasi harjutas ta tunduvalt vähem kui varem.

Kuidas suhtuks tema treenerist ema Tatjana võsukese tippspordiga lõpetamisse? «Ta pole veel midagi öelnud. Pärast Ateena OMi oli mul tegelikult samamoodi. Vajasin puhkust, et aru saada, kas tahan jätkata või ei,» vastas Ukrainas sündinud, kuid kogu elu Eestis veetnud Partõka.

Juba praegu võib ta karjäärile tagasi vaadates rahulolu tunda. Seljataha on jäänud kolmed olümpiamängud, kusjuures kahel neist ujus ta üle ka Eesti rekordi.

Esialgu on eesmärgid hoopis teisest valdkonnast. Moskva ülikoolis kaugõppes hotelli- ja restoranimajandust tudeeriv piiga tahaks tänavu lõpule jõuda diplomitööga. Praegu otsib ta juba ka tööd. Ent midagi sobivat ta veel leidnud pole.

« Praegu on üsna raske tööd leida. Minu unistuste ametiks oleks midagi sellist, mis õpitud erialaga seotud. Kui midagi muud ei leia, siis võib ka treeneriametit pidada,» sõnas Partõka.

Elina Partõka

• Sündinud: 02.08.1983
• Saavutused: 2008 Pekingi OM 28. koht, 2007 Melbourne’i MMil 41. koht, 2004 Ateena OMil 28. koht, 2004 Madridi EMil 14. koht, 2003 Barcelona MMil 16. koht, 2003 Barcelona MMil 20. koht, mitmekümnekordne Eesti meister
• Pikkus: 178 cm
• Haridus: lõpetanud Kohtla-Järve gümnaasiumi, praegu õpib Moskva ülikoolis kaugõppes hotellimajandust

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles